Hlavní obsah

Odšpuntovaný IKEM: Kauza vydírání hledá své dno

Radek Kedroň
Zástupce šéfredaktora pro investigativu a podcasty
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Co se z temných zákoutí jinak špičkového lékařského pracoviště vyvalí na světlo příště?

Reklama

Uplynulý týden byl plný návratů a pokračování „našich“ kauz. Na světlo se dostaly nové skutečnosti v případu „zapomenutého“ podílu premiéra Petra Fialy, gangsterských praktik v elitním státním špitále IKEM či v kauze Dozimetr.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Tomáš Vích se nechtěně ocitl uprostřed války o IKEM. Zní to přepjatě, ale bohužel není. V Institutu klinické a experimentální medicíny mu zachránili život, když se před lety nejprve dostal do programu na voperování umělých srdcí a posléze mu tamní specialisté transplantovali lidský orgán. Tento týden měl vystoupit na plánované tiskové konferenci, kde se chystal za péči lékařům poděkovat.

Jenže někdo to nechtěl. A to tak moc, že mu začal vyhrožovat. Nejprve telefonicky, pak se na jeho zahradě objevil neznámý muž a onu „dobrou“ radu zopakoval: Nejezděte do Prahy, mohlo by se vám něco stát. Jak nám popsal, ten někdo měl detailní informace přímo z nemocniční databáze. Což kriminální akci ještě více propojilo s aférou IKEM, kde se už několik měsíců hraje bez rukavic, jak se vyjádřili sami aktéři.

na podzim jsem psal, že celé dění kolem institutu připomíná lacinou gangsterku: kompromitující složky, vloupání do telefonu a výhrůžky jak ze čtvrté cenové. To jsem ale netušil, že s případem Tomáše Víchy se hloubí nové dno. Až dosud se dvě křídla lékařských špiček „řezala“ jen mezi sebou, vydírání pacienta je novinka. Bílé pláště si vzaly rukojmí.

Do nepříjemné situace to staví i ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, který po propuknutí aféry ujišťoval veřejnost, že vnitřní půtky managementu nemocnice neovlivňují péči o pacienty. A ejhle, někdo si dá tu práci, aby vyděsil muže, který sám na sobě chtěl prezentovat zázraky moderní medicíny a vzdát hold specialistům z IKEM.

Přitom je nutné si přiznat, že celý ten příběh vzdoruje zdravému rozumu. Kdo by tolik riskoval? A proč? Aby zabránil jedné pochvalné větě, která by se v lepším případě objevila v několika málo článcích a reportážích? Navíc za situace, kdy policisté už rozdali tři obvinění z vydírání a dál si zvou zainteresované na výslechy. Nikdo z nich tudíž nemůže mít jistotu, že je stále nesledují a neodposlouchávají.

Buď strůjce té prazvláštní vyděračské operace vede něco ryze osobního, kdy ignoruje veškerá rizika a varování, anebo nám něco uniká.

Ať už si ale vyhrůžky objednal kdokoliv, Víchův příběh potvrzuje, že události loňského léta odšpuntovaly v institutu cosi obludně chorobného. A i obvykle dobře informovaný pozorovatel se musí děsit, co se z temných zákoutí jinak špičkového lékařského pracoviště vyvalí na světlo příště.

Co jsme také zjistili

Nevýdělečná a nebezpečná. V uplynulém týdnu investigativní sekci Seznam Zpráv ještě zaměstnával případ Podnikatelské družstevní záložny, do níž si před lety uložil premiér Petr Fiala bezmála milion korun a opomněl to zmínit v majetkových přiznáních. Jiří Pšenička připravil plastický profil kampeličky, která byla podle výročních zpráv všechno, jen ne výdělečným podnikem. Janek Kroupa zase popsal příběh, který svými rekvizitami připomíná spíše historku z podsvětí.

Drony se střetem zájmů. Armáda si vyhlédla bezpilotní vrtulníky od firmy, k níž měl blízko první náměstek na Ministerstvu obrany František Šulc. Okolnosti tohoto zbrojního nákupu rozplétá Jirka Pšenička.

Celá pravda o Dozimetru. Detektivové z protimafiánské centrály podezřívají bývalého ministra školství a poslance STAN Petra Gazdíka, že jim při výslechu v kauze Dozimetr neřekl o svých schůzkách s podnikatelem Michalem Redlem vše. Tak začíná text Radka Nohla. A již nyní můžeme slíbit, že přineseme další nové informace z končícího vyšetřování.

Přiznání z Metrostavu. Pozoruhodný vývoj zaznamenala korupční kauza hejtmana Martina Půty. Jak zjistil kolega Vojtěch Blažek, stavební gigant Metrostav uzavřel se žalobcem dohodu o vině a trestu. To může ještě více zkomplikovat obhajobu hejtmana Půty, který stále trvá na tom, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Svědek proti hazardu. A když jsme u nečekaných zvratů, jeden zaznamenal i rozsáhlý případ machinací s loterijními odvody. Detektivové v něm obvinili svého klíčového svědka. Muže, který jim pomáhá usvědčit hlavního obviněného Pavla Buráně, zakladatele loterijní společnosti Auto Games.

Průvan u Mlsny. Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna odvolal nezávislé experty, kteří měli změnit pověst úřadu jako zkorumpované instituce. Další detaily o personálním průvanu najdete v textu Lukáše Valáška a Adély Jelínkové.

Rady za všechny peníze. Po čase jsme se vrátili k tématu nepoctivých finančních poradců. Padl totiž řetězec firem, přes který mizely stamiliony z úspor Čechů v ruské propagandě, ale také v nákupech luxusu v Pařížské ulici. Téma jsme navíc ilustrovali příběhem muže, který se spálil hned opakovaně. Čtyřikrát mu finanční poradci doporučili, kam investovat miliony. Čtyřikrát tam přišla policie.

Nešťastná schůzka. Neplánovaný dovětek měla zpráva, kterou jsme přinesli začátkem minulého týdne. V den, kdy jsme publikovali detaily z utajovaného auditu v lékovém ústavu, se jeho nové vedení sešlo u skleničky s bývalou ředitelkou. K jejich smůle tu sešlost někdo vyfotil a snímek poslal do redakce. Ministerstvo zdravotnictví označilo schůzku za „nešťastnou“.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované