Hlavní obsah

Návrat do USA si dokážu představit, duší jsem reportér, říká Řezníček

Hostem nového dílu Ušáku byl Martin ŘezníčekVideo: Jaromír Bosák

 

Reklama

Martin Řezníček je známý z obrazovky České televize, kde moderuje hlavní zpravodajství, dříve zde působil jako zahraniční reportér v USA. V čem jsou tyto role rozdílné i co jej na novinařině baví, se dozvíte v 160. díle Ušáku.

Článek

Tak jako jeho kolegové vám večer velmi často vchází do pokoje prostřednictvím televizní obrazovky. Martin Řezníček je jednou z hlavních tváří zpravodajství České televize, v současnosti moderuje hlavní relace Události a Události, komentáře. Mnozí ho ale zaregistrovali už o několik let dříve, kdy Martin působil jako zahraniční zpravodaj ve Spojených státech.

Amerika ho vždy přitahovala a lákala. V roce 2012 přišla chvíle, kdy mohl spojit příjemné s užitečným. Stěhoval se s rodinou do Washingtonu. Ale nebylo to jednoduché rozhodování, protože odchod s rodinou do USA zároveň znamenal, že šestiletého syna musela rodina vytrhnout po několika měsících z první třídy a přesadit ho společně se sestrou do úplně jiného prostředí. Nebyly to pro děti vůbec lehké začátky, ale zhruba po půlroce začaly komunikovat s okolím a dnes, jak říká Martin, možná mluví anglicky lépe než česky a jsou připraveny na budoucí život více než dobře.

Hlavní témata Ušáku s Martinem Řezníčkem

1:12 - O novinářské práci

5:06 - Vzpomínka na dobu, kdy byl zpravodajem v USA

8:06 - Jak přesun do USA zvládala rodina

9:47 - Jak se Spojené státy za poslední roky změnily

13:03 - O knize Rozpojené státy

16:30 - Co obnáší práce zahraničního reportéra

20:08 - Jak probíhal rozhovor s Henry Kissingerem

24:07 - Chce se ještě vrátit do USA jako reportér?

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Práce zahraničního zpravodaje je nesmírně zajímavá, ale zároveň také hodně složitá. Nejde jen o samotnou novinářskou činnost, ta se v mnoha případech dostává ke slovu až jako poslední. Protože před tím, než se spustí kamera, musí zpravodaj obstarat celou řadu věcí.

Od letenek počínaje přes půjčení auta, zamluvení hotelu, vyřízení povolení k natáčení, zajištění parkování na tom či onom místě, domluvení se s hostem, a takhle by se dalo ještě dlouho pokračovat. Nemáte po ruce žádného produkčního nebo asistenta, všechno je na vás. Zároveň se na to či ono téma musíte také připravit, jedno, jestli jde o politickou kauzu, hurikán, hromadnou střelbu, všechno musíte mít seřazeno v hlavě a v pravý čas znalosti vytáhnout.

K práci zpravodaje patří i četné rozhovory. Martin si cení svého interview s Henry Kissingerem, jedním z nejdůležitějších mužů politiky druhé poloviny dvacátého století s přesahem do století současného. Opět platí, že je absolutně nemožné přijít k takové osobnosti s mikrofonem bez dokonalé znalosti problematiky. Opravdu nestačí nabiflovat se jednu stránku z encyklopedie. To by asi z rozhovoru nic nebylo. Což ovšem není Martinův případ. Potom se může podařit, že z respondenta vytáhnete i o něco víc, než chtěl on sám prozradit.

V nejnovějším díle Ušáku si můžete poslechnout i o knížce Rozpojené státy, kterou sepsal Martin Řezníček na základě pěti let pobytu v USA, zkušeností s tamní politikou, ale i životem lidí z různých vrstev společnosti. Sám říká, že rád vypráví příběhy a jejich prostřednictvím se snaží čtenáři ukázat, jaký je vlastně život ve Spojených státech. Podle toho, že se kniha výborně prodávala a na řadu přišly dotisky, se mu to daří na výbornou. Ale v Ušáku číslo 160 se můžete dozvědět mnohem víc.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované