Hlavní obsah

Kdo se nepojistil, znal rizika. Stát vinaře zachraňovat nemá, píší čtenáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Čtenáři SZ diskutují o nedostatečném pojištění vinařů a ovocnářů.

Již teď je jisté, že škody z poničené úrody vinařů a ovocnářů se budou sčítat v miliardách. Pojištěný byl však jen zlomek z nich. Čtenáři SZ diskutují o tom, jestli by měl stát zemědělcům v takové situaci finančně pomoci.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o nedostatečném pojištění vinařů a ovocnářů proti mrazům, o němž zemědělci prohlašují, že je příliš drahé a nevyplatí se.

Petr Pešek: Když pomrzlo, tak pomrzlo. Není pojistka, tak nebudou prachy. Copak někdo dotuje výrobce ponožek, když nedorazí příze? Fabriky, když nedojde vstupní materiál? Jen jezedáci mají pořád nastavenou dlaň. Vezměte si půjčky, kašlete na pojistky a reál je tu. Pokud nevíte, jak z toho ven, prodejte to a jděte do Kolbenky. (Redakčně kráceno.)

  • Pavel Druhák (reaguje): Ne že bych se jich chtěl zastávat. Ale celkem běžně se děje, že když ty velké korporace mají problémy, tak dostanou státní injekci a jede se zase vesele dál. Pamatuju si třeba takovou Madetu, Českou poštu, České dráhy.
  • Honza Chalupa (reaguje): Nesmysly. Přízi si výrobce může objednat odjinud, vstupní materiál do fabriky taky. Teplé počasí si vinař se sadařem taky mohou objednat, ale příroda si udělá, co chce. Prostě jakmile to jednou odejde, už se to nevrátí. OK, pokud se tu budou pěstovat plodiny odolné proti mrazu, tak tu bude jen řepka a obilí a pár dalších. Ale já osobně nechci, aby se zlikvidovala dlouholetá tradice jen kvůli globálnímu oteplování. Pěstuje se tu jedno z nejkvalitnějších ovocí na světě a vyrábí se tu jedno z nejlepších bílých vín na světě a rozhodně nestojím o to, aby to skončilo kvůli jednomu roku, kdy jim to pomrzne a firmy to položí. Radši jim rád ze svých daní přispěju.

Jiří Palkovič: Podnikání s sebou nese riziko. Od toho je pojištění. Proč mám já, i když víno nepiju, platit něčí podnikatelský neúspěch? V zemědělství je totiž potřeba vytvářet rezervy na horší roky, a ne každý rok řvát o dotace! Já jako zahrádkář mám škody za několik tisíc. A rozhodně kvůli tomu nebudu obcházet sousedy s prosíkem, aby přispěli, že se neurodilo.

Jirka Plasil: Víno je jen jeden z druhů alkoholu, který není z neznámého důvodu zatížen spotřební daní jako jiné druhy alkoholu. Vláda se tomu trvale brání a raději zvyšuje spotřební daň u cigaret. Tam jí to jde spolehlivě. A u toho, že se neurodí tolik vína, mají lidé plakat? Kdyby někdo pěstoval tabák a také by omrzl, tak by to taky bylo k pláči, že se vyrobí méně cigaret? Proč pořád povyšujete víno na něco lepšího? Proč i na tom krabičáku není třeba 10 Kč spotřební daň? Že by na to alkoholici neměli, nebo co?

Radek Bardon: Nechte, vážení, už naše vinaře na pokoji. Je to naše staletá tradiční výroba nápoje králů. V Evropě zaujímáme jedno z předních míst v kvalitě. Pokud dovolíme nezodpovědným politikům zničit tuto tradici, bude s námi nedobře.

  • Marek Rac: No bodejť. Nechal bych vinaře na pokoji a už je neotravoval s nějakými dotacemi a podobnými blbostmi. Jak říkáte, je to staletá tradice, tak se snad za tu dobu naučili, jak se uživit bez podpory státu.

Helena Hakova: Ať zas tolik nebrečí. Taky mi zmrzlo víno, už mám nové zdravé výhony, a pokud bude suché a horké léto, vína bude dost. Dotace bych zrušila pro všechny, původně to bylo na vyrovnání cen, což není. Kdo chce dělat pro sebe, musí počítat s rizikem povolání. Teď brečí každý zemědělec a vinař každý rok. Buď je moc sucho, nebo moc prší. A když je to akorát, tak nejsou lidé na sklizeň.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Své postřehy k tématu můžete redakci Seznam Zpráv také psát na e-mail forumctenaru@sz.cz.

Petr Burda: Princip pojištění: V letech dostatku se rozdělím s pojišťovnou – abych v roce zmaru přežil. Kdo se nechce dělit s pojišťovnou, neměl by natahovat ruku – v době nadbytku si mohl dát něco „pod polštář“.

Karel Novák: Pojištění mi fasádu na domě taky neopraví a mám ho pojištěný. Měli být pojištění, nezaslouží si pomoc od státu. To by mohl říct každý, že mu je líto peněz na pojistku.

  • Tomáš Krmíček (reaguje): Možná přestanu platit pojistku na auto, všichni přeci vědí, že auta jezdí na benzín, ne na pojistky.

Martin Procházka: A co teď teda ti vinaři chtějí? Doufám, že ne finanční pomoc od státu, protože jestliže jsou schopni argumentovat tvrzením, že z pojistného plnění víno nevyrobí, proto nejsou pojištěni, pak asi ani z financí od státu víno nevyrobí. Nebo finance od státu mají tu vlastnost, že se z nich víno stáčet dá?

Vážení čtenáři, pokud máte zájem o články z rubriky Názory a analýzy, můžete zde kliknout na tlačítko „Sledovat“ a budeme vám posílat upozornění na všechny nové články do e-mailu. Děkujeme, že nás čtete.

Doporučované