Hlavní obsah

Násilí běloruského režimu na demonstrantech vyšetří OSN

Foto: Profimedia.cz

Snímek z loňských protestů proti zfalšovaným volbám v Bělorusku.

Reklama

OSN eviduje na dvě tisícovky stížností běloruských demonstrantů na mučení a špatné zacházení ve vazbě. Žádá proto jejich vyšetření a propuštění politických vězńů.

Článek

Nejvyšší orgán OSN pro lidská práva se dnes dohodl na vytvoření týmu vyšetřovatelů, kteří budou shromažďovat důkazy o údajném přílišném použití síly a mučení ze strany běloruských úřadů během potlačování protestů po prezidentských volbách z loňského srpna. Oznámila to agentura Reuters.

Běloruské úřady vyhlásily vítězem voleb opět Alexandra Lukašenka. Opozice pokládá volby za zfalšované, odmítla je uznat i Evropská unie. Šestašedesátiletý Lukašenko, který stojí v čele bývalé sovětské republiky již od roku 1994, podvody popírá. Po volbách následovala bezprecedentní vlna protestů, které ale Lukašenko, těšící se podpoře Moskvy, odolal i bez jakýchkoliv ústupků opozici.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová vyzvala Minsk, aby propustil uvězněné demonstranty a vyšetřil asi dvě tisícovky stížností na mučení nebo špatné zacházení ve vazbě, připomněl Reuters.

Na základě usnesení navrženého Evropskou unií a schváleného 20 zeměmi, včetně Česka a Slovenska, schválila Rada OSN pro lidská práva rozpočet ve výši 2,5 milionu dolarů (asi 55 milionů Kč) a najmutí téměř dvou desítek odborníků a zaměstnanců na vyšetřování.

Sedm zemí včetně Ruska, blízkého spojence Běloruska, a Číny hlasovalo proti rezoluci, 20 dalších států se zdrželo hlasování.

„Musíme prokázat naši podporu běloruskému lidu a pohnat pachatele závažného porušování lidských práv k odpovědnosti, abychom ukončili začarovaný kruh beztrestnosti,“ řekl na ženevském fóru portugalský velvyslanec Rui Macieira jménem EU.

Běloruský velvyslanec odmítl tento krok jako „další pokus o zasahování do vnitřních záležitostí našeho státu“. Minsk podle něj nesouhlasí „se subjektivními hodnoceními a nepotvrzenými obviněnými“ a Západ se podle diplomata snaží manipulovat OSN ve snaze podpořit opozici, usilující o svržení legálně zvoleného prezidenta.

„V Bělorusku dochází k hrubému porušování lidských práv denně, a proto bude dnešní hlasování rady důležité pro určení osob, které budou za to v budoucnu stíhány,“ uvedl Dave Elseroad z nadace Human Rights House ve společném prohlášení vydaném ve jménu více než 60 nevládních organizací, včetně Human Rights Watch a Světové organizace proti mučení.

Ruský velvyslanec Gennadij Gatilov odsoudil rezoluci jako „extrémní případ politizace“ a pokus západních států o destabilizaci situace ve spojenecké zemi. Rada podle něj přebírá roli arbitra voleb, čímž porušuje zásady a normy OSN.

Ruská státní agentura TASS zdůraznila, že rezoluce předložená EU nezískala v radě širokou podporu, když pro ni nehlasovala ani polovina z jejích členů.

Reklama

Doporučované