Hlavní obsah

Někdejší majitel Sparty na tom není finančně dobře. Soudí se se státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Soud s Petrem Machem.Video: Hanuš Hanslík

 

Když seděl ve vězení, někdo mu prý vybral konta ve Švýcarsku. Zažaloval proto český stát.

Článek

Byl jedním z nejmocnějších českých byznysmenů, vlastnil fotbalovou Spartu a sponzoroval ODS. Pak o všechno přišel a skončil ve vězení.

Nyní však jednapadesátiletý Petr Mach ale plánuje návrat k podnikání.

„Zatím jsem zaměstnanec. Začal jsem dělat generálního ředitele a poradce majitelů v jedné akciové společnosti. Moje finanční situace ale není dobrá," řekl Seznamu Petr Mach, který u soudu zažaloval Českou republiku.

U Obvodního soudu pro Prahu 2 se domáhá toho, aby mu stát zaplatil tři a půl milionu dolarů, tedy přibližně osmdesát milionů korun.

To je částka, kterou prý někdo vybral z jeho švýcarských kont, když byl ve vězení a nemohl s účty disponovat.

Jako jeden z nejznámějších podnikatelů své doby skončil Petr Mach za mřížemi v roce 2001. Odseděl si celkem dva a půl roku za to, že nezaplatil clo a DPH za dovoz automobilu BMW z Německa. Česko tehdy totiž ještě nebylo členem Evropské unie.

Mach žaluje Českou republiku kvůli tomu, že podle něho policie získala doklady, kdo jeho peníze ze švýcarských účtů vybral. Ale tyto doklady se prý ze spisu ztratily. Nahradily je kopie bez uvedených jmen i čísel účtů.

Zástupce státu před soudem popírá, že by se cokoliv ztratilo a že by stát Petru Machovi vůbec nějakou škodu způsobil.

Podle původního plánu už měl soud v úterý vynést rozsudek. Nakonec si ale ještě vyžádá spis Ministerstva spravedlnosti, které údajnou ztrátu dokumentů prověřovalo. Soud chce před vynesením rozsudku zjistit, k čemu ministerská kontrola dospěla.

Doporučované