Hlavní obsah

Navštívili jste v posledních 18 letech Grand Canyon? Mohl vás ozářit uran, varují úřady

V muzeu v Grand Canyonu naměřili zvýšenou radiaci.Video: Filip Kalčák, Youtube.com

 

Reklama

V místním muzeu skladovali téměř dvacet let uranovou rudu, úřady však dlouho ignorovaly varování před nebezpečím ozáření.

Článek

Návštěvníci a zaměstnanci muzea v americkém národním parku Grand Canyon byli vystaveni radiaci, informuje web televize CNN. Podle té je skutečnost již delší dobu známá, před zvýšenými hodnotami záření varoval jeden z manažerů národního parku. Správa parku a příslušné úřady však jeho varování nedbaly a nepodnikly žádné kroky k nápravě. Elston Stephenson tak nakonec po několika měsících rozeslal všem svým kolegům varovný e-mail, že byli po několik let vystaveni záření z uranové rudy, která se v prostorách muzea nachází pro potřeby expozice.

„Pokud jste byli v budově muzea mezi rokem 2000 a 18. červnem roku 2018, byli jste vystaveni záření z uranu,“ stálo v e-mailu, který Stephenson poslal kolegům. „Samozřejmě to neznamená, že byste měli být nějak kontaminovaní nebo že musíte mít zdravotní obtíže. Zkrátka byl na místě uran a jelikož jste se v muzeu pohybovali, jsme ze zákona povinni vás informovat," cituje CNN. Úřady podle televize zvýšenou míru radiace v některých částech expozice přiznaly, dodaly však, že není nebezpečná.

Podle Stephensona je problém zejména v tom, že zaměstnanci téměř dvacet let manipulovali s nádobami s uranovou rudou bez ochranných pomůcek. Kolem barelů s rudou také často chodily školní výpravy. Zarazilo ho tedy, že jeho varování správa parku několik měsíců ignorovala.

Test radiace ukázal v blízkosti skladovaného uranu hodnoty přesahující bezpečný limit. Všude jinde byly ale naměřeny hodnoty pod limitem. Podle správy muzea je míra záření neškodná.

„Muzeum je v současnosti otevřené a zaměstnanci pokračují bez problému v práci,“ sdělila mluvčí parku Emily Davisová CNN.

Uran se v Grand Canyonu vyskytuje přirozeně. Uranová ruda je běžnou součástí tamních hornin.

Reklama

Související témata:
Grand Canyon

Doporučované