Hlavní obsah

Německé volby: rozhoduje se za hranicemi i o Česku?

Večerní zprávy 21. 9. 2017.

 

Reklama

Žádná jiná země není pro Česko, přinejmenším ekonomicky, tak důležitá jako Německo. Parlamentní volby, které u sousedů proběhnou už v neděli, přesto u nás žádné mimořádné vášně nevzbuzují. Zemětřesení se očekávat nedá. Otěže v rukou pevně svírá žena, která německé politice kraluje už 12 let.

Článek

Angela Merkelová je sebevědomý vyjednavač, v kancléřství by ale v případě její porážky mohl zasednout mnohem tvrdší soupeř.

Skoro třetina vývozu, víc než pětina přímých zahraničních investic. To je dimenze německo-českých vztahů z hlediska chladné matematiky. A také některé z mnoha důvodů, proč bedlivě sledovat politický vývoj u našich nejbližších sousedů, kde se už v neděli rozhodne o příští vládě.

Přesto se zdá, že není důvod očekávat s napětím výsledek německého hlasování. Průzkumům jasně dál dominuje Angela Merkelová a její CDU/CSU. Zdání ale může klamat: Na Česko může mít dopad i to, jak vysoká bude její výhra, jaký podíl si z voličských hlasů ukousnou její soupeři a kdo nakonec s pravděpodobnou kancléřkou sestaví vládu.

Reklama

Související témata:

Doporučované