Hlavní obsah

Naštvaný dav se domáhal přístupu ke shořelé budově Národního muzea v Riu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Policisté bránili přístup k muzeu pomocí obušků a slzného plynu.Video: Reuters

 

Naštvaný dav několika set lidí se v pondělí snažil dostat k budově shořelého Národního muzea v brazilském Riu de Janeiru. Muzeum v neděli náhle vyhořelo. Na zániku historických sbírek se podílelo zanedbání protipožární ochrany i špatná infrastruktura.

Článek

Několik set lidí se v pondělí domáhalo přístupu ke shořelému brazilskému Národnímu muzeu. Policisté se jim v tom snažili zabránit pomocí slzného plynu, dělobuchů a obušků. Hasiči a zaměstnanci muzea mezitím vyklízeli trosky zničené budovy, ve které zanikla sbírka dvaceti milionů historických předmětů.

Kritici obviňují politickou reprezentaci ze špatné infrastruktury, zanedbávání protipožárních opatření a nedostatečného financování této důležité vědecké instuituce.

Veřejnost se do parku obklopujícího shořelou budovu Národního muzea nakonec dostala. Protesty proti establishmentu nejsou vzhledem k blížícím se říjnovým volbám pro politiky nijak příjemné.

Během nedělního požáru Národního muzea v Riu byla zničena naprostá většina historických předmětů včetně egyptských mumií nebo nejstarší lidské lebky nalezené na západní polokouli. Podle zástupce ředitele muzea mohla požár přežít pouze část sbírky meteoritů.

Doporučované