Hlavní obsah

Národní technické muzeum je možné navštívit alespoň na dálku

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní technické muzeum (NTM), které je nyní kvůli protipandemickým opatřením uzavřené, je možné díky nové moderní virtuální prohlídce navštívit na dálku.

Článek

Zájemci si mohou prohlédnout Dopravní halu NTM s cennými skvosty české dopravní historie a expozici Hornictví s unikátní maketou Rudného a uhelného dolu. Všemi expozicemi muzea provede ve filmu Dům zasvěcený snům David Vávra, úspěšnou výstavou Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte díky mobilní aplikaci přiblíží její autor Arnošt Nezmeškal. ČTK dnes o tom za vedení NTM informoval Jan Duda.

„V současné složité situaci nemohou návštěvníci navštívit Národní technické muzeum, proto je naší snahou, aby si mohli poklady naší technické historie prohlédnout alespoň na dálku. Především bych chtěl zájemce pozvat do Dopravní haly muzea a Rudného a uhelného dolu, které otevíráme k návštěvě díky nové virtuální prohlídce. Doufám, že uzavření muzea nebude trvat dlouho, a proto pro návštěvníky připravujme nové výstavy,“ uvedl generální ředitel NTM Karel Ksandr.

Mimořádný prostor Dopravní haly je možné si prohlédnout od přízemí po strop, tedy od automobilů a lokomotiv a hasičských stříkaček přes motocykly a sbírku lodní dopravy až po ojedinělou sbírku historických kol a letadla. Prohlídka zachycuje atmosféru Dopravní haly jako celku, ale přináší také podrobný pohled na mnoho vybraných exponátů, ke kterým jsou v prohlídce dostupné informace. Expozice Rudný a uhelný důl s délkou 400 metrů umožňuje zažít reálné prostředí dolů a její návštěva je podle vedení muzea nevšedním zážitkem.

Na internetových stránkách NTM je zpřístupněn film Davida Vávry a Radovana Lipuse Dům zasvěcený snům z roku 2015, který zábavným způsobem provede diváky všemi expozicemi zrekonstruovaného muzea i jeho historií. „Tímto filmem, chtěli jsme vám říci, že Národní technické muzeum je skutečnou pokladnicí vzácných a jedinečných exponátů, byť jsou mnohé oděny jen v zdánlivě prozaickém účelně průmyslovém šatu, jejich hodnota vyrovná se diamantům, platině či zlatu,“ sdělili ve snímku tvůrci.

Úspěšnou výstavu NTM Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte doplňuje mobilní aplikace, kterou je možné v době uzavření muzea otevřít na mobilu nebo tabletu. Aplikace umožňuje projít výstavu s autorem výstavy a odborníkem na motocyklovou historii Arnoštem Nezmeškalem a v krátkých komentářích se dozvědět zajímavé informace k vybraným 25 motocyklům.

Reklama

Související témata:

Doporučované