Hlavní obsah

Nejde jen o Babiše. Agrofert se podle Bruselu dostal do střetu zájmů i bez premiéra

Televize Seznam: Co všechno odhalil audit bruselských úředníků o českých dotacích.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Firmy z koncernu si podle zjištění auditorů při dotovaných zakázkách podezřele vypomáhaly mezi sebou.

Článek

Všechno je to kampaň proti mně, hřímá Andrej Babiš, kdykoliv dojde řeč na řešení jeho střetu zájmů. A zejména když jde zároveň o evropské dotace, které čerpá Agrofert.

Jenže předběžná zpráva auditorů o premiérově střetu zájmů, která dorazila do Česka a žádá po českém státu vrátit stamiliony korun do evropské kasy, ukazuje, že k tomu, aby byl ve střetu zájmů, Agrofert v řadě případů Babiše nepotřebuje.

Na 70 stranách totiž bruselští kontroloři detailně popisují různá pochybení u konkrétních dotačních projektů.

A našly i takové, které vůbec nesouvisejí s tím, že je Andrej Babiš v politice. Neboli jeho funkce nemá vůbec vliv na to, že přesto došlo k porušení pravidel o střetu zájmů.

Pochybení českých úřadů

Jeden z příběhů se týká dotací, které čerpala na inovace východočeská společnost Cerea, výrobce osiv a krmných směsí. Ta v roce 2016 dostala z veřejných peněz přes deset milionů korun, o rok později pak bezmála 4,5 milionu. V projektech šlo o vylepšení sušáren.

Chyb našli auditoři v postupu firmy i českých úřadů několik. Správcům fondů zejména vyčítají, že jejich kontrola, co se s penězi děje, je naprosto nedostačující.

Cerea si nechala nejdříve na svůj projekt zpracovat tři indikativní nabídky od dodavatelů. Dvě byly od firem, které do Babišova koncernu nespadají, jedna přišla od společnosti Farmtec, jež je součástí holdingu.

Cena odhadovaná Farmtecem byla výrazně vyšší než zbylé dva odhady. Konkrétně o 32 a 69 procent. Auditoři tak docházejí k závěru, že mohlo dojít k umělému navýšení předpokládané ceny. Což podporuje fakt, že uzavřená smlouva byla na sumu o třetinu vyšší než nejnižší indikativní nabídka.

Kromě toho bruselští kontroloři zjistili, že Cerea byla v procesu žádosti o dotaci zastupována člověkem z Farmtecu.

Tím ale příběh producenta osiva z východních Čech nekončí.

Pro svůj projekt si vybral jako dodavatele firmu TIS – CR. Ta do Babišova agroholdingu nepatří. Nicméně dva členové vedení těchto firem jsou dle kontrolorů bratři. Ostatně na základě toho byly původně dohodnuté smlouvy zrušeny.

Cerea proto udělala nové výběrové řízení, v němž oslovila pět firem, včetně TIS-CR. Ani jednou z oslovených firem nebyly společnosti, které v indikativních nabídkách odhadovaly cenu projektu výrazně pod tím, co odhadoval Farmtec. Nabídka dorazila opět jen jedna. Cerea si proto nechala schválit od českých správců eurofondů, že smlouvu smí uzavřít s tímto jediným zájemcem, protože se alespoň pokusila najít vícero zájemců.

Vrátit sto procent dotací

A závěr auditorů? Je to konflikt zájmů mezi zadavatelem a dodavatelem a my chceme 100 procent dotace zpět.

Podobných přihrávek mezi firmami, které spadají pod Agrofert, našli auditoři vícero. A to dokonce před vstupem Babiše do vrcholné politiky.

Popisují v rozsáhlém dokumentu třeba 4,5milionový dotovaný projekt společnosti AGRO Jevišovice z roku 2012. Ta oslovila pět dodavatelů. Jenže tři z nich byli součástí koncernu Agrofert. A jeden z nich i zakázku vyhrál.

„Takový postup nelze vnímat tak, že byly podány nezávislé nabídky,“ upozorňují bruselští cifršpioni. Peníze zpět ale nechtějí, stačí, když napříště české úřady zajistí, aby v rámci transparentnosti byly na stole minimálně tři zcela nezávislé nabídky.

Reklama

Související témata:

Doporučované