Hlavní obsah

Netolický: Vláda řeší problémy jedné osoby, s premiérem neumí bojovat nikdo

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický ve Výzvě Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nechce čekat na další prohry ČSSD, a tak do příštích krajských voleb půjde bez sociální demokracie, s nestraníky. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický byl hostem Výzvy.

Článek

Pane Netolický, vyskakujete z potápějící se lodi?

V žádném případě. Protože jak jsem opakovaně v médiích upozornil, tak jsem byl sociální demokrat, jsem jím a budu. A musím to mírně poupravit, protože ten projekt, který jsme založili, je sociálnědemokratický. Protože přibližně polovina kandidátní listiny nachystané pro příští krajské volby je tvořena sociálními demokraty, a to těmi, o které lze tu podporu opřít.

Ale v názvu to není.

Bude to v názvu, My máme brand 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj, nicméně je to koalice dvou politických subjektů, a to České strany sociálně demokratické a politického hnutí Společně pro kraj.

3PK, tam tedy žádné ČSSD nevidím.

Ne, ne.

Je to hodně schované.

Určitě ne. Protože na kandidátní listině vždy musí být uvedeno, kým je koaliční kandidátní listina tvořena, to znamená, že tam nebude žádná ilegalita ČSSD. Všichni, kteří jsou nominováni sociální demokracií, tak se k sociální demokracii hlásí a k tomu je tam spousta nestraníků, nezávislých osobností a také členů toho partnerského politického hnutí.

Martin Netolický

Člen ČSSD a od roku 2012 hejtman Pardubického kraje. Od dubna 2018 do března 2019 byl místopředsedou strany. Do krajských voleb příští rok vede společnou kandidátku ČSSD a hnutí Společně pro kraj. Uskupení nese název 3PK (Pro prosperující Pardubický kraj).

Vy jste řekl, že se za sociální demokracii nestydíte.

Přesně tak.

Opravdu, nikdy jste se za ni nestyděl?

Já jsem vždycky v sociální demokracii byl pro nějaké konkrétní postoje a názory a také hodnoty, které zastává. A když řeknu třeba ve vztahu k mojí profesi, což je právník, tak jsem vždy na sociální demokracii obdivoval, a proto jsem do ní ostatně i vstoupil, projevy decentralizace a její schopnost prosadit tyto myšlenky. Před 20 lety byla sociální demokracie ta, která mimo jiné zrušila okresní úřady, tu centralizaci státu v území, a snažila se převést kompetence do obcí a krajů.

Promiňte, že vám do toho skáču, ale sociální demokracie není skutečně jen ČSSD v regionech… Tedy ani za vedení sociální demokracie jste se nikdy nestyděl? Pevně za ním stojíte?

Pokud jde o vedení, když jsem se bavil s lidmi, snad jsem nezažil jediného předsedu sociální demokracie, který by byl někým chválen, ať to byl Vladimír Špidla, Miloš Zeman, Jiří Paroubek, Bohuslav Sobotka, nyní Jan Hamáček. To je situace, která se opakuje. Vždycky jsem byl sociální demokrat, v dobách lepších i horších. To, že v současné době je situace v sociální demokracii taková, jaká je, souvisí s celostátní politikou. Neznamená to ale, že budu sociální demokracii opouštět.

Je ta značka břemeno?

Podívejte, většina lidí, dokonce největší podíl z lidí v České republice, se označuje za sociální demokraty, lidi se sociálnědemokratickými názory. A to, že toho času možná přešli k hnutí ANO, je možná obratnost marketingu pana premiéra. Nicméně jsem přesvědčený, že sociální demokracie do budoucna určitě svoje místo na české politické scéně má.

ČSSD se musí více otevřít

Dobře, ale to slovo ČSSD, je to něco, co odrazuje voliče?

Já si nemyslím, že je to břemeno. Ale pokud chceme být nadále úspěšní na krajích, kde si myslím, že je sociální demokracie pořád velmi silná, a ostatně v některých městech v komunální politice, musíme se více otevřít. To jsem říkal už v minulosti, v dobách, kdy tedy sociální demokracie byla více úspěšná.

Říkáte: Musíme se více otevřít a musíme se přejmenovat z ČSSD na 3PK, přizvat si další osobnosti.

Ano. To je ta otevřenost…

Mě zajímá, proč muselo ČSSD tomu takto ustoupit?

Protože máme pro tyto volby partnera, který spolu s námi sdílí celou řadu názorů, viz například decentralizace výkonu veřejné správy, a ne centralizace, jak to předvádí možná hnutí ANO a ten takzvaně manažerský přístup Andreje Babiše, i když já si o něm myslím své. A proto jsme spolu s ostatními kolegy, a většinou jsou to kolegové z komunální politiky, vytvořili tento model, který je mimochodem podporovaný členskou základnou v Pardubickém kraji. Protože to není nadiktovaný model. My jsme prošli všemi okresními konferencemi, krajskou konferencí a nyní stojíme před definitivním schválením předsednictvem. Je to model, který jednoznačně ukazuje, že se lze otevřít a udělat něco společného pro konkrétní region. Toto je projekt regionální, v žádném případě nemá přerůst do projektu celostátního, jak jsem třeba zaznamenal nejrůznější spekulace. Je to postaveno pro Pardubický kraj a hlavně jsou tam i osobnosti, které stojí doposud mimo politiku.

Ty přece mohly kandidovat na kandidátce ČSSD, to se jim nechtělo?

Když se podíváte na krajské volby, celostátní volby a komunální volby, tak vidíte velké rozdíly. Celostátní volby jsou o velkých stranách, de facto o řízení státu. Krajské volby jsou něco mezi tím a komunální volby jsou dominantně o kandidátech, kteří stojí mimo politický systém, respektive, jsou to obvykle nezávislé osobnosti. No, a já se domnívám, že je dobře, aby příští krajské volby nebyly zase referendem o panu premiérovi a jeho kauzách, ale aby byly o konkrétních regionech. A proto se náš politický subjekt jmenuje Pro prosperující Pardubický kraj.

Vy jste mluvil, že na kandidátce máte řadu osobností. Můžete typově říct, kdo tam tedy je?

Vedle komunálních politiků, kterých na kandidátní listině bude 27, jsou tam například ředitelé škol, ředitelé nemocnic, ale co je podstatné, jsou tam i lidé ze spolkového, neziskového sektoru. Například jednatelka Východočeské župy sokolské nebo také krajský starosta dobrovolných hasičů, je tam krajská šéfová Regionální rady Českomoravské konfederace odborových svazů. To jsou přesně ti lidé, již jsou mimo politiku, ale dělají něco navíc a zastupují i aktivní lidi, kteří dělají něco navíc. A to je přesně to, co si myslím, že je správný směr pro regionální politiku.

Myslíte, že to bude voličům stačit, vyměnit pár tváří?

To není právě o výměně tváří.

Mění se i něco jiného? Nebude to sociálnědemokratická politika?

Bude to hlavně silný aspekt na regionální témata. Bude-li někdo mít tendence spojovat krajské volby s nejrůznějšími dávkami, důchody či něčím podobným, naším úkolem je právě naopak vracet témata zpátky do regionů. Protože Pardubický kraj má v kompetenci silnice, stát má v kompetenci silnice, ten ale nestaví, i když to tvrdí. V našem kraji se nyní začalo stavět, první dva úseky D35, ale potřebujeme D35 v celé trase z Hradce Králové až do Mohelnice. Potřebujeme peníze na opravy silnic 2. a 3. tříd a tak dále.

Tomu rozumím, to jsou stálá témata. Je nutné kvůli nim zakládat novou platformu?

Určitě je. Já jsem naznačil, že sociální demokracie a vůbec starostové jsou lidé, kteří v území žijí, znají ho a především, jsou konkrétním projevem toho, že se rozhoduje v území. A naše společnost v současné době stojí proti neuvěřitelným tendencím centralizovat. Příprava stavebního zákona je věc, která se dotkne každé obce, každého kraje a nakonec i každého občana.

To nikdo nerozporuje, ale pořád nechápu, proč je nutné kvůli tomu zakládat úplně nové hnutí, které tedy zatím vůbec nikdo nezná. Schválně, víte, co vám vyjede jako první odkaz na Googlu, když tam zadáte 3PK?

Já to samozřejmě vím, protože jsem si to zkoušel a vzhledem k tomu, že ta značka je úplně nová…

Pro diváky dodám, že tam vyjede tester vodičů a kabelů.

To máte pravdu. Já jsem se také zasmál, úplně stejně jako vy. A samozřejmě jsem se dotazoval.

Je to skutečně tak vtipné, když zadáte název svého hnutí?

Je to normální, protože trvá, než se nějaká značka prosadí a my jsme ji představili na tiskové konferenci minulý týden v pátek. Především potřebuje to, aby se zažila a samozřejmě i do těch systémů byla včas zavedena. Já třeba dám protiklad, když se podíváte na 3PK na sociálních sítích, tak například na Facebooku je za týden asi 550 lajků, což je poměrně zajímavé. Čili, je to přesně o tom, co naznačuji. Záměrně jsme začali rok předem.

Zimolův projekt je jako Yetti

Já jsem chtěla naznačit to, jestli není lepší a logičtější opravit to, co vám na sociální demokracii vadí, než začínat úplně od nuly.

Ne, ty krajské volby musí být podle mě konkrétním restartem, ne asi 18. v pořadí. Protože restart jsme zažili za Jiřího Paroubka a všech předsedů, ale toto má být konkrétní restart. A víte, v čem? Že právě sociální demokracie se otevírá, i programově, a zároveň na úspěšných komunálních politicích by měla postavit svoji budoucnost. Úspěšní komunální politici budou bezesporu úspěšní i v krajských volbách, protože lidé je znají, jsou to jejich sousedé a budou je volit. Nejsou to kluci z plakátu, to je prostě základ.

Také Jiří Zimola v Jihočeském kraji chce postupovat sólo. Zaregistroval si uskupení, které se jmenuje Změna 2020. Myslíte si, že je toto dlouhodobě udržitelné, že sociální demokraté budou v jednotlivých regionech kandidovat sólo?

Projekt Jiřího Zimoly těžko komentovat, protože je to něco jako Yetti. Zatím o něm všichni mluví a nikdo ho konkrétně neviděl. Každopádně, Jiří Zimola to dělá vzdory sociální demokracii. Jak jsem zaznamenal, pravděpodobně tam vznikne jedna sociálnědemokratická kandidátka a potom kandidátka, pracovně řečeno, Jiřího Zimoly. Tento projekt, který jsme připravili my, je odlišný, protože ten skutečně přišel zezdola, prošel celou procedurou.

Máte tedy podporu vedení?

Ano, mám podporu vedení.

Skutečně, necítíte nějakou zášť od Jana Hamáčka?

Ne, naprosto ne!

Přece jen to může cítit tak, že se mu strana tak trochu rozpadá pod rukama.

Ne, v žádném případě. S Janem Hamáčkem jsem v úzkém kontaktu. Hovořil jsem s ním na toto téma naposledy včera a musím říct, že ten projekt považuje za zajímavý. Když si přečtete desatero našeho projektu, tak opravdu není jenom o několika jménech, ale je to celý koncept osobností, které jsou nějakým způsobem propojeny.

Já se tedy omlouvám, já jsem ho četla, přišlo mi to dosti nekonkrétní. Máte tam věci, jako například, že naším společným cílem je otevřená, profesionální, zodpovědná správa kraje. To by mohl říct kdokoliv…

No, jo, ale přečtěte dalších devět bodů.

Na to nemáme bohužel čas.

Jasně. A když byste si je přečetla, tak to je koncept. To desatero je to, za čím stojíme jako za celkem. Pochopitelně, když vytrhneme jednotlivé body z kontextu, tak se to může zdát jako fráze, ale tam nejsou fráze. Druhá věc, my přece nemůžeme připravovat politickou konkurenci před volebním rokem na všechny naše nápady.

Sobotka je velmi kompetentní člověk, ale měl vedle sebe dravce

Myslíte, že by někdo z konkurence chtěl opisovat od sociální demokracie?

No, od sociální demokracie nevím, ale od 3PK rozhodně. A to vám garantuji, že určitě budeme s našimi myšlenkami, nápady a především programovými záležitostmi postupně přicházet. Ostatně, nyní mají kolegové zadání, že každý den se na Facebooku má objevit něco nového a mimo jiné rozpracované desatero do konkrétností.

Vy jste řekl, že značka ČSSD je pošramocená. V čem je pošramocená?

Ve vnímání veřejnosti. Ani nevím, jestli můžeme říci, že vyloženě zaslouženě z hlediska třeba vlády Bohuslava Sobotky. Protože já osobně jsem bývalého pana premiéra znal velmi dobře, a když jednala vláda, přišel mi jako velice kompetentní člověk. Bohužel vedle sebe měl dravce.

Kdo za to může, že to vnímání je tak špatné?

Já jsem řekl, že nevýhoda Bohuslava Sobotky byla, že měl vedle sebe dravce, kterého prostě nelze uřídit. A nyní ostatně vidíme, co s tím dravcem všechno přišlo.

Myslíte tedy pana premiéra?

Já nechci jmenovat. Já myslím, že každý, kdo sleduje českou politiku, tak ví.

Myslíte tedy, že za ten počátek konce může pan Sobotka?

Ne, já si právě myslím, že za to může velká uzavřenost spíš komunikačního charakteru ze strany sociální demokracie, a také se domnívám, že i některé přešlapy, které nebyly úplně dobré. Mám na mysli reformu policie v roce, tuším, 2016/17. Byla tam celá řada kroků, které jsme třeba nechápali ani my. Na druhou stranu, myslím, že současné vedení se maximálně snaží zklidnit situaci.

Pan předseda Hamáček umí líp bojovat s dravcem?

S panem premiérem neumí bojovat v České republice v tuto chvíli z mého pohledu prakticky nikdo. A to je v tuto chvíli pana premiéra obrovská výhoda. Protože dneska, když se s lidmi normálně bavíte, připouštějí změnu, ale ptají se: „No, a koho bys tam rád viděl?“ Nebo: „Kdo si myslíš, že by mohl nahradit?“ A to je přesně dnešní otázka politické scény. Pan premiér to moc dobře ví a také té situace velmi bravurně využívá, i marketingově. Ale já myslím, že Česká republika se výrazným způsobem posouvá a je potřeba také přemýšlet, co nastane poté. Nejsem úplně spokojený s tím, že v České republice jsou demonstrace a že se dějí věci, které se za posledních 30 let neděly. Vzpomeňme si na relativně malou kauzu, oproti těm stávajícím, kauzu premiéra Grosse. Ten za nevysvětlený jeden milion musel odejít a tady se jedná o stovky miliard daňových poplatníků.

Ale není to také vinou sociální demokracie? Není to tím, že je možná příliš slabý koaliční partner?

Síla sociální demokracie odpovídá volebnímu výsledku. Sice ve vládě má dokonce pět ministrů z patnácti. Ten poměr je 2:1.

Jenom chci připomenout, že předtím jste byl tím silnějším partnerem, a přesto jste mluvil o panu Babišovi jako o dravci…

To jsem hovořil, to je pravda. A teď to odpovídá volebnímu výsledku. Holt, 7,5 % není výsledek, který může znamenat, že se silnějším partnerem, který má 78 poslanců a vy máte 15, je to rovnocenný souboj. Je to samozřejmě odpovídající volebnímu výsledku.

Má ten souboj cenu? Má cenu v té vládě dál zůstávat?

To je otázka. To si musí právě sociální demokracie v následujících měsících vyhodnotit, zvlášť, když se uvidí, jak se vyvinou všechny ty kauzy.

Spiknutí Bruselu, opozice nebo státního zastupitelství je nesmysl

Váš názor je jaký? Za vás osobně, za Martina Netolického?

Každá politická strana vzniká pro to, aby prosazovala nějaké konkrétní věci. Takže je logické, že mnohem lepší možností je prosazovat je ve vládě. Já spíš ale přemýšlím o tom, kde je ta hranice, kam až lze zajít. Protože například minulý týden jsem vnímal velkou nervozitu i pana premiéra ve vztahu k těm různým dotacím a samozřejmě i k trestnímu stíhání. A já už prostě nechci neustále poslouchat, že celý systém je proti jedné osobě, že všichni se spikli a všechno je kampaň.

Takže to už byla za vás ta hranice?

Za mě už se to té hranici blíží. Já si myslím, že teď je potřeba nechat především klidné Vánoce, jak ve vládě, tak lidem a popřemýšlet po Novém roce. Nemám pocit, že spiknutí může být od Bruselu přes státní zastupitelství, celou opozici, Letnou, občanskou veřejnost. Nevím, jestli to vůbec lze zorganizovat.

Takže i v ČSSD se, alespoň podle vašich informací, bude přemýšlet o tom, jestli z té vlády přece jen nevystoupit?

Když jsem prošel například naše okresní konference a krajskou konferenci, tak rostou kritické hlasy. Protože dnes už je to nejenom, řekněme, o debatě s hnutím ANO, ale je to o tom, jaké hodnoty zastávat. A to si myslím, že je velmi silné. A my jsme tady v rámci Pardubického kraje připravili projekt, který je postaven na konkrétních hodnotách.

Na druhou stranu předseda Jan Hamáček není k Andreji Babišovi ohledně auditu Evropské komise nějak vyhraněné kritický. Říká, že se ČSSD tenhle problém netýká. S tím tedy nesouhlasíte?

Tak takhle, on se týká každého z nás v České republice. To bychom měli vnímat.

Pan Hamáček to nevnímá.

Já to říkám za sebe.

On říká: My jsme si to nevymysleli, my jsme s tím nepřišli. Ať si to vyřeší pan premiér.

V tomto smyslu to, co je navázáno na něj, na fyzickou osobu, tak jednoznačně ano. Pokud jde o potenciální odvody, které by byly do rozpočtu Evropské unie pro nesplnění podmínek, odvody týkající se tedy všech prostředků poskytnutých oné společnosti, tak to už se týká každého z nás. To, co se týká trestního stíhání a podobně, je samozřejmě věc Andreje Babiše.

Já se ptám, jestli to od koaličního partnera není alibismus.

Není, protože my nemáme žádné kontrolní resorty, které by se týkaly evropských fondů. Ostatně, tam je za hnutí ANO paní ministryně Klára Dostálová, na Ministerstvu financí je paní ministryně za hnutí ANO Schillerová. Takže já myslím, že mají plné ruce práce s tím, aby řešily tyto případy a tyto věci. Já jenom nevím, jestli je ta vláda dostatečně akceschopná, když ve skutečnosti neustále řeší problémy jedné osoby. Já myslím, že to zbytečně paralyzuje spoustu resortů.

Vadí vám, že se na adresu sociální demokracie vtipkuje? Pan Miroslav Kalousek z TOP 09 ve Sněmovně v plénu prohlásil: Vy nemáte odvahu ani za Hamáček!

No, jo, to jsou takové bonmoty. Pan Miroslav Kalousek je tím známý. Podívejte, já jsem zaznamenal třeba výzvu Pirátů, ať odejde z politiky, a celá řada lidí s ním debatuje. Ty debaty jsou samozřejmě vtipné. On na sebe tím strhává pozornost, takže mě to docela pobavilo, ale nezaslouží si to komentář.

Pan Michálek z Pirátů řekl nejen panu Kalouskovi, že by měl odejít z politiky, ale že by celá TOP 09 měla úplně zaniknout. Neměla by se celá ČSSD taky úplně rozpustit a začít znova?

Já myslím, že tam paralela není vůbec žádná. TOP 09 vznikla jako protestní strana právě v roce 2009 proti, řekněme, politice ODS. Vznikla i odtržením od lidové strany, takže to byly úplně jiné předpoklady a vidíte, dneska TOP 09 je na hranici volitelnosti. Sociální demokracie má 140letou tradici.

Ale preference také nízké.

Dobře, ale není jediný důvod ji rozpouštět. Spíš je potřeba si stanovit vnitřně nové priority. My jsme se dohodli, že počátek příštího roku bude věnován formulování konkrétního programu. Ten program skutečně chceme propracovat, bavit se o celé řadě záležitostí. Pro mě je třeba tématem centralizace, proti které se musí bojovat, viz stavební zákon, který chystají lobbisté. To jsou věci, které prostě jsou mimořádně důležité pro Českou republiku. Možná ne pro následující týdny a měsíce, ale rozhodně pro roky, protože stát přece také nějakým způsobem funguje posledních 30 let. Dostali jsme se do nějaké fáze a my musíme bojovat za demokratický, právní, decentralizovaný stát.

Chcete za něj dál bojovat jako člen sociální demokracie?

Jako člověk, který se pokusí uspět v krajských volbách a nabídnout jasnou alternativu. Protože je potřeba formulovat myšlenky a pracovat s lidmi, kteří z toho regionu působí a mají něco za sebou.

To ano, ale budete tedy stále členem sociální demokracie?

Samozřejmě, jednoznačně!

Necháte si členskou průkazku i dále v šuplíku?

Samozřejmě, jednoznačně!

Reklama

Doporučované