Hlavní obsah

Rouška, odstup a hora papírování. Salony se chystají na pondělí

Foto: Shutterstock, Unai Huizi Photography, Seznam Zprávy

V pondělí se otevírají salony s péčí o lidi a domácí mazlíčky. Těší se všichni, provozovatelé i zákazníci.

Reklama

aktualizováno •

První květnové pondělí se v rámci postupného probouzení ekonomiky otevřou některé služby. SZ Byznys zjišťoval, jak se na otevření připravují a s jakými problémy se potýkají.

Článek

- Aktualizováno. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger po vydání článku večer uvedl, že při návštěvě kadeřnictví, kosmetiky, pedikúry či dalších služeb spojených s péčí o tělo se budou moci zákazníci prokázat i testy ze zaměstnání nebo školy.

Kadeřníci, kosmetičky, pedikéři, maséři, ale i lidé pečující o domácí mazlíčky se těší na květnové otevření svých služeb. Po měsících nedobrovolného spánku, při kterém přicházeli o tržby, ale museli přitom dál platit všechny závazky a mnozí z nich se propadli do velkých finančních problémů, anebo rovnou zkrachovali, mohou konečně přivítat své zákazníky.

Musejí při tom však dodržovat řadu podmínek. Vedle hygienických opatření, ochrany úst a nosu či rozestupů budou muset získat od svých zákazníků důkaz o tom, že jsou očkovaní proti onemocnění covid-19, nebo prošli řádným testováním v laboratoři. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger pak v úterý večer doplnil, že platné budou i antigenní samotesty, které si dělají například děti ve škole, nebo lidé v zaměstnání. Detaily chce ministr zveřejnit po čtvrtečním zasedání kabinetu.

O těchto údajích musí navíc provozovatelé salonů vést evidenci, což si řada z nich nedokáže představit.

„Jsme rádi, že se konečně otevírá, ale je to neuvěřitelný chaos. Nevíme řadu věcí, jak to bude například se školáky nebo předškoláky, kteří se vůbec netestují podle přikázaných pravidel. Starost nám dělá také povinná evidence zákazníků. Nejsme policisté, abychom lidi lustrovali a brali jejich osobní údaje. Nevíme, co vše máme zapisovat a zda na to vůbec máme s ohledem na GDPR právo. Snad se to do pondělí ještě dovysvětlí,“ říká Václav Pražák, Předseda Asociace kadeřníků České republiky.

Dalším problémem je podle něj například to, že kadeřnictví musejí být zavřená v čase od 22:00 do 5:59 hod, přitom některé salony pracují až do půlnoci. „Zákaz vycházení už neplatí, tak to nechápu. Poptávka je nyní obrovská, tak nevím, proč nemohou kadeřníci pracovat déle a vylepšit si tak tržby,“ říká.

S podmínkou profesně provedených testů na přítomnost viru SARS-CoV-2 budou mít podle kadeřníků a kosmetiků obtíže hlavně menší regiony, kde není dostatek odběrových míst, termíny jsou tak obsazené na několik týdnů dopředu a lidé za nimi navíc musejí jezdit i desítky kilometrů.

„Zákazníci z malých měst nemají téměř žádnou šanci v nejbližších týdnech služeb využít. Často se přitom jedná o lidi, kteří to potřebují ne z estetických, ale zdravotních důvodů. Například starší lidé se zarostlými nehty nebo jen klientky s problematickou pletí. Že přitom kosmetičce stačí samotest a klientka musí mít test z odběrové laboratoře –⁠ to už je úplný nesmysl,“ upozorňuje Monika Dvořáková z Asociace kosmetických oborů ČR.

Na problémy s prokazováním profesních testů a evidencí zákazníků naráží při objednávkách například kadeřnice z Němčic nad Hanou u Prostějova.

„Na příští týden už mám plno. Naštěstí je mnoho starších lidí, kteří se mi hlásí, už očkováno, ale zároveň se ukazuje, že mnoho z nich na očkování ještě čeká, ačkoliv jim je už přes 70 let. To mám chudáky staré lidi hnát na testy někam do tramtárie a ještě je kontrolovat? Neumím si to představit. Koupila jsem samotesty, objednala jsem barvy, melíry, laky a tužidla a o víkendu půjdu salon uklidit. Na otevření se moc těším, i když dokud tam v pondělí nebudu stát, tak tomu nebudu věřit,“ říká Marcela Bosáková, která pracuje jako kadeřnice 20 let.

V pondělí se spolu se službami věnujícím se péči o tělo otevírají také salony s péčí o domácí mazlíčky.

„Na otevření se moc těším. Chybí mi kontakt se psy i jejich páníčky. Ačkoliv podle vyjádření některých úřadů jsme mohli otevřít už 12. dubna po skončení nouzového stavu, jiné úřady říkají něco jiného, takže raději otevřu až v pondělí, protože nechci riskovat nějaké sankce. Ale je vyčerpávající sledovat neustále navzájem se popírající informace a nevědět přesně, co platí,“ říká Barbora Charamzová, majitelka Psího salonu Karamelka v Praze.

Dodržovat hygienická opatření není podle ní pro salon pro psy kromě financí těžké. Nástroje jako nůžky a hřebeny se dezinfikují průběžně i za běžného provozu stejně jako podlaha a další nábytek a potřeby pro psa, takže stačilo dokoupit dezinfekce na ruce, roušky, respirátory a ÚV sterilizátor a v pondělí může přivítat první zákazníky. Jaké má na otevření ohlasy?

„Jak se těší psi, to nevím. Většinou je to tak, že se jim do salonu nechce. Ale ze salonu domů také ne. Jejich páníčci se, alespoň podle telefonů a vzkazů, které dostávám, těší hodně,“ dodává Charamzová s tím, že ji mrzí, jak někteří lidé dehonestují psí salony jako něco nadbytečného, přitom se podle ní jedná často jen o prevenci zdraví zvířat.

To potvrzuje třeba majitelka samojeda, což je staré sibiřské plemeno s dlouhou hustou srstí, o kterou je třeba neustále pečovat.

Foto: Lucie Petrů, Seznam Zprávy

Samojed před úpravou a po úpravě (vpravo). Mezi prvním a druhým snímkem jsou hodiny práce.

„S naším psem jsme chodili každých šest týdnů do psího salonu, aby Luka vyčesali a umyli, protože ačkoliv ho češeme denně, tak to nestačí. Nejhorší je to od podzimu, kdy mu narostla nová srst a nejsme schopni ho v našich podmínkách upravit. Vlasy si sama nabarvit dokážu, i když to není ideální, takže zavřená kadeřnictví mě zdaleka nebolela tolik, jak zavřené psí salony,“ říká Lucie Petrů z Prahy.

Pečovat důkladně o psa musí s rodinou proto, že mu dlouhá srst nesvědčí, nejde do ní vzduch, zapařuje se, svědí ho a pak je místem pro množení parazitů. Navíc tříletý Luk je chovný pes, který vítězil na výstavách a až budou znovu otevřené, nesmí vypadat zanedbaně.

„Ani mi nemluvte o tom, jak se na otevření těším. Pracuji, k tomu dohlížím na tři děti na distanční výuce, takže je to velmi náročné a profesionální péče o našeho psa mi ušetří hodiny práce navíc, které potřebuji věnovat jiným věcem,“ dodává Petrů.

Zda se v pondělí otevřou vedle služeb také obchody, které neprodávají nejnutnější sortiment, rozhodne vláda navzdory původním proklamacím až ve čtvrtek. Od toho se bude odvíjet také to, jaké kompenzace budou jednotlivé podniky a služby nadále dostávat.

Poskytovatelé služeb o tělo a zvířata pracují většinou jako OSVČ. Ti mohou až do konce dubna pobírat kompenzační bonus až ve výši 1000 Kč na den, ovšem jejich tržby musí v meziročním porovnání poklesnout v předchozím měsíci minimálně o 50 procent.

Reklama

Doporučované