Hlavní obsah

NDM uvede premiéru komického baletu pro celou rodinu Coppélia

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) připravuje premiéru komického baletu pro celou rodinu Coppélia francouzského hudebního skladatele Léa Delibese.

Článek

Původně se mělo představení hrát od března, jeho zařazení na program ale odsunula opatření související s epidemií nového koronaviru. Nyní je premiéra naplánovaná na 19. září v Divadle Jiřího Myrona.

Tvůrcem ostravské inscenace je italský choreograf Giorgio Madia. „Původní příběh pro nás pozměnil a choreografii posunul do moderní doby, tak aby zaujala dnešního diváka. Madia spojuje neoklasickou baletní techniku s propracovanou vizuální stránkou inscenace a světelným designem. Ve spolupráci se scénografem a kostýmním výtvarníkem Domenicem Franchim vytvořili podívanou zcela současnou a výjimečnou,“ řekl ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Příběh je zpracován volně podle povídky E. T. A. Hoffmanna. Spisovatel je považován za předchůdce dnešního žánru hororu a fantasy. V Madiově pojetí se ale původně starý a zatrpklý konstruktér hraček Coppélius mění v sympatického mládence, šikovného vynálezce, který hledá pravou lásku a chce, aby ho někdo bral vážně a všímal si ho.

„Z Coppélia nedělám tajemnou postavu. Je zapálený pro svůj výzkum a publikum může trpět s ním, když mu děvčata zničí poklady jeho laboratoře. Reprezentuje šílený prvek lidské osobnosti, poháněný romantickou či utkvělou sexuální představou nebo možná nedostatkem přirozeného pocitu lásky. Coppélius jen prostě hledá společníka,“ řekl choreograf Giorgio Madia. Coppélius se podle něj snaží zasáhnout do lásky kadeta Franze a krásné Svanildy tím, že Franzovi do cesty nastrčí panenku Coppélii, která vypadá jako živá.

Delibesova Coppélia měla světovou premiéru v Paříži v roce 1870 a byla velmi úspěšná. Byla jedním z pěti baletních děl nastudovaných už v první sezoně existence Národního divadla moravskoslezského choreografem a zakladatelem baletního souboru Achillem Viscusim. Premiéra však nebyla v kamenném divadle, ale v září 1919 v kulturním centru zvaném Střelnice ve Slezské Ostravě.

Reklama

Doporučované