Hlavní obsah

Rekvizity z laciné gangsterky zastínily původ 50 milionů exšéfa IKEM

Foto: Seznam Zprávy

Kauza IKEM vyústila ve tři obvinění z vydírání. Kromě ředitele Stiborka si jej vyslechl i náměstek Jiří Malý a šéf IT oddělení Petr Raška.

Reklama

Naši reportéři se v uplynulých dnech ocitli uprostřed války profesorů. Došlo i na kompromitující složky, vloupání do telefonu či výhrůžky jak ze čtvrté cenové. Zkrátka panoptikum hříšných lidí zdravotnictví pražského.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

V polovině července jsme jako první referovali o dusnu, které se rozhostilo v Institutu klinické a experimentální medicíny. Text tehdy začínal slovy: „Respektovaní profesoři medicíny tvrdí, že na ně ředitel nemocnice IKEM Michal Stiborek vytváří nepřípustný nátlak…“

Když se lékaři obrátili na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, dal jim překvapivou radu. „Pan ministr, když s námi o tom mluvil, řekl: ‚A proč to neřeknete novinářům?‘“ popsal kardiochirurg Jan Pirk, jeden z údajně vydíraných.

Aféra od té chvíle nabobtnala do nečekaných rozměrů. Jen my na Seznam Zprávách jsme k případu sepsali dalších 26 článků, v nichž jsme zmapovali nejen pokusy o vydírání, ale i vedlejší, úvěrový byznys exředitele Stiborka.

Vše vyústilo tento týden hned ve tři obvinění z vydírání. Kromě Stiborka si jej vyslechl i jeho náměstek Jiří Malý a šéf IT oddělení Petr Raška.

Ještě nevíme, jestli skutečně spáchali trestný čin, to musí říct pochopitelně až případný soud. Text obvinění nicméně nabízí fascinující sondu do světa lékařských elit, které si jdou při šéfování miliardového špitálu navzájem po krku.

Exnáměstek Malý měl podobnou pracovní metodu jako Andrej Babiš. Podle obvinění si na každého nepohodlného vedl složku s kompromitujícími materiály. A když to nešlo jinak, s pomocí lsti – alespoň podle policejního obvinění – se vlámal do telefonu revoltujícího Jana Pirka.

Exředitel Stiborek zase používal jazyk profesionálního gangstera. „Stojí za mnou lidé, kteří pracují i fyzicky,“ nechal se prý slyšet při rozmluvě s jedním z nepohodlných. Jindy zase hrozil, že se po odpůrcích „projdou jejich lidi“.

Ve světle slov zachycených v čerstvém policejním protokolu zní věrohodně i vzpomínky Stiborkových dlužníků, kteří z jeho úst údajně slyšeli, že jim „nechá vyhladit rodinu do šestého kolene“.

Celé dění v IKEM má tak až panoptikální ráz.

Obě strany sporu využívaly konexí mezi vysoce postavenými politiky i vlivnými byznysmeny. Třebas profesor Ivan Netuka, další z údajně vydíraných, hledal radu či zastání nejen u premiéra Petra Fialy, ale i u někdejšího prezidentského poradce Martina Nejedlého.

Další stránky obvinění svědčí spíš o pocitu nedotknutelnosti, jímž nejspíš hlavní aktéři trpěli.

Tak například: Náměstek Malý poslal svou asistentku do trafiky, aby mu obstarala předplacenou SIM kartu, z níž pak anonymně – opět podle policejní verze – bombardoval ministra Válka. Místo toho, aby jí dal dvě stě korun z vlastní kapsy, nechal ji simku zaplatit nemocniční kartou, díky níž pak vyšetřovatelé anonymní číslo pohodlně vystopovali. Zvlášť když Malý předplacenku vložil do mobilu, který zároveň používal pro číslo registrované na IKEM.

A další doklad bohorovnosti: Přestože policejní zásah přišel až na konci srpna, Malý se ani neobtěžoval zbavit důkazů. Vyšetřovatelé tak složky, jimiž se oháněl, našli v jeho kanceláři.

Případ IKEM tak jen potvrzuje, že ani úctyhodný počet akademických titulů nevypovídá nic o charakteru či morálce jejich nositelů.

Rekvizity z laciné gangsterky by přitom neměly zastínit mnohem vážnější podezření, která jsme při našem pátrání vytáhli na světlo. Co všechno o případu věděl ministr Válek a proč nezakročil?

A hlavně: Odkud skutečně pocházelo 50 milionů, které exředitel Stiborek napumpoval do vlastního byznysu s horentními úroky?

Snad bude policie při pátrání po jejich původu stejně pečlivá, jako když stopovala vyděračský mobil.

Co jsme také zjistili

Pátrání v terénu. Ostravský projekt Dopřej léčbu zveřejňuje na webu příběhy nemocných dětí a vybírá na ně – na svůj vlastní účet – peníze. Jenže jak jsme zjistili, texty jsou zkopírované z dobročinné webové platformy Donio, která o tom nic netuší. A podezřelých signálů je mnohem víc. Z každého daru si například uloupnou 300 korun. Kdo za pochybnou charitou stojí, vypátrala Kristina Ciroková v pořadu Terén. Pokud raději posloucháte, případu se věnuje i podcast 5:59.

Bitka u soudu. Případ hromadné rvačky mezi Romy a Ukrajinci, při které se letos na začátku prázdnin střetlo v Pardubicích zhruba dvacet lidí, míří k soudu. Obžalováni jsou tři aktéři bitky, po níž zůstali zranění.

Kdo si zaslouží trest? Přestože byla odsouzena za to, že způsobila miliardovou škodu, nepovažuje se za viníka, ale spíš oběť zákulisních her. Příběh bývalé ředitelky pozemkového úřadu Evy Benešové potrestané v kauze restituce Bečvářova statku dosledoval Vojtěch Blažek, který kauzu mapuje už pátým rokem. „K soudu ale měli jít ministři a advokát,“ řekla mu Benešová a přidala i jejich jména.

Odvoláváme, co jsme odvolali. Nejprve Hrad tvrdil, že rozhodnutí neobdržel. Pak najednou, že odvolání proti němu nemělo cenu, když už pokuta byla zaplacena. Finanční úřad ale připustil, že kdyby se Hrad odvolal, peníze by jim vrátili. Pokuta za Miloše Zemana proto platí. Úředníci od nového prezidenta Petra Pavla tak promarnili šanci se bránit a pokračují v nejlepší tradici nastavené někdejším kancléřem Vratislavem Mynářem. O zašmodrchaném sporu referoval Radek Nohl.

Hrubost a sexismus na škole. „Šla jsem docentovi poděkovat do kanceláře. Řekl: Tak si klekni na kolena a ukaž mi, jak umíš děkovat, a šel ke mně, jako že si rozepíná kalhoty. Byl to zřejmě vtip, ale bylo to velmi nepříjemné.“ Jedno z anonymizovaných svědectví studentů na adresu dnes už bývalého vyučujícího Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Školu opustil v tichosti, po takzvané dohodě. Formálně totiž nebyl z ničeho obviněn. A nyní vyšlo najevo, že sexistický docent ve školství úplně neskončil.

Od nového akademického roku vede jednu z kateder na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Když to jeho bývalí studenti zjistili, rozhodli se, že to tak nenechají. Více v textu Tomáše Svobody, který se sexuálním aférám na vysokých školách věnuje systematicky.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované