Hlavní obsah

Náhlý zlom v případu Slunečnice. Policie stíhá pečovatelky za týrání seniorů

Připomeňte si hlavní momenty z reportážní série Seznam Zpráv Ve stínu Slunečnice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Rafla mě pod krkem a cloumala se mnou, až jsem měla modřiny,“ vypověděla jedna z klientek odkázaných na personál ostravského domova seniorů. Rok po zveřejnění série Ve stínu Slunečnice policie začala stíhat dvě pečovatelky.

Článek

Změna v přístupu policie nastala před několika týdny. „Ve věci podezření ze zločinu týrání svěřené osoby vztahující se k ostravskému zařízení lze aktuálně sdělit, že vyvstaly nové skutečnosti a kriminalisté v současné době realizují úkony trestního řízení,“ uvedla mluvčí ostravské kriminální policie Soňa Štětínská.

Podle informací Seznam Zpráv jsou trestně stíhány dvě pečovatelky, které působily ve Slunečnici a jejichž chování zmapovala právě série reportáží Ve stínu Slunečnice. Připomeňte si je v krátkém sestřihu v úvodním videu.

„Bylo zahájeno trestní stíhání dvou osob pro zločin týrání svěřené osoby,“ uvedla ostravská žalobkyně Jana Feberová, která nad případem dohlíží.

„Daná věc se aktuálně nachází ve fázi vyšetřování, a to na jeho samotném počátku. Lze sdělit, že již byly vyslechnuty osoby obviněných a probíhají další vyšetřovací úkony, včetně výslechů svědků. V tuto chvíli nebudeme zveřejňovat další informace o probíhajícím trestním řízení,“ dodala.

Reportáže byly zveřejněny loni v listopadu a vyvolaly velkou odezvu jak čtenářů, tak politiků. Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) rozjel kontroly ve Slunečnici, ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) mluvila o zásadním zvratu v přístupu k sociální péči.

A kriminální policie od té doby podnikla sérii výslechů a zpracovávala další svědectví lidí, kteří měli se Slunečnicí negativní zkušenost.

„Ne, nezlobte se. Nebudu se k ničemu vyjadřovat,“ řekla v telefonu jedna z vyšetřovaných pečovatelek. Potvrdila pouze, že je trestně stíhaná. „Ale já už žádnou popularizaci nepotřebuju.“

„Vyvstaly nové skutečnosti"

Pozoruhodné je, že policie se ještě před několika týdny rozhodla případ odložit a dál se jím nezabývat. „V rámci prověřování jsme kontaktovali desítky osob a shromažďovali a dokumentovali související informace, rovněž písemného charakteru,“ uvedla policejní mluvčí Soňa Štětínská. „Na základě vyhodnocení zjištěných a získaných informací bylo konstatováno, že ve věci nedošlo ke spáchání trestného činu, a policejní orgán věc odložil.“

To se ale nedávno změnilo a policie případ znovu „probudila“. Jak uvádí mluvčí, „vyvstaly nové skutečnosti“. Ty už mluvčí blíže nepopisuje. „S ohledem na stav řízení není možné poskytnout konkrétnější informace.“

Investigace Seznam Zpráv, která byla zčásti založená na infiltraci do prostředí domova Slunečnice, se rozjela loni v březnu z podnětu Gabriely Lhoťanové, jedné z pečovatelek ve Slunečnici. Nechtěla dál přihlížet nevhodnému chování části svých kolegyň ke klientům. Reportáže pak vznikaly po dobu osmi měsíců.

„Jsem ráda, že policie zahájila trestní řízení. Jsem ráda za ty klienty a jejich rodinné příslušníky,“ říká k novému posunu v případu Gabriela Lhoťanová, která svůj pracovní poměr ve Slunečnici ukončila už loni na jaře.

„Jsem také ráda, že dotyčné pečovatelky už ve Slunečnici nepracují, a že se tudíž nemůžou v tomto těžkém období podílet na péči o klienty. Protože nemocní lidé, kteří potřebovali jejich pomoc, byli u nich vždy tím spouštěčem agrese.“

Gabriela Lhoťanová lituje jen toho, že se policejního vyšetřování nedožili lidé, kterých se nevhodná péče týkala: „Byli poškozeni i na své psychice a do konce života si to ponesou i jejich rodinní příslušníci.“ Dodává, že ve Slunečnici je řada velmi kvalitních zaměstnanců, mrzí ji však, že se proti nevhodným praktikám některých kolegyň neozvali.

V reportážích, které vznikaly loni v průběhu osmi měsíců, jsme zachytili výpovědi konkrétních žen odkázaných na pomoc personálu.

„Co já se tady už naplakala. Ale co mi zbývá? Musím to nějak vydržet,“ řekla například jedna z nich.

„Stáhla mi kalhotky na chodbě plné lidí,“ vzpomínala s pláčem další seniorka na situaci, kdy pečovatelka chtěla zjistit, zda to byla ona, kdo znečistil toaletu. Další žena zase popsala situaci, kdy ji pečovatelka kvůli opakovanému volání o pomoc „rafla pod krkem“, cloumala s ní a udělala jí na hrudníku modřiny.

Tyto tři ženy se bohužel změn v domově už nedočkaly. Po zveřejnění reportáže zemřely.

„Vaše reportáž nás přiměla k tomu, abychom hlouběji analyzovali úroveň péče nejen v Domově Slunečnice, ale i v dalších zařízeních poskytujících sociální služby v Ostravě,“ řekl letos v lednu primátor Tomáš Macura (ANO). Slunečnice je sociálním zařízením Ostravy, proto podléhá vedení města.

„Ve Slunečnici jsme podnikli celou řadu opatření, která by měla eliminovat rizika závadného chování ke klientům.“

Na primátora se po odvysílání reportáží obrátilo zhruba dvacet lidí s dalšími stížnostmi na fungování Slunečnice, jeden z dopisů dokonce předal policii.

Ředitel Slunečnice Radek Baran, který je ve funkci už přes dvacet let, dostal od primátora několik měsíců na to, aby připravil nejen organizační změny v domově, ale také aby zařídil, že personál nebude pociťovat nechuť do práce pod vlivem syndromu vyhoření z psychicky i fyzicky náročné péče o seniory.

40 procent zaměstnanců mělo problémy

„Interní šetření nám ukázalo velký problém na straně zaměstnanců: kolem 40 procent z nich uvedlo, že cítí určité problémy v zaměstnání, pokud jde o úroveň motivace, organizaci práce, popisovali existenci něčeho, čemu bychom mohli říkat syndrom vyhoření, ani komunikaci s nadřízenými nehodnotili úplně nejlépe,“ uváděl začátkem letošního roku primátor Macura, co všechno musí ředitel Baran zlepšit.

„Péčí o zaměstnance skutečně docílíme lepší péče o klienty,“ míní primátor, který zatím věří, že Baran je této změny schopen, i když: „U něj může hrát roli fakt, že jak je na té pozici dlouho, tak začal některé věci dělat rutinně. A možná začal přehlížet nějaké signály, které k němu z nižších pater docházely.“

Zde najdete celou investigativní sérii Ve stínu Slunečnice

1. díl: „Fuj, zase smrdíš!“ Reportéři Seznamu se skrytou kamerou v domově seniorů

2. díl: „Stáhli mi kalhotky na chodbě plné lidí.“ Seniorky popisují dění ve Slunečnici

3. díl: „Babička mi málem umřela v náruči.“ Infiltrace reportérů v domově seniorů

4. díl: „Odejděte, nebo volám policii!“ Sestra vyhodila reportéry s důkazy o ponižování seniorů

5. díl: Jste manipulátoři, vyslechli si reportéři. Důkazů šikany seniorů přibývá

6. díl: Babička na tom byla zle, za místo v domově jsem nabídla 100 tisíc

7. díl: „Nedáte, nemáte.“ Obálky s penězi jako vstupenka do domova seniorů

Po zveřejnění prvních pěti dílů reportáže se na redakci Seznam Zpráv obrátilo několik desítek čtenářů, kteří získali v minulosti různé zkušenosti s tímto domovem seniorů. Někteří z nich mluvili i o „obálkové metodě“, která podle nich hrála roli při umístění jejich příbuzných do tohoto zařízení. Místa v domově jsou totiž naprosto nedostatková: ročně zde umístí pouhých 80 zájemců, zatímco evidují na pět stovek žádostí.

Tomuto tématu se věnoval 6. a 7. díl série Ve stínu Slunečnice.

Ředitel domova Radek Baran důrazně popíral, že by přijímal od zájemců obálky s penězi. „S nabídkou ti lidé chodí a já jsem vždycky řekl, že to nemohu udělat,“ uvedl letos v lednu. Při opakovaných dotazech pak dodal: „Nic dopředu neslibuji, vyženu je a říkám, že až po třech měsících můžou zaplatit sponzorský dar.“ Ten ale podle něj nikdy neovlivnil rychlost přijetí klienta.

Na základě těchto reportáží ostravská kriminální policie prověřovala i trestný čin předání a přijímání úplatku. „Řádným prověřováním bylo zjištěno, že v dané věci se nejedná o podezření z trestného činu,“ uvedla nyní tisková mluvčí policie Soňa Štětínská.

Co se v posledním roce změnilo v domově Slunečnice? A jak policejní vyšetřování vnímá primátor Ostravy Tomáš Macura? Připravujeme další téma.

Reklama

Související témata:

Doporučované