Hlavní obsah

Někdo zfalšoval dokumenty, tvrdí manažer „banky“ z daňového ráje

Foto: Profimedia.cz

Firma IC Invest Bank z Dominikánské republiky se vložila do dovozů respirátorů z Číny. Když ji začali prověřovat policisté, svou pražskou pobočku zavřela.

Reklama

Detektivové vyšetřují roli firmy IC Invest Bank ve stamilionových obchodech mezi dovozci respirátorů z Číny a ministerstvem zdravotnictví.

Článek

V loňských horečných nákupech nedostatkových roušek a respirátorů se angažovala neprůhledná firma IC Invest Bank, společnost se sídlem v Karibiku a nedohledatelnými vlastníky.

Ačkoli se podle názvu tváří jako banka, finančním ústavem není. A policisté nyní prověřují, jestli její manažeři při dovozu ochranných pomůcek z Číny nepodváděli a nevystavovali falešné dokumenty.

Seznam Zprávy tento příběh popsaly začátkem týdne: společnost Recea Prague potřebovala loni v březnu kapitál na dovoz respirátorů z Číny. Půjčila si na to od investorů a „banka“ IC Invest Bank na to poskytla záruku. Slíbila tím, že kdyby obchod zkrachoval, uhradí investorům vložené peníze.

Jenže když tento byznys skutečně vyhořel (ministerstvo odmítlo respirátory převzít, údajně nebyly kvalitní) a kolem začali kroužit detektivové, IC Invest Bank svou pražskou pobočku zavřela. Zůstala jen centrála s kanceláří v Dominikánské republice.

Mužem, který ukončení činnosti podepsal, byl Rudolf Rabiňák, bývalý přední manažer renomovaných bank. Tvrdí, že v IC Invest Bank působil jen v roli najatého konzultanta. „O tomhle mě nikdo neinformoval,“ řekl k obchodu s firmou Recea Prague, po němž zůstaly mnohamilionové dluhy a neproplacené záruky.

Že IC Invest Bank poskytla společnosti Recea Prague „bankovní záruky“ na to, aby mohla provést stamilionové obchody s ministerstvem zdravotnictví, je však možné vyčíst z insolvenčního rejstříku.

„Někdo tady lže“

Recea Prague se po nevydařeném byznysu se státem propadla do obrovských dluhů. Dluží desítky milionů, mimo jiné věřitelům, kteří jí na dovoz respirátorů půjčili v domnění, že jejich pohledávku jistí bankovní garance.

Například podnikatel Martin Pavlica půjčil díky záruce od IC Invest Bank firmě Recea Prague devět milionů. Když mu firma v termínu peníze nevrátila, obrátil se na IC Invest Bank. A zjistil, že ta vůbec není bankou (nemá licenci od České národní banky), že je česká pobočka zrušená a že centrála v Dominikánské republice nekomunikuje.

„V té chvíli mi došlo, že je něco hodně špatně,“ popsal Pavlica.

Rudolf Rabiňák, zástupce IC Invest Bank, říká, že o vydávání „bankovních záruk“ nic neví. „Jestli někdo vytáhl takové garance, tak lže. A nebo jsou ty garance falešné,“ řekl Rabiňák Seznam Zprávám o dokumentech, které jsou založené na soudu v insolvenčním spisu.

Dokumenty jsou sepsané v angličtině s nečitelnými podpisy lidí, kteří se titulují jako „head of bank“ a „corporate banker“. Jeden znamená potvrzení, že se „banka“ zaručuje za půjčky firmy Recea Prague ve výši 9 milionů (plus dva miliony provize za půjčení) pro podnikatele Pavlicu, další dva pak dokonce ve výši 45 milionů pro další českou firmu a 187 milionů pro společnost ze Španělska.

Manažer Rabiňák se „bankovním“ zárukám diví i proto, že to podle něj vůbec nebyl byznys firmy IC Invest Bank (garance fungují tak, že si banka ze zaručené částky nechává určitá procenta). Podle Rabiňáka chtěla IC Invest Bank sehnat v Česku klienty, kteří měli zájem koupit v Dominikánské republice luxusní apartmány.

„Ale kvůli koronaviru se to vůbec nerozjelo. Nebyli tam žádní zaměstnanci ani investice,“ vysvětlil Rabiňák. Uznal zároveň, že pojmenovat firmu IC Invest Bank, tedy vyvolávat dojem, že jde o banku, bylo nešťastné. „To byla blbá chyba. Protože v žádném případě to nikdy banka nebyla,“ připustil Rabiňák, který dříve působil mimo jiné v Raiffeisenbank.

Do akce jde policie

Do řízení o úpadku firmy Recea Prague se už vložilo i státní zastupitelství. Vyhradilo si, aby bylo účastníkem insolvence, a tudíž dostávalo od soudu všechny informace. Podnikatel Pavlica, jemuž Recea Prague dluží 11 milionů, už také podal trestní oznámení pro podvod.

Na druhou stranu, i na společnost Recea Prague se zaměřili loni v létě policisté. Jednal za ni tehdy podnikatel Jan Kunc, člověk s mnoha exekucemi. Detektivové měli podezření, že ve skutečnosti je jen bílým koněm a obchod s ministerstvem zdravotnictví financuje někdo z pozadí.

U podnikatele Kunce provedli i domovní prohlídku, při níž hledali stamiliony v hotovosti, podle policistů nutné k financování dovozů z Číny. Peníze nenašli a vyšetřování nevedlo k obvinění.

Reklama

Doporučované