Hlavní obsah

Myjte si ruce aspoň 30 vteřin a otírejte věci ubrousky, radí lékárníci

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Dodržujete základní hygienická pravidla?

Reklama

Dodržování základních hygienických pravidel je při výskytu koronaviru jedním z hlavních doporučení. Otázkou je, zda tato opatření opravdu dodržujeme. Dejme si ruku na srdce, opravdu si myjeme pokaždé ruce, když přijdeme z venku? Kašleme nebo kýcháme do rukávu a ne do ruky? Otíráme si dezinfekčními ubrousky svůj mobil? Pokud jste odpověděli ano, dodržujete první tři zásady, na které lékárníci doporučují pečlivě dbát v období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění.

Článek

Vzhledem k častým dotazům se Česká lékárnická komora rozhodla vydat desatero základních zásad, které je potřeba dodržovat pro vlastní ochranu v době respiračních onemocnění. V současné době je téma aktuální především díky novému typu koronaviru COVID-19, který se šíří i v Evropě.

První zásadou je časté a důkladné mytí rukou, které by mělo být samozřejmostí. Ruce bychom si měli mýt alespoň 30 sekund a nevynechat žádné místo. Pokud zrovna nemáme poblíž kohoutek s vodou a mýdlem, můžeme použít vhodný dezinfekční gel. Jeho výhodou je, že ho máme stále u sebe a můžeme se tak částečně chránit před bakteriemi a viry, které se vyskytují na klikách dveří, na tyčích v tramvaji, v metru nebo třeba na nákupních vozících v supermarketu. Ne všechny gely ale mohou být zcela účinné. Ideální je se poradit v lékárně.

Druhým pravidlem je průběžné otírání předmětů, které často používáme, dezinfekčními ubrousky. Nejčastěji to bývá například mobilní telefon, který má většina lidí neustále v ruce. Pokud si umyjeme ruce a následně vezmeme mobil do ruky, mytí rukou bylo zbytečné.

Třetí zásada je kašlání a kýchání do rukávu nebo kapesníku, nikdy bychom neměli kašlat do ruky. Rukou se totiž dotýkáme různých předmětů a můžeme onemocnění předávat dále. Pokud použijeme kapesník, měl by být jednorázový, to je čtvrtá zásada. Po použití jej raději vyhoďte a použijte příště nový.

Pátou zásadou je pak vyhýbání se velkým kolektivům, se kterou také souvisí šestá zásada, kdy bezpečný odstup od druhého člověka je dva metry, což rozhodně nesplňují podmínky ve veřejné dopravě a často ani na ulici. Sedmou zásadou je pak raději zůstat doma, pokud se člověk necítí dobře, a nepřinášet tak riziko nákazy na ostatní. Stejně tak ani nechodit k doktorovi, káže osmá zásada z desatera, pokud to není vyloženě nutné, zamezíte tak nákaze od ostatních pacientů v čekárně.

Podle deváté zásady je nutné si uvědomit, že zdravého jedince před infekcí koronavirem neochrání běžná rouška, ale je nutný respirátor s třídou FFP3. Rouška je vhodná pouze pro již nakažené, chrání před dalším šířením nemoci. Poslední zásadou je pak nepropadat zbytečné panice a ideálně dodržovat základní hygienická pravidla.

Foto: Česká lékárnická komora

Desatero zásad při respiračních onemocněních.

Reklama

Související témata:

Doporučované