Hlavní obsah

Návštěvníci zoo v Ostravě mohou vidět osm čerstvě vylíhlých mláďat plameňáků

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Návštěvníci Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava mohou nyní vidět osm čerstvě vylíhlých mláďat plameňáků.

Článek

„Počet mláďat se ještě může zvýšit, protože několik párů stále pečuje o vejce,“ sdělila mluvčí zahrady Šárka Nováková.

„Návštěvníci mají možnost malé plameňáky pozorovat na hnízdě a některé už také při obhlídce okolního světa,“ uvedla Nováková.

Hejno plameňáků kubánských v ostravské zoo aktuálně čítá 52 ptáků. „Mezi nimi je 12 chovných párů, které letos zasedly na vejce. Ostatní členové skupiny jsou nerozmnožující se plameňáci, například nespárovaní jedinci nebo mláďata z předchozích let, která postupně dospívají a do reprodukce se zapojí v jedné z následujících hnízdních sezon,“ uvedla mluvčí.

Samice plameňáků snáší jedno bíle zbarvené vejce do homolovitého hnízda vysokého až 30 centimetrů vybudovaného z bahna, písku a dalšího materiálu z okolí hnízda. „Mláďata plameňáků po vylíhnutí váží okolo 200 gramů a jsou pokryta šedobílým prachovým peřím. Na rozdíl od dospělých mají krátké nohy i krk a rovný zobáček. Charakteristické intenzivní červenorůžové zbarvení získají v průběhu druhého roku života,“ uvedla Nováková.

První měsíce krmí rodiče své potomky speciálním rosolovitým výměškem ze zažívacího ústrojí. „Poté začínají mladí plameňáci přijímat potravu dospělých, kterou tvoří plankton - drobní korýši, řasy a rozsivky, v lidské péči pak specializované granule,“ uvedla mluvčí.

Ostravská zoo chová plameňáky od roku 1979. Bez těch letošních už se tam podařilo odchovat téměř 100 mláďat. „Ve skupině žijí stále dva jedinci, kteří byli v roce 1979 do zoo jako dospělí přivezeni. To znamená, že mají více než 40 let, a stále se zapojují do rozmnožování. Plameňáci jsou dlouhověcí ptáci a mohou se dožívat přes 50 let, někdy se uvádí i 70 až 80 roků,“ uvedla Nováková.

Reklama

Související témata:

Doporučované