Hlavní obsah

Nejhůř za posledních 17 let. Ceny v průmyslu rostou skoro o osm procent

Foto: Seznam Zprávy

Ceny v průmyslu rostou nejrychleji od listopadu 2004.

Reklama

aktualizováno •

Růst cen v Česku se podle všech indicií hned tak nezpomalí, statistici hlásí, že v průmyslu vyskočily o 7,8 procenta.

Článek

Ceny průmyslových výrobců v Česku letos v červenci stouply meziročně o 7,8 procenta, což byl nejvýraznější růst od listopadu 2004. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti loňsku vzrostly také ceny zemědělských výrobců o 5,2 procenta, ceny stavebních prací o 5,6 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1 procento.

Ceny průmyslových výrobců letos rostou už od února a růst vytrvale zrychluje. „Výrazný vliv mají nadále ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných výrobků a ceny obecných kovů a kovodělných výrobků, které meziročně vzrostly o 20 procent,“ sdělil vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

Ceny v průmyslu v červenci stouply rekordně i meziměsíčně. Zvýšily se o 1,6 procenta, což bylo nejvíce od ledna 2008. Meziměsíčně se zvýšily i ceny stavebních prací o rovné jedno procento, zatímco ceny zemědělských výrobců klesly o 1,8 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 0,8 procenta.

Spotřebitelské ceny v červenci meziročně vzrostly o 3,4 procenta, což bylo o 0,6 procentního bodu více než v červnu a nejvíce od července 2020. Proti červnu rostly ceny o procento. Inflaci ovlivnily vyšší ceny v rekreaci, kultuře a dopravě, uvedl ČSÚ.

Rychlý růst cen nutí Českou národní banku ke zvyšování úroků, základní úroková sazba letos vzrostla z 0,25 % na 0,75 % a analytici očekávají další zpřísňování.

„Tlak na růst cen ve výrobě stoupá především v důsledku vývoje v zahraničí. Firmy proto budou nuceny stále více přenášet vyšší náklady na konečné spotřebitele. Obrat v tomto směru nepřinese přísnější domácí měnová politika, ale teprve náběh těžebních, výrobních a dopravních kapacit a s ním spojené uklidnění situace na komoditních trzích,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Doplnil, že jasnou příčinou výrobní inflace jsou vysoké ceny komodit. „Situace na komoditních burzách se neuklidnila ani v červenci, a tak výraznější korekce finálních cen výrobců není zatím příliš pravděpodobná. A k normálu má daleko ještě i nákladní – zejména námořní – doprava,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované