Hlavní obsah

Nejen Tesla sází na bitcoin. Sahá po něm i banka Morgan Stanley

Foto: Wit Olszewski, Shutterstock.com

Bitcoin letos poprvé překonal hranici 49 000 dolarů.

Reklama

O bitcoiny se začaly zajímat významné společnosti, ale i světové banky. Pobočka americké investiční banky Morgan Stanley chce kryptoměnu zařadit na svůj seznam investičních aktiv.

Článek

Bitcoinové šílenství pokračuje. Jedna z největších investičních bank na světě Morgan Stanley zvažuje vstup na trh s kryptoměnami.

Counterpoint Global, investiční pobočka Morgan Stanley Investment Management, která spravuje 150 miliard dolarů, teď zkoumá, zda by kryptoměna byla vhodnou volbou pro její investory. Informovala o tom agentura Bloomberg s odkazem na zdroje obeznámené se situací.

Pokud by k tomu došlo, rozhodnutí Counterpoint Global by bylo jedním z několika významných přesunů ke kryptoměnám ze strany bank a investičních firem. Vyžadovalo by to souhlas firmy a regulačních orgánů.

Sázka na bitcoin není u Morgan Stanley příliš překvapivá. Banka nedávno posílila svůj podíl ve společnosti MicroStrategy, která vlastní přes 71 000 bitcoinů. Morgan Stanley teď vlastní 790 000 akcií MicroStrategy.

V minulosti však byli někteří odborníci z Morgan Stanley vůči kryptoměně skeptičtí. Například analytik této investiční banky v roce 2017 prohlásil, že je hodnota bitcoinu nulová. V té době se obchodovala zhruba za 14 400 dolarů.

Bitcoinová horečka zasáhla také nejstarší finanční instituci v USA Bank of New Mellon, která plánuje nabízet bitcoinové transakce. Společnost MasterCard ve čtvrtek uvedla, že obchodníkům umožní přijímat vybrané kryptoměny.

Toto šílenství rozpoutala automobilka Tesla, když v minulém týdnu oznámila, že do kryptoměny investovala 1,5 miliardy dolarů a že za její elektromobily bude možné platit i v bitcoinech. Také společnost Twitter zvažuje, že Bitcoin přidá do své rozvahy.

Všechny tyto zprávy živí růst bitcoinu. Jeho cena se tak poprvé vyšplhala nad 49 900 dolarů. Bitcoin letos vzrostl zhruba o 60 procent.

Morgan Stanley je známá zejména díky svému citu pro výběr růstových akcií. Její investiční pobočka Counterpoint Global, kterou vede Dennis Lynch, sází na jedinečné společnosti, jejichž tržní hodnota se může zvyšovat. Nadšenci mohou tvrdit, že podobný přístup bude fungovat i v případě bitcoinu.

Skupina vlastní podíly asi ve 200 společnostech, spravuje přibližně 19 fondů, z nichž pět loni přineslo zisky přesahující 100 procent. Její podílové fondy se v posledních letech umisťovaly na nejvyšších příčkách žebříčku. K neobvykle vysokým výnosům z investic přispěly hlavně společnosti těžící z pandemie, jako je Amazon, Shopify, Zoom a Moderna.

Reklama

Doporučované