Hlavní obsah

Návrat k tradici. Liberec do ulic v centru postupně vrátí kamennou dlažbu

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

„Vyplatí se v dlouhodobém horizontu,“ říká o žulové dlažbě náměstek libereckého primátora Jiří Šolc.

Reklama

Liberec bude na chodníky do ulic v širším centru města postupně vracet kamennou dlažbu. Historicky tam patří, je trvanlivější a estetičtější než zámková dlažba a také dokáže zadržet více vody.

Článek

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) a jeho náměstka Jiřího Šolce (SLK) je nevýhodou jen pořizovací cena, náklady jsou asi o polovinu vyšší než u betonové dlažby.

Podle primátora o vyšší kvalitě žulových kostek svědčí to, že na některých místech v Liberci přetrvaly po dlouhou dobu. „Obrubníky, které vidíte v Růžodole, v Lidových sadech, v Rochlici nebo kdekoliv jinde, jsou z kamene a jsou tam dodneška, 100 let staré,“ uvedl Zámečník.

Z Liberce do Prahy bezpečněji.

Žulové kostky jsou i na náměstí u radnice či v přilehlých ulicích. Zhruba před 30 lety se ale podle primátora v Liberci začala používat dlažba a obrubníky z betonu, který nemá takovou životnost. „Je to vidět třeba na terminálu Fügnerova, kde je už vlivem soli a teplotních výkyvů dlažba zničena,“ řekl primátor.

I proto se podle něj město rozhodlo, že do ulic, hlavně v centru, začne postupně při rekonstrukcích navracet původně používanou žulovou dlažbu. Už loni se použila při opravě chodníků v Klostermannově ulici mezi Husovou a Masarykovou ulicí a také do Větrné uličky u Valdštejnských domků. Letos se navrátila do ulice U Domoviny v takzvaném Liebiegově městečku a bude i v Klášterní ulici od Husovy ulice a v ulici U Opatrovny, jež vede ke krematoriu. Tam bude kamenná dlažba vyznačovat také místa stání pro auta.

Město smění parcely se Synerem.

I přes vyšší pořizovací náklady je podle Šolce právě díky delší životnosti výhodná také finančně. „Vyplatí se v dlouhodobém horizontu, v krátkodobém to stojí více, s tím musíme počítat,“ řekl. Radost ze žulových kostek podle něj nemají jen ženy, které mají boty na podpatcích. „Po betonové dlažbě se jim chodí špatně,“ dodal.

Reklama

Doporučované