Hlavní obsah

Nesyslíme, ale vakcínu musíme mít na týden, říkají šéfové státních nemocnic

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Každá nevyužitá ampulka vakcíny Pfizer/BioNTech představuje 6 dávek pro 6 lidí.

Reklama

Očkovací látka Pfizer/BioNTech se do nemocnic nyní zaváží jen jedenkrát týdně, vždy v úterý. Vedení státních špitálů proto musí držet zásoby minimálně na dalších sedm dnů.

Článek

Premiér Andrej Babiš a pražský primátor Zdeňkem Hřib se nedokážou dohodnout, zda státní nemocnice sídlící v metropoli mají adekvátní zásoby vakcíny Pfizer/BioNTech. Hřib tvrdí, že vládou řízené špitály očkovací látku zbytečně „syslí“, přitom by mohla posloužit na jiných místech.

„Apeloval jsem na premiéra, aby zajistil neprodlený rozvoz dávek vakcíny Pfizer, které leží zbytečně v pražských státních nemocnicích a nejsou určené pro Prahu, do krajů s menší proočkovaností populace,“ uvedl Hřib po jednání vlády s Asociací krajů.

Jak primátor s odkazem na vládní systém Chytrá karanténa také uvedl, v úterý dopoledne bylo v pražských státních nemocnicích zhruba 28 tisíc nevyočkovaných dávek, z nichž jen asi 7 tisíc bylo určeno pro aktuální potřeby hlavního města.

Na to kontroval premiér Andrej Babiš, že vakcíny dorazily do pražských nemocnic dnes ráno, „takže logicky nebyly všechny rozvezené“.

Do sporu vstoupil i vládní systém Chytrá karanténa, který na Twitteru uvedl, že ještě v pondělí večer zbývalo v Praze jen asi 12 tisíc nevyočkovaných dávek, během úterý přišlo od stejného výrobce dalších téměř 40 tisíc vakcín. Tudíž úterní zásoba může opticky vypadat vyšší, než doopravdy je.

Čísla, kterými aktéři této hádky operují, nejsou zcela v souladu, ale klíčové je, že zatímco Babiš tvrdí, že zásoby jsou vyšší jen kvůli nejnovější dodávce, Hřib říká, že i bez ohledu na tuto dodávku jsou zbytečně vysoké.

Foto: Chytrá karanténa

Hřib poukázal na 4672 nevyočkovaných ampulí vakcíny Pfizer/BioNTech v pražských státních nemocnicích, které představují asi 28 tisíc nevyužitých dávek.

Jisté je, že samy státní nemocnice nijak neskrývají, že jisté zásoby vakcíny si vytvářejí. Souvisí to ale hlavně se systémem distribuce, kdy závoz očkovací látky je pouze jedenkrát týdně. Nemocnice proto drží tolik lahviček, aby jim vystačily do dalšího příjezdu distributora. Jinak by neměly jístotu, že pro lidi, kteří už byli pozváni k očkování, budou mít očkovací látku k dispozici.

Takto mluví například Petr Arenberger, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Podle „Hřibovy tabulky“ by jím řízená nemocnice měla mít z těch pražských jednu z nejnižších zásob, 66 ampulek, což představuje 396 dávek vakcíny (šest dávek z každé lahvičky).

„Ano, těchto 66 lahviček jsme měli, to byla zásoba jen na dnešní den. Zároveň jsme ale během dne dostali 585 amulek ve třech platech na další týden, což je 3510 dávek,“ uvedl šéf nemocnice, která momentálně očkuje 300 až 900 lidí denně. Celková kapacita po plánovaném otevření dalšího očkovacího centra v areálu nemocnice by se měla dostat až na 2900 lidí. „Když bude dostatek vakcíny, očkovat můžeme daleko více,“ podotkl Arenberger.

Největší zásoby nevyočkované vakcíny k dnešnímu dni podle Hřiba měla Ústřední vojenská nemocnice. Mělo by jít o 2754 ampulek, což reprezentuje zhruba 15 tisíc dávek. Ani mluvčí této nemocnice nerozporuje, že podobné zásoby skutečně mají, nicméně slouží prý i jako rezerva pro další zdravotnická zařízení.

„Vzhledem k tomu, že ÚVN disponuje vybavením splňujícím náročné podmínky na uskladnění vakcíny Pfizer, je nejen očkovacím místem, ale také skladuje pohotovostní zásobu vakcín pro vykrývání urgentních požadavků jiných nemocnic; Tyto vakcíny jsou vydávány na základě pokynů národní koordinátorky očkování či Centrálního týmu pro koordinaci očkování proti onemocnění covid-19,“ uvedla mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Nynější skladová zásoba prý bude vyočkována zhruba za jeden a půl týdne. ÚVN nyní navýšila kapacitu na 700 očkovaných denně.

Fakultní nemocnice v Motole měla mít k dnešnímu dni nevyočkovaných 221 ampulek, což představuje asi 1300 dávek. Také šéf této nemocnice Miloslav Ludvík nepopírá, že určité zásoby zhruba v tomto objemu v těchto dnech mohou mít. Jsou také asi na týden, jelikož v Motole se nyní očkuje přes 200 lidí denně.

„Ale rozhodně nic nesyslíme. My jsme zatím dostávali každý týden jedno plato, což je 195 ampulek, a to jsme během toho týdne vždy okamžitě vyočkovali,“ uvedl ředitel Ludvík s dovětkem, že nyní budou dostávat na týden dvě plata. Ani po navýšení nečeká, že by jim něco mělo zbývat.

„Od té doby, co se řeklo, že vakcína bude chodit včas a že není třeba držet rezervy na druhé dávky, žádné železné zásoby si neděláme,“ dodal pro Seznam Zprávy Ludvík.

Reklama

Doporučované