Hlavní obsah

Nezákonné uzavření Česka? Zneužití moci i záchrana životů, hodnotí čtenáři

Foto: Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o uzavření Česka, které bylo podle soudu protizákonné.

Reklama

Plošná omezení služeb v Česku byla podle soudu protiprávní, což ministerstvo vědělo, už když je vydávalo. Část čtenářů má pro postup ministerstva pochopení, další naopak žádají, aby z takového kroku byly vyvozeny důsledky.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku o důkazu, že ministerstvo zdravotnictví vydávalo rozhodnutí o plošném uzavírání služeb, přestože mělo informace, že taková opatření nemají oporu v pandemickém zákoně.

Michaela Foktová: To je těžké. Zákony by se obcházet neměly, na druhou stranu, kdyby tu lidé byli disciplinovaní, jako třeba na Tchaj-wanu či ve Švédsku, a dodržovali základní hygienická opatření, nemuselo by se jim nic nařizovat a vymýšlet horkou jehlou nedostatečnou legislativu. Každá mince má dvě strany a nic není černobílé. Čímž netvrdím, že vláda není neschopná – kdyby loni koncem léta neotálela kvůli podzimním volbám, nemuselo se to tak rozjet.

Dana Pečená: Zaplaťpánbůh, že to dělali, zachraňovali zdraví a životy lidí, ale za to zřejmě musí být náležitě potrestáni, vždyť je to podle NSS nezákonné, zachraňovat životy.

Roman Králík: Pandemický zákon si vláda navrhla a nechala schválit parlamentem. V pandemickém zákoně není nic o plošném zavírání obchodů, ale je podle něj možné jen lokální omezení. Pokud vláda chtěla zavřít plošně obchody, měla vyhlásit nouzový stav a nechat si ho schválit a prodlužovat parlamentem. Vláda to neudělala a vyhlásila plošné uzavření podle pandemického zákona. Tedy vědomě porušila zákon, a to opakovaně i po rozhodnutí NSS.

Jitka Šuranská: Abych to pochopila, tak je to asi tak, jako když se zachraňuje život krvácejícího člověka z tepny. Víme, že do rány se nesmí sahat rukou. Nebezpečí infekce je veliké riziko. Ovšem jestli se jedná o úkon život zachraňující, pak do rány sáhnout musíme a pořádně stisknout. Po bitvě (je vůbec už po bitvě?) je každý generálem. Místo aby zvítězil zdravý rozum, budeme se dohadovat, jak to mělo nebo nemělo být.

Miroslav Vinkler: Věřím, že řada podnikatelů zažaluje Českou republiku o náhradu škody a soudy jim to přiklepnou. Je to doslova zvěrstvo popírající principy právního státu a někdo by měl jít před soud za klasické zneužití postavení úřední osoby. Zkuste berňáku nezaplatit 1 000 Kč a hodí vás exekutorům. Zneužívání moci státem nesmí být tolerováno.

Petr Jašek: Vidím, že pro mnohé by bylo lepší mít otevřené hospody a zavřené školy. To, že tu byla pandemie a nebyly vakcíny, je pro mnohé příliš složité. Bohužel zákony s pandemií obdobného rozsahu nepočítají. A čekat od soudů, že by hledaly funkční řešení a rozhodovaly s odpovědností za ztráty, nelze, protože mají nulovou odpovědnost za dopady rozhodnutí.

Radim Lindovský: Podle mne je to zneužití pravomoci veřejného činitele. Vydávat opakovaně zákazy v rozporu se zákonem, ačkoliv vím dopředu, že jsou protiprávní? Někdo to schválil, takže nezbývá než potrestat a nařídit úhradu vzniklých škod. Ta bude jednak na straně státu – vyplacené kompenzace, jednak na straně podnikatelů za ušlý zisk.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Lenka Matoušková: Říkám si, proč mají vůbec soudy potřebu nařízení rozporovat. Byla tu respirační epidemie (všimněte si, že píšu v minulém čase, protože už jsme dost promoření, očkuje se, a pokud sem nikdo nepřitáhne nějakou mutaci, tak už by to u nás mělo být jen lepší). Zkrátka ale ta epidemie tu byla a nařízení pomohla to zvládnout. Nejen nařízení, ale byla toho součástí. A teď po bitvě je zase každý generál. Tohle tak nemám ráda.

Olda Hlaváč: Je naprosto nezbytné zažalovat ministerstvo, ale zároveň i konkrétní lidi, kteří to schválili, od ministra po úředníky, tak aby za toto byli donuceni nést osobní zodpovědnost, jinak se to bude kdykoliv opakovat.

Reklama

Doporučované