Hlavní obsah

Neustupujme, mají volby, zní z Varšavy po českém návrhu uhelné pokuty

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Pondělní pražská demonstrace proti těžbě v polském dole Turów.

Reklama

Česká vláda přitvrdila kvůli Polsku za to, že nerespektuje předběžné opatření Soudního dvora EU a dál těží v dole Turów. Polští politici to zdůvodňují předvolební kampaní.

Článek

Vláda dala v pondělí zelenou vyjednávání o dohodě s Polskem, zároveň ale navrhne u soudu v Lucembursku pro Varšavu penále. To má být 5 milionů eur denně, v přepočtu 127 milionů korun. Polská strana totiž nerespektuje předběžné opatření Soudního dvora Evropské unie z 21. května. Soud v něm Polsku nařídil „bezodkladné pozastavení“ těžby v hnědouhelném povrchovém dole Turów. Polská vláda v reakci na to označila rozhodnutí soudu za neodpovědné a odmítla se mu podřídit.

Polský důl, který vlastní a provozuje státem ovládaní společnost PGE, se nachází v bezprostřední blízkosti hranice s Českem a Německem. Česko po letech neúspěšného jednání s polskou stranou dala věc letos v únoru k unijnímu soudu kvůli negativním dopadům na životní prostředí a nesprávně provedenému schvalovacímu procesu rozšíření a prodloužení těžby.

Reportáž Seznam Zpráv od dolu Turów:

Podle měření těžba způsobuje rozsáhlý úbytek podzemních vod a zdrojů pitné vody v českých obcích v příhraničí a plánované rozšíření těžby zvýší hluk a prašnost na samé hranici s Českem.

Dohodu, která by spor mezi Českem a Polskem ukončila, mají vyjednat ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO) a zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). „Smlouva bude mimo jiné obsahovat kompenzace, uhrazení výdajů ať už minulých, stávajících nebo budoucích, které se týkají vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody na české straně hranice, to je hlavně oblast Frýdlantska a Hrádecka, a také posílení vodního zdroje Uhelná,“ řekl v pondělí večer ministr Brabec.

Na vybudování takových zařízení je Česko připraveno žádat o 40 až 50 milionů eur (1,02 až 1,27 miliardy korun). Takovou částku by Polsko v případě, že soud české žádosti vyhoví, zaplatilo na penále zhruba během dvou týdnů.

Podle českého návrhu smlouvy bude muset Polsko poskytovat veškeré dostupné informace o dopadech těžby, o protifiltrační stěně v dole, výstavbě zemního valu nebo monitoringu. „Smlouva bude mít mnoho bodů a my ji, předpokládám, předložíme v nejbližších týdnech,“ dodal Brabec. Po sjednání dohodu projedná kabinet.

Neustupujete, vyzývají ekologové

V pondělí v centru Prahy protestovaly ekologické organizace a také obyvatelé obcí, kterých se těžba v dole negativně dotýká. Ekologická organizace Greenpeace ČR ocenila, že Česko navrhne sankce za nezastavení těžby. Naopak zklamána je tím, že vláda uvažuje o smlouvě bez jakéhokoli omezení těžby. „Protože pokud stažení žaloby na důl otevře cestu k další těžbě až do roku 2044, tak to bude z pohledu místních lidí i z hlediska ochrany klimatu velmi špatná dohoda a selhání vlády,“ citovala ČTK Nikol Krejčovou.

K podání žádosti o pokutu vyzvala Česku vládnu už minulý týden právnická organizace Frank Bold. „V tuto chvíli je proto nezbytné, aby česká vláda ochránila zájmy českých občanů a bezodkladně se obrátila na Soudní dvůr Evropské unie s žádostí o vynucení rozhodnutí prostřednictvím udělení pokut za neuposlechnutí soudního rozhodnutí,“ uvedla právnička z Frank Bold Petra Urbanová, která se kauzou dlouhodobě zabývá.

Polský premiér Mateusz Morawiecki nedávno po jednání s českým předsedou vlády Andrejem Babišem ohlásil „polské vítězství“ a dohodu prezentoval jako hotovou věc. Česko podle něj mělo svou žalobu brzy stáhnout. Takové závěry bruselské schůzky ale Babiš odmítl.

„Ani o milimetr!“

Na pondělní český požadavek na vysoké finanční penále už v úterý ráno reagovali poměrně smířlivě polští politici. Mluvčí konzervativní polské vlády Piotr Müller označil krok Prahy za vyjednávací manévr, který má posílit českou pozici. „Rozhovor pana premiéra s premiérem Babišem se týkala stažení české žaloby ve chvíli podpisu dohody,“ tvrdil Müller v Polském rozhlase. Smlouva se teď podle něj finalizuje.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Polský hnědouhelný důl Turów.

Podobně mluví i ministr bez portfeje Michał Dworczyk. „Spoléhám na to, že k tomu nedojde, že dohoda ukončí náš spor, který neslouží nikomu,“ řekl šéf úřadu vlády k dotazu na český požadavek na penále.

Stejně jako při vydání předběžného opatření unijním soudem politik zdůraznil, že je letos v Česku „volební rok“ a tím pádem jsou emoce rozbouření. „To všechno musíme brát v potaz při řešení tak vážné a delikátní záležitosti,“ tvrdí politik strany Právo a spravedlnost (PiS).

Stejně jako při vydání předběžného opatření unijním soudem politik zdůraznil, že je letos v Česku „volební rok“ a tím pádem jsou emoce rozbouření. „To všechno musíme brát v potaz při řešení tak vážné a delikátní záležitosti,“ tvrdí politik strany Právo a spravedlnost (PiS).

Podzimní parlamentní volby připomíná i rádio RMF FM. „V Česku běží volební kampaň a hlavním rivalem současného premiéra je proekologická Pirátská strana, která získává body na blokování Turówa,“ uvádí médium.

Podle politika Solidárního Polska, které vládne v koalici s PiS, nesmí Polsko Česku ustoupit ani o milimetr. „Podle mého soudu Češi nemají žádné právní opodstatnění, aby žádali takovou pokutu. Připravil jsem společně s právníky z Opolí právní názor, jak s Čechy vyhrát, který jsem poslal vládě. Polsko nemůže ve věci Turówa ustoupit ani o milimetr, protože EU tím způsobem testuje zablokován investicí jako například do polské jaderné energetiky,“ řekl poslanec Janusz Kowalski.

K nepozastavování těžby v dole vyzval i poslanec opoziční Občanské platformy Tomasz Siemoniak. „Jde o několik tisíc zaměstnanců a jejich rodiny. Tak jak říkám, myslím, že musíme udělat všechno, aby Češi ten návrh odvolali,“ uvedl ve vysílání televize Polsat. „Neměli bychom pozastavovat těžbu. To je pro mě bez diskuse,“ dodal Siemoniak.

Reklama

Související témata:

Doporučované