Hlavní obsah

NASA vyšle do vesmíru družici TESS, která bude hledat obyvatelné planety

Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

NASA vyšle do vesmíru speciální družici TESS, jejímž úkolem bude hledat planety vhodné pro život. Odstartovat z Mysu Canaveral má 17. dubna.

Článek

NASA vyšle do vesmíru novou družici TESS, která se zaměří na hledání nových, potencionálně obyvatelných planet. Podle agentury AP má družici na oběžnou dráhu vynést raketa Falcon 9. Ta odstartuje z Mysu Canaveral 17. dubna dvě minuty po půl jedné ráno našeho času. NASA uvádí, že družice by měla během dvou let prozkoumat přibližně 200 tisíc nejjasnějších hvězd v blízkosti Země.

Pomocí nového dalekohledu bude možné zjišťovat velikost, hmotnost a hustotu velkého množství malých planet a umožní sledování jejich oběžných drah. Sonda je vybavená čtyřmi širokoúhlými teleskopy a data z nich by měla být odesílána každé dva týdny.

Astronomové hledají objekty, které budou podobné Zemi a mohly by být v budoucnu obyvatelné. Exoplanety, jak je vědci nazývají, obíhají hvězdy mimo naši sluneční soustavu. Zatím bylo potvrzených přes 3700 objevených exoplanet, z nichž 50 by mohlo být potencionálně obyvatelných.

Tyto planety zastiňuje záře jejich vlastní hvězdy, a proto jsou těžko spatřitelné. Vědci z tohoto důvodu hledají stopy, které jim pomohou planetu odhalit. Sledují hvězdu, a když kolem ní exoplaneta oběhne, vidí, jak její jasnost slábne. Astronomové objevují tělesa prostřednictvím teleskopů umístěných na Zemi i ve vesmíru. Na hledání planet je zaměřený i kosmický dalekohled Kepler.

V popředí zájmů vědců jsou exoplanety o velikosti Země, jenž leží v takzvaně „obyvatelné zóně“. To je oblast kolem hvězdy, v níž není ani příliš horko, ani příliš zima. Jde o to, aby na povrchu planety mohla existovat voda, protože pak se předpokládá, že místo by mohlo být obyvatelné.

Reklama

Doporučované