Hlavní obsah

Komentář: Stará ODS dohnala i pana Čistého

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Celá finanční operace premiéra Fialy nedává valný ekonomický smysl.

Reklama

Fiala se nechal vtáhnout do silového pole záložny, která kolem sebe soustředila takové občanské demokraty, na něž by ODS sama nejradši zapomněla.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Čtvrtý lednový týden otevřel investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa zjištěním, že premiér a předseda ODS Petr Fiala se zapletl s problematickou kampeličkou.

Petru Fialovi v nejnovější aféře nelze upřít komunikační obratnost. Na naše odhalení, že v majetkovém přiznání opomenul podíl v Podnikatelské družstevní záložně, reagoval bez vytáček a rychle. Uznal chybu, omluvil se a slíbil nápravu.

Když se o aféru začala zajímat další média, nastavil druhou, ještě transparentnější tvář. Dal k nahlédnutí výpisy, které dokládaly, že do kontroverzní záložny odeslal bezhotovostně peníze ze standardního bankovního účtu, a současně vypočítal, že jeho majetky a úspory odpovídají legálním příjmům.

Byl to dokonalý manévr. Jeho sympatizanti mu vestoje tleskají za příkladnou otevřenost a všem, kdo si dovolí ještě pochybovat, spílají do babišovců. Pojďme si ale toho slaměného panáka rozebrat.

Tak prvně: Nikdy jsme nezpochybňovali, že by si Fiala na uložený skoromilion nemohl legálně vydělat, stejně tak jsme nerozporovali jeho majetky. Onen administrativní přešlap ohrožuje pověst pana Čistého z jiného důvodu.

Celá finanční operace nedává valný ekonomický smysl. Jak sám přiznává, peníze zaparkoval na běžném účtu záložny, aby je po pěti letech bez jakéhokoliv zhodnocení vybral. Pokud chtěl své úspory diverzifikovat, jak tvrdí, v tu dobu si mohl na trhu vybírat z pestré palety zavedených i malých bank, které na spořicích účtech nabízely alespoň jednoprocentní úrok.

On se ale nechal vtáhnout do silového pole záložny, která kolem sebe soustředila takové občanské demokraty, na něž by ODS sama nejradši zapomněla. Což není ani příliš přestřelená nadsázka, protože sám Fiala po svém zvolení předsedou ODS mluvil tom, že se strana musí očistit od kmotrů a všech, kdo „jednají nečestně a svého postavení zneužívají ve svůj prospěch“.

A hle – jen pár měsíců nato se stává podílníkem podniku, který sdružuje extraligové borce v oboru. Posuďte sami:

Exposlanec Petr Tluchoř. Záložna mu půjčila, aby mohl financovat stavbu vily na výhodně nabytém pozemku v Kersku.

Ministerský exnáměstek a soudně uznaný trafikant Roman Boček. Tomu zase PDZ pomohla, když mu úřady obstavovaly majetky při vyšetřování kauzy Nagygate.

Skandály opentlený exředitel Pozemkového fondu Radim Zika (rovněž předfialovská ODS) s pomocí záložny výhodně prodal netušenou sbírku umění.

Když k tomu připočítáme, že do ODS připlul přes záložnu největší sponzorský dar roku 2014, nelze se než znova ptát na Fialovu skutečnou motivaci.

Z pohledu záložny je to jasné. Předseda v té době nejsilnější opoziční strany byl bezesporu cenným klientem. Pokud by měl kdokoli pochybnosti o důvěryhodnosti finančního domu, stačilo ukázat sjetinu se jménem prof. PhDr. Petra Fialy. Co z toho měl ale Fiala, zůstává neznámou. Zatím to vypadá jen na hluboký reputační šrám.

Co jsme také zjistili

Audit hluboký jak metro. Pražští radní navrhují hloubkový audit sporné zakázky na metro D. Chtějí prověřit, jestli vítěz zpochybněného tendru lhal o zkušenostech stavbyvedoucích, jak před časem upozornil kolega Vojtěch Blažek.

Chyba za chybou. Další, kdo se přepočítal, jsou úředníci Ministerstva dopravy. Ti loni nezvládli tendr na mýtného poradce a poté ani soutěž na poradce pro dostavbu dálnice D35. Ministr Martin Kupka pochybení, o němž jsme jako první informovali, uznal sám v televizní debatě.

Kolumbijský týden. Špatně spočítaný plán měla zjevně i trojice mužů, která se podle protidrogové centrály chystala do Česka přivézt velkou zásilku kokainu. Než se dostali k činu, zatklo je zásahové komando. Jak zjistil Radek Nohl, jedním z obviněných je i hlavní zelinář obchodního řetězce Lidl.

Špatně utajený audit. Audit ve Státním úřadu pro kontrolu léčiv odhalil pochybení ve veřejných zakázkách i předražený pronájem. Ministerstvo zdravotnictví počítalo s tím, že jeho obsah utají. To by se ale o téma nesměli zajímat reportéři Kristina Ciroková a Petr Holub…

II II II II… Jestli se tenhle týden aspoň někdo dopočítal, byla to korupčnice Kateřina Kottová. Po polovině trestu ji soud podmíněně propustil z vězení, kde si odpykávala osmiletý trest za uplácení při zakázkách ve středních Čechách. Hlavní spolupachatelé – její manžel Petr Kott a exhejtman David Rath – jsou na svobodě už od loňska.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované