Hlavní obsah

Nechci žádnou loutku, Poche by měl odletět do Bruselu, reaguje Babiš na nového ministra

Andrej Babiš pro Seznam komentuje výběr nového ministra zahraničí.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministrem zahraničí má být šestatřicetiletý bývalý asistent europoslance Pocheho, který sám jako adept na ministra neuspěl.

Článek

Po dvou a půl měsících od jmenování vlády přišla sociální demokracie s řešením, jak by mohla mít plnohodnotného ministra zahraničí. Premiér a předseda vládní koaliční strany dal najevo, že návrh akceptuje, ale bude obezřetný.

Odmítá například, aby po jmenování nového ministra Tomáše Petříčka na ministerstvu nadále zůstal v jakékoli roli europoslanec Miroslav Poche, jehož původně ČSSD na ministra nominovala.

Já věřím, že mise pana Pocheho skončila, že se vrátí do Bruselu a že tady nebude dělat nějakého stínového tajemníka,“ řekl Andrej Babiš v rozhovoru pro Seznam.

„Určitě by nebylo dobře, aby pan Petříček byl jeho loutka,“ dodal Andrej Babiš na adresu nového ministerského kandidáta, jehož kariéra je v posledních letech s Miroslavem Pochem spojena.

Když byl totiž Miroslav Poche nominován a odmítnut jako ministr zahraničí a obsadil na ministerstvu post vlivného externisty a poslance, přivedl si Petříčka jako spřízněného člověka z pražské ČSSD a udělal z něho politického náměstka.

„My nemůžeme mít loutkové ministry,“ zopakoval v rozhovoru Babiš. „Pan Poche by se měl vrátit k práci do Evropského parlamentu a pan Petříček by měl být ministrem. Neumím si představit ministra, za kterým je někdo jiný.“

Připomeňte si, co říkal Miroslav Poche ve Výzvě Seznamu.Video: Seznam Zprávy

Babiš uvedl, že podle něj je problém s ministerstvem vyřešen. Na otázku, zda neočekává vůči novému kandidátovi výhrady od prezidenta, neodpověděl přímo.

„Doufám že to pan Hamáček vyřeší a bude to akceptovatelný kandidát,“ uvedl pro Seznam premiér.

Obsáhlý rozhovor s premiérem Andrejem Babišem najdete na webu Seznam Zpráv už ve středu ráno.

Reklama

Doporučované