Hlavní obsah

Co teď prožívají turisté. Prošli jsme Královskou cestu, když teploměr ukazoval i přes 50 stupňů

Reportér prošel oblíbenou turistickou cestu během tropického dne. Měřil, jak se Praha rozpálila.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozpálené ulice zatím nejteplejšího dne v letošním roce museli přežít i turisté. Reportér Seznamu si prošel Královskou cestu s bezkontaktním teploměrem.

Článek

Tropické teploty v centru Prahy zastihly i turisty. Ti se přitom v řadě případů snaží svůj pobyt v metropoli prožít aktivně a projít si památky. Ty nejlákavější se nacházejí na takzvané Královské cestě, která vede mezi Pražským hradem a Staroměstským náměstím.

Právě na tuto trasu se vydal i reportér Seznamu vybavený laserovým teploměrem. Ten na rozdíl od teploty vzduchu měří teplotu povrchu, dobře tak dokáže vystihnout, jak se město během nejvíce slunných a teplých dnů dokáže rozpálit.

Na Pražském hradě se v tomto parnu příliš dlouhé fronty k bezpečnostním kontrolám nevedou. Důvod je jednoduchý, dlažba vystavená slunci pár metrů od místa, kde se prohlídka koná, je rozpálená na 45 stupňů. Žár v těchto místech turisty odradil.

Hradčanské náměstí se snaží chladit i vůz, který rozprašuje vodu, teplotu chodníku ale dokáže snížit jen o pár stupňů. Turisté se proto pohybují převážně stíny. Dobře je to vidět v Nerudově ulici nebo na Malostranském náměstí. Na slunci se chodníky rozpálily na 49 stupňů. To pokořilo až Staroměstské náměstí, kde teplota dlažby vyšplhala až k padesátce.

Vysoké teploty se držely i na Václavském náměstí. Na oblíbeném místě pro schůzky u jezdecké sochy svatého Václava se teplota také pohybovala téměř u padesáti stupňů.

Naopak nejvíce chladno naměřil reportér v budově bývalé ledárny. Ta dříve, v době bez umělého chlazení, sloužila k uchovávání rozlámaných kusů ledu pokud možno až do léta. V ledárně se teplota podlahy pohybovala kolem 17 stupňů. U vjezdu dokonce 14 stupňů.

Nejrozpálenějším hromadným dopravním prostředkem byl podle měření autobus. Teploty sedaček šplhaly až ke 44 stupňům. V tramvaji zase teploměr ukázal, že se poměrně rychle zchladí během jízdy. A v metru se držela teplota okolo 22 stupňů, což je srovnatelné s klimatizovanými obchodními centry.

Úplně nejrozpálenějším místem se ale stalo parkoviště před obchodním centrem. Asfalt sálal v některých místech až 57 stupni.

Reklama

Doporučované