Hlavní obsah

Nejdelší vzducholoď světa už nikdy nevzlétne. Stavíme novou, vzkazují Britové

Nejdelší vzducholoď na světě měřila na délku téměř 100 metrů.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Britská společnost Hybrid Air Vehicles vyrábí nejdelší vzducholoď na světě. Její rovněž britský předchůdce Airlander 10 už si totiž nezalétá.

Článek

Nejdelší vzducholoď na světě Airlander 10, která poprvé vzlétla v srpnu 2016 a za rok ukončila její letovou historii nehoda, už si nezalétá.

Jak informuje BBC, vývojáři už pracují na novém prototypu.

Airlander 10 měřil 98 metrů na délku a 43 metrů na šířku. Jednalo se o kombinaci letadla a vzducholodi. Společnost Hybrid Air Vehicles, která Airlander 10 vyrobila, plánovala po testovacích letech se zákazníky luxusní expedice, avšak vše ukončila nehoda, při níž byli zraněni dva lidé.

Vzducholoď se tehdy uvolnila z kotviště. Došlo k vypuštění helia a stroj usedl na zem. V důsledku nehody byli zraněni dva lidé.

Společnost Hybrid Air Vehicles nyní získala od britského Úřadu pro civilní letectví pokyn k výstavbě nového stroje. Ten by měl vzlétnout po roce 2020.

„Momentálně se soustředíme na výrobu standardního certifikovaného typu Airlander 10 a na to, jak ho dostat k našim zákazníkům. Prototyp jsme představili jako první čistě hybridní vzducholoď na světě. Neplánujeme, že by měl vzlétnout znovu,” uvedl výkonný ředitel HAV Stephen McGlennan.

Reklama

Související témata:

Doporučované