Hlavní obsah

Nominace na České lvy ovládl film Bába z ledu režiséra Bohdana Slámy

Film Bába z ledu má celkem 15 nominací.

 

Reklama

O nominacích rozhodovalo 136 akademiků, vybírali celkem z 25 celovečerních hraných a animovaných filmů a 26 dokumentů.

Článek

Rodinný film Bába z ledu režiséra Bohdana Slámy o vztazích mezi lidmi tří generací v jedné rodině získal 15 nominací na Českého lva. Vyrovnal tím rekord filmu Fair Play z roku 2014. O dvě méně má snímek Po strništi bos Jana Svěráka a deset nominací získalo politické drama Milada v režii Davida Mrnky.

Výsledek prvního kola hlasování svých členů ve středu oznámila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Moderátoři nominací Bolek Polívka a Anna Geislerová plackami na oblečení podpořili prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše.

Snímek Bába z ledu má šanci uspět také na Cenách české filmové kritiky. Zde Slámův film posbíral pět nominací, stejně jako Křižáček režiséra Václava Kadrnky. Nejvíce nominací, celkem šest, získalo slovensko-české drama Špína režisérky Terezy Nvotové. Ceny budou vyhlášeny 27. ledna. Křižáček na Českého lva získal devět nominací, Špína o jednu méně.

Laureáti převezmou ocenění 10. března 2018 v pražském Rudolfinu. Galavečerem 25. ročníku Českých lvů bude v přímém přenosu České televize provázet Adela Vinczeová.

Celkem 136 hlasujících akademiků vybíralo z 25 celovečerních hraných a animovaných filmů a 26 dokumentů uvedených do distribuce v roce 2017. O sošku Českého lva se filmy utkají v 15 statutárních kategoriích. Vítězové budou oceněni novou soškou, která vzniká ve spolupráci se sklárnou Rückl.

Letos ČFTA upravila pravidla udělování cen Český lev poté, co někteří filmaři kritizovali postup producentů loňského vítězného filmu Masaryk, který obdržel ocenění ve 12 kategoriích. Vadilo jim, že tvůrci nechali životopisné drama režiséra Julia Ševčíka promítnout pouhých sedm dnů před koncem minulého roku v jediném kině, což tehdejší pravidla umožňovala. Podle nových pravidel by se Masaryk do soutěže bez oficiální premiéry už nedostal.

Reklama

Doporučované