Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Jak lákat mladé voliče? Důležité jsou hlášky pro instagram

Tereza Povolná
On-line editorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Lídryně kandidátky Starostů Danuše Nerudová je vyškolená prezidentskou kampaní a na mladé voliče klade velký důraz.

Eurovolby, které sice drtivou většinu Čechů vůbec nezajímají, jsou za rohem. A kde se blíží volby, tam se zpravidla televize i internet hemží všemožnými debatami s kandidáty.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Šťastný oběžník, ve kterém každé úterý Jindřich Šídlo a jeho tým přinášejí glosy o aktuálním politickém dění, tipy na zajímavé čtení a postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Pokud vás ukázka zaujme, přihlaste se k odběru plné verze newsletteru.

Se spolužáky z vysoké školy nás proto nenapadlo nic lepšího než uspořádat jednu vlastní. Jenže tak trochu po svém. Do středních škol napříč republikou jsme v pátek dopoledne vysílali v rámci projektu Zavolíme! a toto jsou mé stručné dojmy z celé akce.

V pražském prostoru Archa+ se v naší studentské debatě utkalo celkem šest dravců, kteří přišli skrze obrazovky lovit nejmladší voliče. I když, se vší úctou k panu stínovému ministrovi zahraničí, spíše pět dravců a Jaroslav Bžoch (ANO).

Kromě něj a aktuálních europoslanců Luďka Niedermayera (TOP 09) a Marcela Kolaji (Piráti) debatovala také lídryně kandidátky Starostů Danuše Nerudová. Ta je vyškolená prezidentskou kampaní, a tak si dobře uvědomovala, ke komu ono páteční ráno promlouvá. Žádný z přítomných panelistů neužíval slovního spojení „mladí lidé“ a „mladá generace“ s takovou frekvencí a naléhavostí v hlase jako právě ona.

Projev této aspirující evropské poslankyně má ještě jednu zvláštnost. Říkám tomu pracovně, že „mluví v reelskách“. Je dopředu naprosto bezpečně odhadnutelné, které její repliky z debaty se vzápětí objeví vystřižené a otitulkované na sociálních sítích. Ani tentokrát se moje intuice nemýlila, první vytipovaný úsek videa přistál na jejím instagramu dokonce už o přestávce.

Zabojovat o přízeň mladých dorazil i Filip Turek, jednička koalice Přísahy a Motoristů sobě. Na debatu ho doprovázela jeho kolegyně a dvorní moderátorka show Po žních k Turkovi Gabriela Sedláčková. Možná to byla právě ona v roli PR koučky, kdo mu doporučil, aby tentokrát svou toxickou maskulinitu, pro kterou je pověstný, nechal doma. Nebo v jednom ze svých aut.

Kdo na pódiu Divadla Archa očekával plamenný projev macho alfa samce, musel být ohromně zklamán. Zatímco v rozhovoru se Sedláčkovou označuje Turek genderovou fluiditu za „úplný humor“, kterým se projevuje „zakomplexovanost nedoceněného člověka, který se neumí jinak zviditelnit“, před studenty se dušoval, že sexualita je osobní věc každého a s její prezentací nemá žádný problém. „Samozřejmě, ať má každý pohlaví, jaké chce.“ Dojemné.

Těžko odhadnout, kolik diváků samozvaná „hranatá legenda“ svým liberálním prozřením zaujala. Ale abych byla fér – ke zrušení unijního zákazu prodeje spalovacích motorů, ústřednímu motivu celé jeho kampaně, se tento sběratel aut během debaty pomodlil hned několikrát.

Turek ale nebyl jediným diskutujícím, který dával ostentativně najevo, jak moc se mu příčí unijní Green Deal. Petr Mach, lídr SPD a Trikolory, povýšil nespokojenost s evropskou zelenou politikou na zcela novou úroveň, když středoškoláky vybídl k provedení jednoduchého fyzikálního experimentu. „Každý může udělat pokus, že si dá do skleničky kostky ledu, změří hladinu, počká, až se led rozpustí, a ta hladina bude pořád stejná.“

Není lepší rady, jak zatočit s globálním oteplováním, než z úst celoživotního poskoka Václava Klause. A teď mě omluvte, tímto motivačním citátem z dílny SPD si dovoluji krátký výčet mých dojmů z pátečního dopoledne zakončit. Jdu si pro led.

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Doporučované