Hlavní obsah

Návod, jak při epidemii sportovat. Ministr nezapomněl ani na kolegu za hnutí ANO

Foto: 'Michal Růžička / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Žokej Josef Váňa je také radním za hnutí ANO v Karlovarském kraji.

Reklama

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička popsal, jak se bude po 11. květnu v Česku sportovat.

Článek

Tělocvičny, taneční sály nebo sportovní haly se od 11. května znovu v souvislosti s uvolněním opatření zavedených během epidemie nového typu koronaviru otevřou veřejnosti i profesionálním sportovcům.

Za přesně daných podmínek v nich bude možné sportovat nebo trénovat. Bude možné pořádat také zápasy nebo turnaje. Většina svazů, které hrají podstatnou část utkání přes zimu, ale sezony již ukončily.

A tak kluby začnou alespoň s tréninky. „Sportovní prostředí už chtělo přístupy do tělocvičen,“ vysvětlil poslanec hnutí ANO a šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Doplnil, že ti, kteří budou aktivně sportovat, roušky mít nemusí. „Je to nové opatření od 11. května,“ uvedl Hnilička.

Trenéři, ale i další, kteří se tréninku nebo zápasu budou účastnit, však roušky naopak mít musí. Celkový počet osob zároveň nesmí překročit stovku. Do toho se počítají rozhodčí, sportovci, zdravotníci, organizátoři nebo zástupci médií.

Další podmínkou je, že v halách budou otevřeny jen záchody. Kabiny a další zázemí budou dál uzavřené. Po konci tréninku nebo zápasu se budou všechny sportovní pomůcky dezinfikovat.

„Musí se s tím žít. Trénovat se dá vždycky,“ uvedl k opatřením šéf České unie sportu Miroslav Jansta. „Zápasy už nezačnou. To je pozdě. Většina svazů sezonu ukončila,“ doplnil.

Jansta je zároveň předseda českého basketbalu, a tak má informace, že některé basketbalové kluby v Česku chtějí začít trénovat. „Jako předseda basketbalu budu navrhovat, aby příští sezona začala dříve,“ doplnil Jansta.

Šéf České unie sportu však také uvedl, že ve spolupráci s Národní sportovní agenturou připravují finanční pomoc pro kluby. Čerpat by mohly celkově zhruba jednu miliardu korun. A tyto peníze by měly jít hlavně na provoz a údržbu.

Některé sezony byly ukončeny, ta dostihová začne.

„Budou povoleny dostihové akce. Za mnou byl pan Josef Váňa a další, že by potřebovali zahájit dostihovou sezonu. Bez diváků. S maximálním počtem sto osob,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO).

Váňa vedle toho, že je známým českým žokejem, má rovněž funkci radního pro sport za hnutí ANO premiéra Andreje Babiše v Karlovarském kraji.

V současné době se ještě řeší, zda se v Česku dohraje alespoň první a druhá fotbalová liga. O tom by se mělo rozhodnout v nejbližší době.

Reklama

Doporučované