Hlavní obsah

„Němci jsou velmi špatní," pronesl Trump. Na mysli měl jejich vysoký obchodní přebytek

Bílý dům musí vysvětlovat, jak svůj výrok Donald Trump myslel.

 

Reklama

Nešťastný výrok Donalda Trumpa se vztahoval pouze k vysokému obchodnímu přebytku Německa. Ekonomický poradce Bílého domu uvedl, že na schůzce Trump zdůraznil, že jeho otec měl německé kořeny.

Článek

Americký prezident Donald Trump na čtvrtečním setkání s představiteli Evropské unie označil Němce za „velmi špatné" kvůli jejich vysokému obchodnímu přebytku. Informaci německého časopisu Der Spiegel dnes podle agentury Reuters potvrdil ekonomický poradce Bílého domu Gary Cohn. Dodal ale, že Trump nemá problém s Německem jako zemí ani s jeho obyvateli.

„Němci jsou špatní, velmi špatní," uvedl podle listu Trump. „Podívejte se na ty miliony aut, která v USA prodávají. Strašlivé. Zastavíme to," řekl prý rovněž. Podle Cohna ale na schůzce s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem Trump dokonce zdůraznil, že jeho otec měl německé kořeny.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes označil zprávy německých médií za přehnané. „(Trump) neřekl, že se Němci chovají špatně," prohlásil. „Nebyl vůbec agresivní, tak či tak jsme se postavili na obranu Německa," dodal. Trumpův mluvčí Sean Spicer uvedl, že americký prezident má k Německu „ohromný respekt" a na schůzce si stěžoval pouze na nekalé obchodní praktiky.

Juncker, který sám ovládá několik jazyků včetně němčiny a angličtiny, se domnívá, že problém vznikl překladem do němčiny: „To se musí upřesnit. Já sám, jak známo, nejsem odborník na angličtinu, ale: ‚bad‘ neznamená ‚böse‘ (zlý), stačí je přeložit jako ‚schlecht‘ (špatný)." Spiegel ale Trumpův výrok přeložil právě silnějším výrazem „böse".

Trump již delší dobu vyjadřuje nespokojenost kvůli vysokému obchodnímu přebytku Německa. V lednu varoval, že uvalí dovozní clo 35 procent na automobily, které hodlá německá automobilka BMW vyrábět v nové továrně v Mexiku a exportovat do Spojených států. Vysokým dovozním clem hrozil i dalším automobilkám.

Němci do USA auta nejen vyvážejí, ale v zemi je i přímo vyrábějí. Důležitost Spojených států nejen jako odbytiště, ale i čím dál důležitějšího místa z hlediska produkce automobilů dnes pro agenturu DPA zdůraznil prezident německého automobilového svazu VDA Matthias Wissmann. Podle údajů VDA německé automobilky v letech 2009-2016 svou produkci v USA zečtyřnásobily.

Ve Spojených státech vyrábějí mimo Německo nejvíce aut hned po Číně. Německé automobilové firmy zde zaměstnávají více než 110 000 lidí. V USA se vyrobí více německých aut, než se do nich z Německa doveze. Podíl německých výrobců na americkém trhu byl přitom v roce 2016 poloviční oproti podílu 13,5 procenta, který si na evropském trhu drží americké koncerny.

Reklama

Doporučované