Hlavní obsah

Nejsme ve středověku, zlobí se poslanci ANO kvůli Brnu

Foto: vlada.cz

Hnutí ANO na jižní Moravě dál řeší vnitřní spory. Ve čtvrtek musel zasáhnout i předseda Andrej Babiš.

Reklama

Vedení jihomoravské organizace kritizují i vlastní poslanci ANO. Bývalý primátor Petr Vokřál i krajská předsedkyně Taťána Malá podle nich měli více komunikovat.

Článek

Březnové škrtnutí tří brněnských organizací a čtvrteční veletoč, kdy až předsednictvo v čele s Andrejem Babišem usnesení zrušilo, dál jitří atmosféru uvnitř hnutí ANO.

Kritika teď míří na krajskou předsedkyni Taťánu Malou i lídra pro krajské volby Petra Vokřála. Právě tito nejvlivnější členové hnutí na jižní Moravě březnové zrušení tří organizací prosadili. Kolegy ze tří městských částí nařkli z velrybaření členů i napojení na podsvětí.

Ve čtvrtek nejvyšší vedení zasáhlo a legitimaci čtyřicítce členů z brněnských Židenic, Černovic a Starého Lískovce vrátilo zpět. Do Malé s Vokřálem se teď pustili i poslanci zvolení za ANO na jižní Moravě. „Jsem hodně rozčarovaný a celá situace mě hodně trápí. Nejsme ve středověku na nějakém honu na čarodějnice. Vyloučení tří organizací bylo naprosto neprůhledné. Něco takového nelze udělat bez diskuze podle přání vedení. Hází to špatné světlo na celé hnutí na jižní Moravě a to mě štve,“ ohradil se uznávaný onkolog a poslanec Rostislav Vyzula.

Vokřál, Malá ani brněnská předsedkyně Karin Karasová v pátek nebyli k zastižení. „Bereme rozhodnutí hnutí na vědomí. O dalších krocích budu jednat s kolegy z oblastního a krajského předsednictva,“ řekla už ve čtvrtek Malá.

Podle poslance Karla Raise krajské vedení razantní přístup vůči třem buňkám jasně nevysvětlilo. „Měli víc komunikovat a tahle situace by nenastala. Rozhodli bez projednání. Vedení hnutí nyní reagovalo logicky zrušením dřívějších usnesení,“ uvedl Rais, podle nějž je třeba rychle spory urovnat.

To ovšem i podle hlasů z brněnské organizace nebude jednoduché. Ještě na startu týdne si Vokřál s Malou nechali posvětit zrušení tří buněk v oblasti Brno-město, příští týden v úterý se členové oblastní buňky mimořádně sejdou znovu. „Myslím, že škrtnutí tří buněk už ani nebude na pořadu dne. Budou se řešit jiné věci,“ uvedl dobře informovaný zdroj, podle nějž je situace na jižní Moravě dál vyhrocená. Úterní program zatím není jasný.

Zrušení tří buněk krajské vedení odůvodnilo údajným napojením členů na kauzu Stoka. Její hlavní aktér a bývalý člen ANO Jiří Švachula podle policie ovlivňoval veřejné zakázky. „Pokud existují podezření na jednotlivé členy kvůli napojení na tyto špatné věci, projednejme to s nimi. Mohou si třeba pozastavit členství, než se situace vyjasní. To je samozřejmě k jednání,“ uvedl místostarosta Brna-severu David Aleš.

Podle něj ale není „moudré“ kompletně zrušit tři organizace se čtyřicítkou členů. „Nelze říct, že je celá organizace prolezlá a špatná. Očekávám v úterý konstruktivní debatu,“ dodal.

S tím souhlasí také další brněnský poslanec ANO Pavel Staněk. „Nevím, jak silné argumenty měli pan Vokřál s paní Malou pro tak razantní rozhodnutí. Pokud měli jasné podklady, tak je jejich pozice neotřesitelná. Pokud ale jejich informace nebyly dostatečně ověřené, tak to jejich pozici výrazně ohrozí,“ uvedl.

Poslanec Vyzula zdůrazňuje, že je třeba údajné napojení členů na kauzu Stoka řádně prošetřit. „Měl by se opakovaně sejít jihomoravský sněm, který určí pravidla, jak postupovat dál, pokud jsou tu nějaká podezření na korupci i v řadách členů ANO a pochybnosti, jak je to celé řešeno,“ sdělil.

Spory uvnitř krajské organizace podle něj mají být řešené demokraticky. „Má je vyřešit nějaká nezaujatá skupina, komise. Ani ne lidé kolem pana Vokřála, ani ta vyloučená skupina. Přece nelze, aby jedna jen tak zlikvidovala druhou,“ dodal uznávaný lékař.

Poslanci přiznávají, že bylo ve hře také úplné zrušení oblasti Brno-město. Dotklo by se to dvacítky organizací a dvou stovek členů. „Rušení celých buněk podle mě není správné. Spíš bych šel cestou individuálních debat a nápravy,“ řekl Staněk.

Podle Vyzuly by takový krok znevážil celé hnutí „Také jsem členem oblasti Brno-město. Musel bych znova žádat o členství. Nemyslím si, že by pak nové složení měli určovat pan Vokřál s paní Malou. O tom by měl rozhodovat sněm, a ne řešit sestavu podle přání jednotlivců,“ dodal.

Hnutí chce spory vyřešit i s ohledem na krajské podzimní volby. „Určitě nás to pro volby poškozuje. Máme skalní voliče, ale ty váhavé může současná situace odradit,“ uznal Vyzula.

Reklama

Doporučované