Hlavní obsah

Nejodlehlejší ostrov světa jde příkladem v ochraně oceánů

Foto: Profimedia.cz

Tučňáci skalní, kteří žijí na Slavičím ostrově, jenž je součástí souostroví Tristan da Cunha.

Reklama

Ostrov Tristan da Cunha na jihu Atlantického oceánu založil mořskou rezervaci o rozloze 700 tisíc kilometrů čtverečních. Nově chráněná mořská oblast se stane čtvrtým největším útočištěm tohoto druhu na světě.

Článek

Komunita zhruba 250 lidí, která žije na nejodlehlejším místě světa, tímto krokem významně přispěla k ochraně volně žijících živočichů a unikátní podmořské flóry. Na rozsáhlém území bude platit zákaz lovu vlečnými sítěmi, podmořské těžby a dalších činností, které mohou ublížit tamním vodám.

Tristan da Cunha je největší ostrov stejnojmenného sopečného souostroví. Patří k němu ještě Nepřístupný ostrov, Slavičí ostrov a Goughův ostrov. Od nejbližšího obydleného místa, ostrova Svatá Helena, je vzdálen 2173 kilometrů. Souostroví je součástí Zámořského území Spojeného království.

Tristan da Cunha nemá vlastní letiště, obyvatele je možné zásobovat pouze lodní dopravou. Přístav v hlavním městě Edinburghu sedmi moří je přístupný jen 60 dnů v roce. Omezené možnosti nezabránily malé komunitě ve velkém kroku k lepší ochraně životního prostředí. Zřízení chráněné mořské oblasti pomůže živočichům, jako je žralok sedmižábrý, albatros pestrozobý, buřňák bělobřichý či tučňák skalní.

Iniciativa ostrovanů také pomůže vládě Spojeného království, která se zavázala k ochraně 30 procent světových oceánů do roku 2030. Na dodržování pravidel v oblasti chráněného území bude dohlížet britské námořnictvo.

„Způsob našeho života na Tristan na Cunha byl vždy založen na úzkém vztahu k moři. Jsme odhodláni chránit zdejší přírodu. Na souši jsme prohlásili za chráněnou krajinnou oblast více než polovinu našeho území,“ uvedl pro deník The Guardian starosta ostrova James Glass.

„Ale moře je naším vůbec nejdůležitějším zdrojem. Jak pro naší ekonomiku, tak pro naše dlouhodobé přežití. Proto jsme se rozhodli ochránit 90 procent našich vod. Jsme hrdí na to, že můžeme hrát klíčovou roli v ochraně oceánů,“ dodal starosta.

Svou radost neskrýval na Twitteru ani britský premiér Boris Johnson. Zároveň také vyzval další země, aby se připojily k Velké Británii v rámci jejího slibu ochránit do roku 2030 až 30 procent světových oceánů. „Hrozí nám, že zabijeme naše moře. Zahříváme je, zvyšujeme jejich kyselost a každý den je plníme tunami plastů, které dusí želvy, tráví delfíny a proměňují oceán v obrovskou plovoucí skládku,“ uvedl britský premiér ve videu, které sdílel na sociální síti.

„Pokud za sebou chceme nechat stejně úžasný a velkolepý svět, jako je ten, který jsme zdědili, potřebujeme celosvětovou společnou akci,“ dodal Johnson.

Královská společnost pro ochranu ptáků (RSPB) popsala nově chráněnou oblast jako „korunní klenot britské ochrany moří“. „Tristan da Cunha je místo jako žádné jiné. Vody, které obklopují toto vzdálené zámořské území Velké Británie, patří k nejbohatším na světě. Nad vlnami se vznášejí desítky milionů mořských ptáků, na plážích se válejí tučňáci a tuleni, v mořích se rozmnožují ohrožení žraloci a hlubiny obývají tajemné velryby,“ popsala unikátní ekosystém předsedkyně RSPB Beccy Speightová.

Deník The Guardian ovšem na závěr připomíná své nedávné odhalení. Podle listu si britská vláda nestojí v ochraně mořských oblastí tak dobře, jak uvádí. S výjimkou dvou chráněných mořských oblastí probíhá podle Guardianu ve všech ostatních lov vlečnými sítěmi, který masivně ničí život v oceánech a na dně moří.

Reklama

Doporučované