Hlavní obsah

Nebojte se akcií, dlouhodobě je to jedna z nejlepších investic, říká „vlčice“ z Wall Street

„V sobotu a neděli se v Londýně nepracuje, zatímco na Wall Street je práce o víkendech běžná,“ říká Kateřina Zychová, která sbírala zkušenosti na největších burzách světa.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pracovat ve velké firmě na Wall Street se podobá práci v armádě. Důležitá je hlavně disciplína a dochvilnost, popisuje Kateřina Zychová, které strávila několik let na různých pracovních pozicích v investičních bankách Goldman Sachs a JPMorgan v New Yorku.

Článek

Finanční centrum Spojených států je podle Zychové příkladem dravé budoucnosti, zatímco život v londýnském City je obrazem staré Evropy, která je více postavena na klientelismu, a společenského života v národnostních spolcích.

„V sobotu a neděli se v Londýně nepracuje, zatímco na Wall Street je práce o víkendech běžná a lidé tam chodí dobrovolně, protože chtějí být lepší než konkurence,“ vzpomíná na svou kariéru v globálních finančních centrech Kateřina Zychová.

Jiná situace je na pražské burze, která je podle ní trochu opomíjena. Je to logické, když totiž investoři chtějí větší výběr a likviditu, musejí se zaměřit na vyspělé akciové trhy. Pozitivně ale Zychová vnímá nový pražský trh START pro malé a střední firmy, nadějné společnosti by totiž podle ní měly dostat šanci získávat kapitál i jinak než u bank.

„Čeští investoři mají z akciových trhů stále strach a na rozdíl třeba od Britů preferují nižší výnos s menším rizikem. V dlouhém časovém horizontu jsou ale akcie schopné vynášet až 7 % ročně,“ vysvětluje Kateřina Zychová, kterou nepřekvapil prudký růst cen akcií na začátku letošního roku.

„Čeští investoři mají z akciových trhů stále strach, na rozdíl třeba od Britů,“ říká v rozhovoru Kateřina Zychová.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

„Líbí se nám například rakouská polovodičová firma AMS, dodavatel pro automobilový průmysl Plastic Omnium, telekomunikační gigant AT&T nebo těžařská firma Royal Dutch Shell, jejíž tržní cena se svezla níže společně s cenami ropy a která nabízí velice zajímavou dividendu,“ vypočítává své aktuální investiční tipy Zychová.

Bouře na trzích ale neskončily, neřízený brexit může opět vyšponovat volatilitu (kolísání cen). Investoři by měli hledat příležitosti například v dividendových akciích, které se svým pravidelným výnosem podobají dluhopisům. Ty jsou přitom až na výjimky předražené, uzavírá svůj pohled na současné trhy Kateřina Zychová, ředitelka Verdi Capital.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte na TV Seznam každý všední den ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Související témata:

Doporučované