Hlavní obsah

Návod na výrobu domácí dezinfekce

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Ochranné pomůcky a dezinfekční přípravky jsou stále nedostatkovým zbožím, proto lidé hledají možnosti, jak si je vyrobit doma. Právě na tuto potřebu reagovala i Světová zdravotnická organizace (WHO) a zveřejnila návod na výrobu dezinfekce.

Článek

Suroviny neseženete většinou na jednom místě, ale měli by je mít v obchodech, které jsou i při karanténě otevřené – lékárny a drogerie – výhodu v tomto případě mají obyvatelé menších obcí a měst, kde je drogerie většinou spojená i s prodejem barev a laků.

Co budete potřebovat

– čistý alkohol: tedy 96% ethanol nebo 99,8% isopropylalkohol (koupíte právě v drogerii, prodejně barev a laků)

– 3% peroxid vodíku (koupíte v lékárně)

– 98% glycerol (možná ho znáte pod označením glycerin a k dostání je v lékárně)

– sterilovanou nebo převařenou vodu

– čistou a vyvařenou nádobu s uzávěrem

– odměrku, injekční stříkačku (když nemáte, lze i bez ní, ale ulehčí práci)

WHO zveřejnila přesné poměry na výrobu rovnou deseti litrů dezinfekce, ale takovou dávku asi bude dělat málokdo, proto jsme poměry přizpůsobili výrobě jednoho litru dezinfekce.

Jak si vyrobit dezinfekční gel

Nachystejte si 833 ml alkoholu (nebo 752 ml isopropylalkoholu) a nalijte ho do nejméně litrové nádoby. Pomalu k němu přimíchejte 42 ml peroxidu vodíku a dobře je spolu promíchejte. Potom k nim přidejte 15 ml glycerolu – na to je právě lepší použít injekční stříkačku, protože je velmi hustý a bez ní není snadné tuto dávku odměřit. Až se vám to podaří, dolijte směs převařenou vodou do litru, nádobu uzavřete a velmi dobře promíchejte. V tuto chvíli můžete přelít do menších lahviček, které lze nosit s sebou. Roztok by se měl nechat tři dny odstát, ale v případě nutné potřeby funguje i hned.