Hlavní obsah

„Nemohl jsem tušit, že tam někdo je.“ Český řidič odsouzený za pašování migrantů se snaží dostat z vězení

Český řidič u francouzského odvolacího soudu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Odvolací soud v severofrancouzském městě Douai zváží, zda propustí českého řidiče kamionu Jiřího Sagana. Řidič, který je zatím nepravomocně odsouzený za údajné pašování migrantů z Francie do Velké Británie, před odvolací soud předstoupil ve středu odpoledne.

Článek

Jednání odvolacího tribunálu, které přímo na místě sledoval jako jediný zástupce českých médií reportér Seznamu, trvalo přibližně dvě hodiny.

Zástupce prokuratury řekl, že trvá na Saganově vině. Jeho advokáti pak přednesli pravý opak. Napadali především procesní pochybení při vyšetřování, která podle nich prokurátor nedokázal uspokojivě vysvětlit.

Sagana u soudu zastupovali celkem tři právníci, dva Francouzi a jeden Čech. Svou verzi události přednesl i obžalovaný. Českého řidiče zatkla policie na začátku loňského léta, když v jeho kamionu našla patnáct běženců z Iráku. Ti se v kamionu chtěli dostat z Francie do Velké Británie.

Jiří Sagan od začátku říká, že o nich nevěděl. Do kamionu se prý museli dostat tajně bez jeho vědomí. Tvrdí, že dodržel veškerá doporučená bezpečnostní pravidla.

„Že není něco v pořádku, to jsem zjistil, až když jsem před policejní kontrolou vypnul motor. V tu chvíli jsem slyšel z nákladního prostoru bouchání. Předtím jsem nic takového kvůli hluku motoru slyšet nemohl. Neměl jsem tušení, že tam někdo je,“ vysvětloval ve středu odvolacímu soudu Sagan.

Prvoinstanční soud mu loni v září neuvěřil a uložil mu trest jeden a půl roku vězení. Za mřížemi je už více než půl roku od svého zatčení. Odvolací soud teď bude zvažovat, zda původní trest potvrdí, nebo zda Sagana osvobodí. Své rozhodnutí má soud oznámit na konci ledna.

Reklama

Doporučované