Hlavní obsah

Slovem roku 2023 se stal „rizz“. A ještě halucinace

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

George Clooney má nejen charisma, ale teď také rizz. Takhle ho „rizznutého“ vidí AI.

Reklama

Tenhle článek ani jeho autor nemají „rizz“. Ale stejně se vám pokusí vysvětlit, o co jde.

Článek

Na „slovo roku“, které vyhlašuje řada institucí, mimo jiné Oxford English Dictionary, se obvykle čeká s jistou zvědavostí. A to proto, že předpokládáme, že v něm bude do určité míry zakódován onen Zeitgeist, tedy duch doby brzy končícího roku.

Když se do letošního Silvestra nepřihodí už nic významného, a tak trochu si asi všichni přejeme, aby se tak nestalo (protože dobré zprávy jen málokdy přicházejí velkolepě a neočekávaně), pak se dá říct, že máme za sebou trošku divný rok.

Osobně si myslím, že si ho budeme pamatovat jako ten, kdy se „velkou věcí“ stala generativní AI. A dozvěděli jsme se to prostřednictvím ChatGPT, služby, která sice byla spuštěna na konci roku 2022, ale až v roce 2023 získala přes sto milionů uživatelů. Jenže nedá se vyloučit, že jsem v tomto ohledu zaujatý a AI příliš fascinovaný, jakkoli se zároveň odhaduje, že nějaký nástroj AI v tomto roce vyzkoušela možná až miliarda lidí.

Kandidáti na slovo roku, které zvažovali v Oxford English Dictionary, tomu nenapovídají. Na shortlistu z tohoto ranku najdeme pouze „prompt“, tedy pokyn pro umělou inteligenci. Což je slovo, které sice není nové, ale rozhodně prožilo velkou renesanci. A dalo vzniknout i „promptování“, tedy činnosti, kterou nejlépe dělají „promptinženýři“.

Dalšími finalisty byli:

Beige flag, „béžový praporek“, vlastnost, která naznačuje, že partner nebo potenciální partner je nudný, na rozdíl od „červeného praporku“, který varuje před potížemi a nebezpečím.

Deinfluencování lidi odrazuje od nákupu nebo používání nějakého zboží, tedy přesný opak toho, co dělají influenceři.

Tepelná kupole neboli „heat dome“, meteorologický termín, který se používá pro systém vysokého tlaku, držící nad nějakým územím velmi dlouho horký a suchý vzduch.

Paraspolečenský nebo parasociální je nesymetrický vztah, kdy fanoušek či posluchač (například podcastu) má pocit, že svého oblíbence dobře zná, skoro jako svého přítele.

Situačnost neboli „situationship“ je název pro romantický či sexuální vztah, který je však ještě nezakotvený a formálně vlastně neexistuje.

Swiftie je supernadšený fanoušek zpěvačky Taylor Swift…

No a konečně:

Rizz čili vlastnost, která dotyčného člověka činí zajímavým a přitažlivým pro potenciální partnery.

A právě „rizz“ se stalo dotyčným slovem roku podle Oxford English Dictionary. Do češtiny ho překládat nemá cenu, je jedním z těch slov, která generace Z běžně a bez váhání zařadí do svého slovníku, stejně jako „cringe“, „based“ nebo „vibe“, v počeštěné variantě „vajbit“.

Rizz vzniklo pravděpodobně ze slova charisma, ale to je dlouhé a nudné, a hlavně ho používají starší lidé pro starší lidi, například George Clooneyho nebo Baracka Obamu, případně Petra Pavla, a v tomto ohledu to není nic, co by mladé mohlo nadchnout.

Slovo zpopularizovali youtuber Kai Cenat a herec Tom Holland (ročníky 1996, respektive 2001) a argumentem může být i to, že hashtag #rizz zatím zaznamenal na TikToku cca 36 miliard zhlédnutí. Rizz je navíc snem lingvistů v tom smyslu, že je velmi flexibilní. Dá se používat jako podstatné jméno, přídavné jméno, sloveso nebo i citoslovce.

S pomocí umělé inteligence (po zadání patřičného „promptu”) jsem vytvořil i určitý návod, jak by se dalo tohle slovo používat v češtině:

Jako podstatné jméno - „Má fakt rizz u ženskejch.“

Nebo jako přídavné jméno - „Vypadala hodně rizz v tý sukni.“

Případně ho použít jako slovní základ pro další slova, viz: „Je to rizzák!“ pro někoho s přirozeným šarmem (případně použít spojení „ryzí rizzák“, ale to už je nebezpečně blízko tomu, čemu se říká „dad joke").

Případně: „Chtělo by to rizznout můj profil na Tinderu“, s významem udělat ho přitažlivější.

Či ironicky: „Franta je naprostý rizzmaster.“

Zvolil Oxford English Dictionary (ve spolupráci s hlasující veřejností) správně? Těžko říct. Zeitgeist orámovaný slovem „rizz“ dává pocit času trochu plytkého, marnivého a bez významných událostí. Což je v roce, kdy se svět přiblížil světové válce možná nejvíc od konce té poslední, trochu divné.

A jsem spíše v týmu „Cambridge“, který sáhl do mé oblíbené AI a zvolil slovo „halucinace“, používané pro chování velkých jazykových modelů, které se snažíme potlačit, ale ono zároveň není chybou či omylem, ale spíše charakteristikou této technologie.

Jinými slovy, poprvé máme věc bez vědomí a emocí, která se chová podobně jako člověk, včetně lhaní a vymýšlení si.

Abych to celé nějak sečetl a podtrhl: rok 2023 nechť si hlavně nepamatujeme jako ten, který byl počátkem něčeho zlého a špatného. Ať už ve vývoji AI, nebo v mezinárodní politice. Ať je to rok, který dost možná neměl ani trochu „rizz“ a byl víc „halucinací“ než skutečností.

Už se těšíte na ten příští?

Reklama

Související témata:
Charisma

Doporučované