Hlavní obsah

Nová Evropská komise má zelenou, europoslanci jí vyslovili důvěru

Foto: Flickr.com/EU2017EEEstonianPresidency

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Reklama

Evropské komisi dáváme důvěru. Tak v posledním hlasování před nástupem bruselské instituce v novém složení rozhodl Evropský parlament. Komise v čele s německou šéfkou Ursulou von der Leyenovou má tedy konečně zelenou. Podpořilo ji 461 europoslanců, 157 bylo proti a 89 se hlasování zdrželo.

Článek

Původní plány počítaly s tím, že nová komise nastoupí už na začátku listopadu. Poté, co se některým kandidátům na eurokomisaře nepodařilo obhájit nominaci při grilování v Evropském parlamentu, se ale start odložil – svých pravomocí by se měl úřad ujmout až 1. prosince.

Von der Leyenová ve středu předstoupila před europoslance a plenární zasedání zahájila projevem. Představila v něm svůj tým budoucích eurokomisařů i program na období 2019–2024. Na začátku projevu zavzpomínala na sametovou revoluci a dvouhodinovou generální stávku v tehdejším Československu, která se konala právě 27. listopadu před třiceti lety.

„Pro mě ty zmíněné dvě hodiny stávky představují přesně to, co vždy znamenala Evropská unie. Nejde jen o politické strany nebo politiku, pravidla a nařízení, měnu nebo obchod. V samé podstatě jde o lidi a jejich tužby, o lidi, kteří společně hájí svobodu, své hodnoty. Jednoduše lepší budoucnost,” uvedla na začátku projevu von der Leyenová.

Co má komise v plánu?

V projevu šéfka nastupující Evropské komise označila EU za šampiona multilateralismu a mluvila o zahraniční politice a o tom, že by měla unie přistoupit k akci. „Můžeme být těmi, kteří formují světový pořádek. To je poslání Evropy a to, co Evropané chtějí,” uvedla. „Investujeme do aliancí a koalicí, abychom navýšili naši hodnotu,” řekla za Evropskou komisi.

Bývalá německá ministryně obrany a blízká osoba německé kancléřky Angely Merkelové zmínila i boj s klimatickou změnou, který označila za zásadní pro prvních sto dní ve funkci. „Bude potřeba masivní investice,” předestřela Von der Leyenová. A připomněla, že Evropa vytváří jen devět procent ze světových emisí. „Musíme k akci přimět i svět,” řekla.

Mezi další stěžejní témata pro Evropskou komisi patří i volný trh, migrace, rovnost Evropanů, digitální agenda – tu povede dánská politička Margrethe Vestagerová – a zemědělství i hospodářská politika. Načrtla i otázku víceletého finančního rámce (MFF) na období 2021–2027, který se bude projednávat i v prosinci na příští Evropské radě. „Neměli bychom MFF vnímat jako jednoduché účetní cvičení. Svět nevypadal před sedmi lety ani trochu jako ten za sedm let,” uvedla von der Leyenová.

Reklama

Doporučované