Hlavní obsah

Německý výrobce léků zabrání první popravě v Nebrasce za 21 let

Foto: Shutterstock.com

Podle německého výrobce léků chce Nebraska k popravě použít jeho chemikálie neoprávněně (ilustrační foto). (Zdroj: Shutterstock.com)

Reklama

Podobně jako další farmaceutické firmy v Evropě nepovoluje německý výrobce užívání svých chemických látek k výkonu trestu smrti. Americký stát Nebraska proto žaluje, první poprava injekcí se tak odkládá na neurčito.

Článek

Německá farmaceutická firma Fresenius Kabi žaluje americký stát Nebraska. Zamezí tak možná první popravě v tomto americkém státě za posledních 21 let, stejně jako první popravě smrticí injekcí v Nebrasce vůbec. Informovala o tom německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW).

Fresenius Kabi tvrdí, že Nebraska plánuje neoprávněně použít její chemikálie k vykonání nejvyššího trestu. Stát měl látku získat navzdory tomu, že firma nedovoluje užívání svých medikamentů při popravách a také zakazuje distribuci svých výrobků nápravným zařízením.

„Ačkoliv Fresenius Kabi nezaujímá stanovisko k nejvyššímu trestu, (…) staví se proti použití svých výrobků pro tyto účely, a proto také neprodává některé látky nápravným zařízením,” uvádí firma v žalobě. Firma se také obává, že použití jejích výrobků při popravě by jí způsobilo závažnou újmu na reputaci.

Žaloba, kterou firma podala toto úterý, bude znamenat dočasné či úplné odložení popravy Careyho Deana Moora. Ten byl k smrti odsouzen za vraždu dvou taxikářů ve městě Omaha v roce 1979. Moore už se proti rozsudku soudní cestou nijak neohrazuje, řízení s německou firmou však znamená, že se poprava naplánovaná na 14. srpna odkládá na neurčito.

O dodavateli mlží

Nebraska plánuje při popravě smrticí látkou použít neotestovanou směs chemikálií. Těmi jsou silné sedativum diazepam, prostředek na tlumení bolesti fentanyl citrát, cisatracurium besylate k navození paralýzy a chlorid draselný k zastavení činnosti srdce.

Firma Fresenius Kabi v žalobě tvrdí, že právě chlorid draselný pochází od ní, jelikož jej jako jediná balí do 30mililitrových nádobek. Kromě toho také sdělila, že od ní možná pochází i paralyzující látka.

Kancelář nebraského ministra spravedlnosti nicméně tvrdí, že látky pořídila zákonnou cestou a v souladu s „povinností” státu vykonávat rozsudky smrti. Úřad pro nápravná zařízení státu Nebraska však neupřesnil, kdo přesně dodavatelem dotyčných látek je. V minulosti přitom se zveřejněním podobné dokumentace podle DW neměl problém.

Reklama

Doporučované