Hlavní obsah

Německý dluh se kvůli pandemii vrátí tam, kde byl před deseti lety

Reklama

Koronavirová pandemie přepsala německou rozpočtovou politiku. Po letech vyrovnaného rozpočtu se letos a příští rok bude zadlužovat.

Článek

Zadlužení Německa kvůli zvládnutí koronavirové krize dosáhne 80 procent hrubého domácího produktu (HDP). Na hospodářské konferenci východoněmeckých spolkových zemí to prohlásil ministr financí Olaf Scholz. Jen letos se očekává, že poměr zadlužení vůči výkonu ekonomiky vzroste z loňských 60 na 75 procent.

„Dostaneme se pravděpodobně na úroveň, na které jsme byli i minule,“ řekl Scholz v porovnání nynější situace s finanční krizí v roce 2009.

Německo v reakci na uzavírku ekonomiky kvůli koronaviru přijalo řadu finančně náročných opatření, aby dopady krize zmírnilo. Například na půl roku snížilo daň z přidané hodnoty, rozhodlo se poskytnout rodinám jednorázový příspěvek 300 eur (zhruba 8 000 Kč) na každé dítě či ochranným opatřením známým jako kurzarbeit dotuje v řádech desítek miliard eur (stovky miliard korun) udržení zaměstnanosti.

V červenci Spolkový sněm schválil úpravu letošního státního rozpočtu, což umožní zvýšit zadlužení Německa o rekordních 218 miliard eur (5,9 bilionu korun). Podíl německého dluhu HDP by tak měl letos v důsledku nových půjček a slabšího výkonu ekonomiky stoupnout na 75,25 procenta z necelých 60 procent v loňském roce.

Scholz, který opakovaně varoval, že záchranná opatření budou nákladná, chce ve středu představit návrh rozpočtu na příští rok a také finanční plán do roku 2024. Spekuluje se, že rozpočet v příštím roce zvýší německé zadlužení o zhruba sto miliard eur.

Oživení ztratí dech

S varováním přišla také německá centrální banka. Podle ní by sice mělo oživování německé ekonomiky do konce roku pokračovat, ale asi zpomalí, protože nové zakázky přibývají pomaleji a sektor služeb je pod tlakem kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

„Ve zbývající části roku může oživení pokračovat, ale ztratit na síle,“ stojí ve zprávě Bundesbank. V dokumentu se uvádí, že po prudkém poklesu ve druhém kvartálu přišlo v červenci oživení, které zřejmě pokračovalo i v srpnu, i když už v mírnějším tempu.

„Nicméně léto zůstane hluboko pod předkrizovou úrovní. To se týká jak průmyslu, tak služeb,“ píše se ve zprávě, která dodává, že průmyslové podniky sice hledí do budoucnosti s optimismem, ale ohledně budoucnosti vývozu zůstávají opatrné, protože příliv nových objednávek v poslední době zeslábl.

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla o rekordních 9,7 procenta. Německá vláda začátkem měsíce zlepšila výhled vývoje ekonomiky na letošní rok. Nově odhaduje, že hrubý domácí produkt (HDP) kvůli koronaviru klesne o 5,8 procenta místo dosud očekávaných 6,3 procenta. I tak to bude nejvýraznější propad od konce druhé světové války.

Reklama

Doporučované