Hlavní obsah

Urazili ho nízkým navýšením mzdy. Tak začal investiční manažer podvádět

Německý manažer investiční firmy Union Investment vydělal podvodem 8,1 milionu eur.

Reklama

Bývalý hvězdný investiční manažer německé společnosti Union Investment vydělal na insider tradingu 8,1 milionu eur (205 milionů korun). Urazil se, že mu málo zvýšili mzdu.

Článek

Vysoce postavený manažer německého fondu se pustil do rozsáhlého insider tradingu (obchodování za pomoci důvěrných informací) poté, co ho „urazilo“ nízké zvýšení jeho mzdy. Očekával totiž víc. Podvádět začal i kvůli vysokým ztrátám, které utrpěl po krachu firmy Wirecard. O případu informoval obšírně list Financial Times.

Pětačtyřicetiletý manažer, jehož jméno list neuvádí, byl zadržen před rokem a nyní se zodpovídá před německými soudy. Případ šokoval investiční komunitu svou sofistikovaností a zároveň banalitou motivu.

Obviněný muž byl 16 let hlavním portfolio manažerem ve frankfurtské společnosti Union Investment, která patří mezi největší německé správce aktiv a dohlíží nad aktivně řízenými akciovými fondy s aktivy ve výši 31 miliard eur (790 miliard korun). Ve finančním tisku byl považován za vycházející hvězdu.

Podle Financial Times měl tento otec dvou dětí slzy na krajíčku, když se minulý týden u soudu doznal, že využíval důvěrných informací získaných od svého zaměstnavatele. Na jejich základě udělal od dubna do září loňského roku 55 burzovních obchodů na vlastní soukromý účet, a vydělal tak 8,1 milionu eur čistého zisku (205 milionů korun).

Hrozí mu až pět let vězení, ale prokuratura naznačila, že bude požadovat spíše čtyři roky.

Podvod kvůli home-office

Manažer fondu začal obchodovat na soukromém investičním účtu ve své kanceláři v sídle společnosti Union během koronavirové pandemie. „Protože všichni ostatní pracovali z domova, byl jsem v kanceláři jen já a jeden mladší kolega,“ řekl soudcům u frankfurtského okresního soudu.

Seděl u pracovního počítače a s velkým pákovým efektem (za vypůjčené peníze) nakupoval a prodával finanční deriváty, tj. finanční instrumenty, jejichž hodnota je odvozena od hodnoty tzv. podkladového aktiva. Těmito podkladovými aktivy byly velké firmy, například německá pošta Deutsche Post či výrobce polovodičů Infineon, se kterými obchodoval pro svého zaměstnavatele.

Byla to pro mě otázka několika kliknutí myší.
investiční manažer

„Byla to pro mě otázka několika kliknutí myší,“ řekl soudcům.

Mechanismus byl podle Financial Times následující. Během pracovní doby jménem svého zaměstnavatele nakupoval a prodával akcie ve vysokých objemech (v hodnotě asi 500 milionů eur) a byl si vědom toho, že tak velké obchodní příkazy zadané společností Union hýbou cenami akcií v průměru o 0,6 až 0,8 procenta.

Těchto malých cenových pohybů pak využíval při obchodech na svém privátním účtu. Pro sebe tak například nakoupil za 913 000 eur opce na nákup akcií Deutsche Post, a to jen několik vteřin před zadáním velkého obchodního pokynu jménem Unionu, který posunul cenu akcií o 2,7 procenta. Své opce pak do hodiny prodal a dosáhl zisku 227 000 eur (5,8 milionu korun).

Pocit „euforie a nadřazenosti“

Obžalovaný soudcům řekl, že s insider tradingem začal, protože ho frustrovalo nízké navýšení své roční mzdy, která v roce 2019 činila 440 000 eur (11,2 milionu korun). Poté, co mu na začátku dubna 2020 byla mzda navýšena, „urazil se“, protože čekal dvakrát vyšší, a rozhodl se zbytek získat sám.

Další motivací podle něho byly velké ztráty, které utrpěl při soukromých investicích – i investicích pro svého zaměstnavatele – do dnes zkrachovalé firmy Wirecard. Pětačtyřicetiletý manažer totiž stál za nešťastným rozhodnutím společnosti Union, která se počátkem roku 2020 stala jedním z největších akcionářů této dnes již zaniklé platební společnosti.

Stala se z toho závislost. Každý úspěšný obchod ve mně vyvolával pocit euforie a nadřazenosti.
souzený investiční manažer

Uvedl, že původně měl za cíl vydělat svými vedlejšími investicemi jen asi 500 000 eur: „Věci se ale pak vymkly kontrole. Stala se z toho závislost. Každý úspěšný obchod ve mně vyvolával pocit euforie a nadřazenosti,“ uvedl.

Zisky podle svých slov nikdy neutratil, protože „neměl vůbec tušení, na co peníze použít“. V září 2020 byl zatčen poté, co jeho makléřská firma upozornila německého regulátora BaFin na podezřelé obchody.

Bývalý manažer fondu také přiznal, že sdílel důvěrné informace o chystaných obchodech s dlouholetým přítelem a analytikem soukromé banky Hauck & Aufhäuser. Tento přítel, kterému je rovněž 45 let, na základě těchto informací obchodoval 29krát a vydělal 380 000 eur. Byl zatčen v lednu 2021 poté, co policie objevila chatové zprávy. I jemu hrozí trest odnětí svobody.

Oba obvinění přišli po odhalení obchodů o práci, byli dočasně ve vazbě a nyní pracují mimo finanční sektor. Oba uvedli, že svého jednání „výrazně litují“ a nemají v úmyslu znovu pracovat ve finančním sektoru.

Soudní řízení podle Financial Times dál pokračuje.

Reklama

Doporučované