Hlavní obsah

Nouzový stav se prodlouží do 30. dubna

Foto: vlada.cz

Vláda navrhovala prodloužit stav nouze o měsíc. Poslanci kývli jen na dva týdny.

Reklama

Vláda žádala o prodloužení stavu nouze po 11. dubnu o další měsíc, opozice chtěla dobu zkrátit. Zákonodárci se kvůli srozumitelnosti data nakonec shodli na období do 30. dubna.

Článek

Sněmovna v úterý po 7hodinovém jednání schválila prodloužení nouzového stavu o další dva týdny. Stav tak v zemi potrvá nejméně do 30. dubna. Původně měl nouzový stav v Česku skončit 11. dubna.

Návrh vlády schválilo 90 poslanců ze 101 přítomných, 5 bylo proti. Původně vláda na návrh Ústředního krizového štábu iniciovala další prodloužení nouzového stavu o 30 dní (do 11. května), opozice však ve Sněmovně prosazovala dvě mírnější varianty - buď stav prodloužit o dva týdny, anebo do konce dubna.

„Vím, že pro občany nebude ten stav jednoduchý. Vláda vyhlásila nouzový stav z důvodu ohrožení zdraví kvůli prokázaní výskytu koronaviru na našem území. V tuto chvíli jsme přesvědčeni, že všechny podmínky vyhlášení nouzového stavu jsou naplněny i nadále,“ avizoval premiér Andrej Babiš s tím, že zdraví českých obyvatel je i dál v ohrožení.

S názorem premiéra se ztotožňuje i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula nebo šéf ÚKŠ Jan Hamáček.

„Kdybych měl zmínit citát Winstona Churchilla, tak jsme na konci začátku, ale ještě zdaleka to není konec,“ dodal Hamáček s tím, že nakažení i dál rostou, přestože se epidemii Česku daří významně mírnit.

STAN, TOP 09 a KDU-ČSL chtěly nouzový stav prodloužit o dva týdny. Piráti, komunisté a hnutí SPD byli pro variantu do 30. dubna - je to podle nich pro občany srozumitelnější datum.

Sněmovna nejdříve zjišťovala podporu všech tří variant, o jejichž podpoře postupně poslanci hlasovali. Zatímco pro prodloužení o 30 dnů zvedlo ruku 48 koaličních poslanců z celkových 101 přítomných, pro variantu do 30. dubna to bylo 84.

Poslední možnost prodloužení o 14 dní podpořilo 36 poslanců. Zákonodárci proto po sedmi hodinách jednání hlasovali o nejúspěšnější variantě - posunutí nouzového stavu do 30. dubna.

Nouzový stav umožňuje držet v chodu mimořádná opatření, která vláda v boji s koronavirem zavedla. Může totiž přechodně omezit některá garantovaná práva osob kvůli řešení mimořádné události. Je to třeba zákaz cestovat ze země, omezení volného pohybu nebo zavření restaurací a provozoven.

Vládě také umožňuje rychleji objednávat ochranné pomůcky - v běžném zákonném režimu by k tomu musela vypisovat veřejné zakázky.

„Prosím vás o to, abyste vládě s žádostí o prodloužení nouzového stavu vyhověli. Zastavit ho teď by znamenalo vzít hasičům uprostřed operace hasicí stříkačku,“ dodal Hamáček.

V rámci nouzového stavu může vláda jednotlivá opatření dál měnit - některá může uvolnit, další naopak zpřísnit. „Vláda se sešla 15krát a přijala více než 164 usnesení,“ zopakoval Babiš.

Jak už ale kabinet Andreje Babiše avizoval, díky pozitivnímu trendu a klesající křivce nových nakažených se po Velikonocích Česko může znovu pomalu probouzet k životu - včetně ekonomiky. „Teď ale hlavně musíme přežít několik následujících měsíců, které budou těžké,“ dodal.

Podle předpokladů by koncem dubna mělo být v Česku 15 tisíc nakažených. „Kdybychom byli na křivce Itálie, nakažených by dnes bylo 85 tisíc. Kdyby na křivce Španělska, je to 78 tisíc, kdybychom postupovali tempem Německa, máme 52 tisíc pozitivních případů,“ uzavřel Hamáček.

Reklama

Související témata:

Doporučované