Hlavní obsah

Čtyřikrát mu poradili, kam investovat. Čtyřikrát přišla policie

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Petr Doležal uvěřil, že mu finanční poradce zodpovědně poradí, kam má vložit svoje dědictví. Skončilo to miliony v projektech, které policie považuje za podvod.

Reklama

Příběh Petra Doležala ukazuje, že velké investiční krachy posledních let mají pojítko –⁠ finanční poradce. Muž pracující jako IT expert zděšeně sledoval, jak ve čtyřech firmách, kam investoval miliony, postupně zasahuje NCOZ.

Článek

Když Petr Doležal prodal dům po matce, s částí peněz počítal na důchod. A zbytkem chtěl přispět svým dvěma dětem na vlastní bydlení. Než by mu do té doby peníze jen ležely na účtu, rozhodl se povoláním IT expert sedm milionů korun investovat.

Přišel za Pavlem Noskem, svým dlouholetým finančním poradcem registrovaným u ČNB, který mu dříve radil třeba se životním pojištěním. Netušil tehdy, že ho to bude stát tři miliony a ty zbylé že zachrání na poslední chvíli.

„Nebyl to poradce, který by se nám nějak vnutil, nebo kterého bychom vybrali náhodně, ale člověk, kterému jsme důvěřovali, protože jsme s ním dlouhodobě spolupracovali,“ líčí svůj příběh Petr Doležal s tím, že přemýšlel stejně jako u lékařů. Chirurgovi prý lidé prostě věří, že umí operovat slepé střevo. A u finančního poradce ho nenapadlo, že by doporučil silně rizikové či dokonce podvodné investice.

Investování se sultánem

Poradce Pavel Nosek působí jako zástupce investičního zprostředkovatele Swiss Life Select a jako takzvaný vázaný zástupce by měl nabízet jen investice, na které dohlíží Česká národní banka.

V červnu 2020 však tento poradce nabídl Petru Doležalovi investice, které stojí mimo dohled. Mezi experty jsou známé jako takzvané alternativní fondy podle § 15, které nejsou ze zákona určeny veřejnosti a sama ČNB před nimi varuje.

„Když jsem se ptal na rizikovost, poradce mi odpověděl, že při investování neexistuje stoprocentní jistota, ale že se jedná o firmy s dlouhou historii, v nichž on sám má zainvestované peníze,“ vypráví Petr Doležal s tím, že mu poradce také řekl, že firmy mají stabilní vysoké zisky, že je podrobně seznámený s jejich projekty a schází se s jejich představiteli.

Foto: Seznam Zprávy

Web finančního poradce Pavla Noska.

Proto tedy Petr Doležal na plán investic poradci Noskovi kývl. Ten mu pak tvrdil, že investiční riziko je třeba diverzifikovat.

Proto miliony nasměroval nejenom do skupiny Invest & Property Consulting, která chtěla zhodnocovat od kamenolomu až po nakladatelství Klausova mluvčího Petra Hájka. Ale navrhl i další trojici jiných investic. Všechny ale měly společné dvě věci –⁠ finančním poradcům za doporučení vyplácely vysoké provize a zároveň byly vysoce rizikové.

Poradce Nosek tak úspory Petra Doležala poslal i do firmy Growing Way Ondřeje Janaty, který tvrdil, že lidem umí geniálně vydělat lidem peníze na burzách. Nebo také do Diversity Capital, která lákala na příběh o spoluinvestování s malajsijským sultánem.

První šok přišel po roce –⁠ Petr Doležal se zděšením sledoval, jak se v Janatově firmě Growing Way, které poradce svěřil jeho 1,3 milionu korun, odehrává policejní zásah. Tehdy ještě netušil, že podobně bude prožívat tři další.

Pavel Nosek se Seznam Zprávami nekomunikuje. Od minulého týdne nereagoval na telefonáty ani SMS.

První policejní razie

Podle listin, které mají reportéři k dispozici, detektivové kolem Growing Way zjistili, že Janata vytvořil takzvané Ponziho schéma. K vyplácení slibovaných výnosů až 30 procent používal vklady nových klientů, peníze půjčoval příbuzným nebo je utrácel za dům a za auta. Na burze ve skutečnosti neinvestoval téměř nic. Na výběr investic od lidí přitom neměl zákonné povolení.

A už tehdy policisté zdůrazňovali, že Janatův úspěch s nabíráním peněz od investorů stál na síti finančních poradců. Z peněz investorů jim podle zjištění policie vyplácel i dva miliony korun měsíčně.

Petr Doležal dostal část peněz z Growing Way Doležal zpět, protože Janatovi policisté téměř miliardu obstavili.

Loni v lednu dostal e-mail od poradce Noska, který si za to přisvojoval zásluhu. „Chceme vám pomoci ještě více, a proto jsme pro vás připravili tuto mimořádnou nabídku,“ naznačoval e-mail, aby investor navrácené peníze vložil do do další finanční skupiny IPC.

Petr Doležal však nabídku nevyužil, u IPC měl už investováno 1,4 milionu… Dnes vzpomíná, jak se tehdy obával otevřít zpravodajské weby, aby se nedočetl o krachu další své milionové investice. Avšak IPC skutečně Growing Way následovalo. Loni v létě tam policie razii udělala. Poté, co Seznam Zprávy rozkryly, že zakladatelé IPC úspory lidí utráceli za luxus či vybírali v hotovosti.

„Pokud bych jednal podle doporučení pana Noska, přišel bych v roce 2023 i o peníze získané zpět v rámci insolvenčního řízení z Growing Way,“ říká dnes Petr Doležal. Až později zjistil, že poradce Nosek sdílel kancelář v centru Prahy s dalším finančním poradcem Jiřím Piherou, který podle obchodního rejstříku seděl v některých firmách propojených s IPC.

12 královských rodin

Poradce Nosek své klienty lákal i na další investice, které potom skončily pádem.

Ještě loni v březnu je v e-mailu informoval, že se zúčastnil představení nové investiční platformy spojené s Diversity Capital –⁠ té už předtím Petr Doležal poslal 750 tisíc.

„Těžko se mi popisuje, do jak významné skupiny investorů dostáváme možnost vstoupit. Jen pro představu, staneme se spoluinvestory se 12 královskými rodinami,“ tvrdil Nosek a zároveň dodával, že vše je naprosto bezpečné díky údajné regulaci ČNB.

„Riziko je sníženo na minimum podobně jako v bance,“ uváděl finanční poradce. A to navzdory tomu, že právě ČNB už více než rok předtím stejnou firmu pokutovala pěti miliony za to, že investice od lidí vybírala bez příslušného povolení.

I Diversity Capital dnes prověřuje policie a firma má obstavený majetek.

Petr Doležal říká, že chtěl peníze stáhnout, když se investiční firmy hroutily, ale finanční poradce ho od toho odrazoval. A pracovník IT připouští, že se to poradci částečně dařilo. Popisuje, jak od poradce Noska odcházel s pocitem, že možná všechny krachy a policejní razie jen špatně pochopil.

Do čtveřice všeho špatného

Do další investice –⁠ s WCA International –⁠ už na začátku spolupráce s poradcem poslal Petr Doležal na 700 tisíc korun. Když se pak začalo psát, že firma nedokáže plnit svoje závazky, chtěl je vybrat.

„Ačkoliv jsem měl původně v úmyslu vybrat celou částku, po schůzce s panem Noskem jsem požádal pouze o výběr části investice. Pan Nosek argumentoval tím, že WCA chystá radikální reorganizační změny, a pokud teď vyberu celou investici, budu muset v případě zájmu o novou investici zaplatit vstupní poplatek,“ řekl Doležal.

Tato firma také před rokem spadla do konkurzu a rejdí v ní policie. Zbytek Doležalových peněz v ní tak uvázl.

Nyní chce neúspěšný investor o svém příběhu mluvit, aby varoval další, kteří by bezmyšlenkovitě chtěli svěřit peníze finančním poradcům, jako byl ten jeho.

„Pokud bych se rozhodl investovat samostatně a nespoléhal na pomoc pana Noska, počínal bych si pravděpodobně mnohem opatrněji, snažil bych se vyhnout rizikovým investicím,“ věří dnes Doležal.

„Můj případ je jasným příkladem, že investice do alternativních fondů je extrémně riziková a investor může snadno přijít o většinu investovaných prostředků. Nezáleží na tom, kolik smluv máte v ruce, ve výsledku jsou to jen bezcenné kusy papíru,“ varuje muž.

Reklama

Doporučované