Hlavní obsah

Německo navzdory restrikcím vyváželo do Sýrie látky na výrobu chemických zbraní

Německo navzdory restrikcím vyváželo do Sýrie látky na výrobu chemických zbraní. Podle německých médií šlo o chemické látky isopropylalkohol a diethylamin.Video: Klára Mališová, AFP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Látky, které německé společnosti vyvážely, se využívají pro výrobu sarinu – nervově paralytické chemické zbraně, která byla opakovaně používána při útocích během války v Sýrii.

Článek

Podle zprávy německých médií se některé německé společnosti zapojily do vývozu chemických látek na výrobu zbraní do Sýrie během tamní války, a to navzdory uvaleným sankcím Evropské unie. S odhalením přišel německý deník Süddeutsche Zeitung, veřejnoprávní rozhlasová stanice Bayerischer Rundfunk a švýcarská mediální společnost Tamedia.

Německý velkoobchodník chemických látek Brenntag AG dodával podle výsledků zprávy chemikálie isopropylalkohol a diethylamin do Sýrie v roce 2014 skrze švýcarskou dceřinou společnost. Příjemcem měla být syrská farmaceutická firma s vazbami na tamního prezidenta Bašára Asada.

Reportéři odhalili, že diethylamin vyráběl německý producent chemikálií BASF v belgických Antverpách. Isopropylalkohol měla produkovat společnost Sasol Solvents Germany GmbH se sídlem v Hamburku.

Chemikálie se sice používají k výrobě léčiv, mohou ale být využívány i k produkci chemických zbraní a nervově paralytických látek, jako je bojová látka VX či plyn sarin. Ten konkrétně používal režim prezidenta Asada při útocích v průběhu války v Sýrii, při nichž například ve městě Chán Šajchún zemřely desítky lidí.

Odpovědnost syrské vlády za tehdejší útok sarinem potvrdila podle serveru Deutsche Welle Organizace spojených národů společně s Organizací pro zákaz chemických zbraní. Evropská unie v reakci na opakované použití chemických zbraní Asadovým režimem omezila vývoz látek určených pro jejich výrobu.

Od roku 2012 je vyžadováno formální oprávnění k exportu diethylaminu, od roku 2013 je rovněž potřeba pro vývoz isopropylalkoholu. Pravidla se vztahují nejen na přímé exporty do Sýrie, nýbrž i na nepřímé prodeje skrze země jako Švýcarsko. Německý Federální úřad pro ekonomické záležitosti a kontrolu vývozu, který je zodpovědný za schvalování takovýchto exportů, podle Deutsche Welle do dnešního dne nevydal pro vývoz zmíněných chemikálií žádné povolení.

Zapojení německých firem do obchodu s chemickými zbraněmi v roce 2014 je kontroverzní zejména z toho důvodu, že zásoby syrských chemických zbraní byly hromadně zničeny v rámci mezinárodně koordionované akce.

Státní zástupci v německém Essenu, kde sídlí společnost Brenntag AG, zahájili soudní řízení a zjišťují, zda je potřeba v případu spustit formální vyšetřování. Tři neziskové organizace – berlínský Syrian Archive, belgická organizace Trial International a newyorská Open Society Justice Initiative – již podaly trestní oznámení.

„Úřady by měly věc dostatečně prošetřit, aby dokázaly, co přesně se stalo a kdo co kdy věděl. Naším cílem je ujistit se, že pravda vyjde najevo,” řekl pro server Deutsche Welle James Goldston.

Reklama

Doporučované