Hlavní obsah

Napůl v EU, napůl mimo ni. Rodí se překvapivý status pro Brity

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Evropský parlament možná ponechá občanství Britům, kteří o něj projeví zájem.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Evropská unie připouští, že by občané Velké Británie mohli i po vystoupení země z integrace využívat některé výhody obyvatel členských zemí. Zejména volný pohyb.

Článek

Evropský parlament zvažuje, že i po vystoupení Velké Británie z Evropské unie ponechá Britům částečně jejich evropské občanství. Formou pozměňovacího návrhu, o němž bude jednat Výbor pro ústavní záležitosti, který sestavuje doporučení pro úpravu institucionálního řádu Unie, upraví práva nejen Britů, ale i obyvatel dalších zemí, které by v budoucnu Unii opustily.

Přidružené občanství - tak by se dal nazvat status, který si Britové ponechají po opuštění stále ještě osmadvacítky. Návrh dlouholetého poslance Evropského parlamentu, lucemburského politika Charlese Goerense, počítá s dobrovolným přihlášením občanů vystupující země k evropskému občanství. To vybraným Britům zaručí především volný pohyb po všech zemích Unie, ale i možnost volit do Evropského parlamentu.

Britský deník Independent píše, že proti návrhu se ostře vymezili zastánci brexitu. Podle nich prý diskriminuje výsledek britského referenda. „Je to urážka. Evropská unie se snaží rozdělit britskou veřejnost ve chvíli, kdy potřebujeme jednotu. 23. června si 17,4 milionu obyvatel zvolilo odchod z EU a Spojené království vystoupí jako celek,“ řekla deníku Independent Jayne Adye z euroskeptického hnutí Get Britain Out.

Odpůrce brexitu: Za evropské občanství bych i zaplatil

Nutno připomenout, že referendum bylo poměrně těsné - pro vystoupení se vyslovilo jen o dvě procenta více Britů než pro setrvání - a mezi jeho odpůrci byli mimo jiné ti, kteří využívají svého práva volného pohybu a za prací vyjíždějí mimo svou zemi. Po vystoupení Británie z integrace její obyvatelé tato práva automaticky ztrácí.

S vyjádřením Jayne Adye nesouhlasí řada Britů, kteří se v referendu vyslovili právě pro setrvání v Unii. Na sociálních sítích reagují například tím, že by za občanství v Evropské unii i zaplatili.

Britská vláda zatím o budoucnosti království po odchodu z Unie nemá příliš jasno, ale premiérka Theresa Mayová již uvedla, že by chtěla omezit volný pohyb obyvatel Evropské unie do země. Nedá se tedy očekávat, že by Británie na oplátku za volný pohyb svých obyvatel umožnila lidem z členských států hladký vstup do země nebo snadné získání pracovního povolení.

Reklama

Doporučované