Hlavní obsah

„Toho Fialu si tam nedovedu představit.“ Reportáž z místa, kde vyhrál Babiš

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

V Ústí nad Labem Andrej Babiš vyhrál, vítězem voleb se ale nestal.

Reklama

Ústecký kraj má jasného vítěze - Andreje Babiše. Předseda hnutí ANO tu vedl kandidátku a upřel tím celorepublikovou pozornost právě sem. Babiš ale nevyhrál. Reportérka Seznam Zpráv zjišťovala, jak místní výsledek volby přijali.

Článek

„Volil jsem Andreje, protože má v pondělí svátek,“ říká šedesátník Miloš, který právě vyšel z volební místnosti číslo jedna nedaleko ústeckého magistrátu. Doplňuje, že dalším důvodem pro něj byl fakt, že Babiš v politice není nováčkem a „ví, jak to chodí“. „Rozhodně si tam nedovedu představit toho Fialu,“ dodává.

To ještě neví, že už za pár hodin bude jasné, že právě lídr hnutí Spolu Petr Fiala přivedl volební koalici k vítězství.

Hlas ale nedostal ani od paní Aleny, důchodkyně, která se ještě v pátek večer o své volbě radila s kamarádkou. „Proto jsem tu až dneska, vybírala jsem mezi ANO, ČSSD a SPD. Těm jsem to nakonec dala. Proč? No někdo tady ten bordel uklidit musí. Viděla jste to tam venku?“ vášní se. Říká však, že pro ni je důležité, aby Česká republika zůstala v Evropské unii. SPD Tomio Okamury právě proti EU významně vystupuje. „Noviny já nečtu, všechno mám z internetu,“ odpovídá paní Alena na dotaz, kde sledovala kampaň.

Foto: Seznam Zprávy

Výsledek voleb v Ústeckém kraji.

Babišovým hlavním rivalem v kraji byl lídr koalice PirSTAN Ivan Bartoš. K jeho volbě se hlásí muž středního věku, který opouštěl volební místnost krátce před uzavřením. „Nechtěl jsem volit nikoho s korupční minulostí. Nepochopil jsem, proč Babiš kandiduje tady,“ říká.

„Také vůbec nevím, proč tu kandiduje Babiš,“ přidává se i třicátník Filip, který nechtěl prozradit, koho volil, řekl ale, že to vhodil „pravici“. Volit chodí pravidelně a pravidelně volí pravicová uskupení.

Foto: Seznam Zprávy

Volební místnost nedaleko Městských sadů. „Účast je viditelně vyšší,“ říkají dámy z volební komise.

Babiš své rozhodnutí kandidovat v Ústeckém kraji zdůvodňoval tím, že se chce přímo postavit šéfovi Pirátů Bartošovi. Jinak žije a obvykle volí v Průhonicích, tedy ve Středočeském kraji. Přesun do Ústí mohl mít ale i jiný důvod - vyhrát tam bylo značně jednodušší než ve Středočeském kraji. O tom ví své „dvojitý“ ministr Karel Havlíček - právě on byl lídrem ANO ve středních Čechách a podařilo se mu urvat jen druhé místo.

Srovnatelně s Okamurou

Babišův kalkul se vyplatil. Souboj lídrů o premiérské křeslo, jak se střet Babiše s Bartošem v Ústeckém kraji před volbami skloňoval, má naprosto jasného vítěze: Hnutí ANO v kraji zvítězilo téměř čtyřicetiprocentním výsledkem, Piráti získali sotva třetinu toho, co Babiš. Stejně tak preferenčními hlasy Babiš Bartoše doslova převálcoval.

Avšak premiérem nakonec možná nebude ani jeden z nich. Zda prezident i přes vítězství koalice Spolu pověří sestavením vlády Babiše, se bude rozhodovat v příštích dnech na zámku v Lánech.

Bartoš to ale určitě nebude. Piráty potkal osud vykroužkované strany - voliči upřednostnili Starosty, s nimiž měli Piráti společnou kandidátku, a přišli tak o většinu poslanců. Z 22 mají čtyři.

Tuto voličskou strategii přiznala i mladá žena, která šla vhodit svůj hlas do základní školy nedaleko Městských sadů. „Volila jsem PirSTAN, ale kroužkovala jsem Starosty,“ říká, zatímco odvazuje tři psy, kteří na ni čekali, než odvolí. „Starostové mi seděli prostě víc, přesvědčili mě v debatách, hlavně pan Rakušan,“ zmiňuje jméno šéfa hnutí STAN.

Ústí nad Labem se, pro místní často nechtěně, stalo zásadním místem předvolební kampaně. Na Větruši, tedy vyhlídce, kde se nachází i oblíbená restaurace s hotelem, ANO zahajovalo kampaň. Právě tam se objevil i premiérův syn Andrej Babiš junior a velmi dramaticky konfrontoval svého otce.

Foto: Seznam Zprávy

Výhled z Větruše.

Na Větruši si Andrej Babiš také v závěru kampaně pozval maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten víceméně ztělesňuje politika, který se vymezuje vůči Evropské unii a razí tvrdou protiuprchlickou rétoriku.

Na vyhlídce postávají spíše turisté než místní, spousta rodin s dětmi, kteří se lanovkou vyjeli podívat na město v krásném slunečném počasí. Restaurace, kde si Babiš s Orbánem dávali svíčkovou, je narvaná k prasknutí. Volby tu ale nikdo neřeší. Až skupinka třicátníků v kabině lanovky, která míří z Větruše zpět do města, sleduje na displeji chytrého telefonu průběžné výsledky. „No to snad ne! Ale tam ještě nejsou sečtená velká města,“ komentuje mladá žena.

„Volby mě nezajímají, čekám na burčák“

Když už je více jasno, jak se budou rozdělovat ve Sněmovně mandáty, paní Marie poblíž obchodního centra není nadšená. „Hrůzou se tu hroutíme. Mám strach, že budu mít menší důchod! Ta koalice Spolu pořád slibovala, že bude hlavně šetřit,“ říká důchodkyně, která do Ústí vyrazila na výlet s kamarádkami.

„Zatím to nevypadá nic moc. Fandím Spolu,“ komentoval průběh sčítání třicátník Roman. Volil prý „proti Babišovi“. Podobně starý Jakub vedle něj přiznává, že volit nešel. „Ani nevím proč. Uvidíme, jak to teď bude vypadat a třeba příště půjdu. Asi je toho hlasu škoda,“ uvažuje.

Naopak pana Zdeňka volby a napínavé výsledky nezajímají vůbec. U voleb ale byl. „Volil jsem jako v šestačtyřicátém! Ale dneska je mi to jedno. Čekám tu na bratrance, přiveze mi burčák,“ dodává.

V momentě, kdy se pár desetin hlasu přelilo ve prospěch koalice Spolu, na nádraží vykřikne mladá žena: „Je to tam!“ Jmenuje se Táňa a změnu si prý tolik přála, že ji výsledek dojetím rozbrečel. Jen těžko dává mezi slzami dohromady slova: „Mám hroznou radost, že to Babiš nevyhrál. Hroznou.“

Reklama

Doporučované