Hlavní obsah

V Izraeli zkouší novou léčbu častého druhu rakoviny: Nádory jen zmrazí

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadají rakovinové buňky v močovém měchýři.

Reklama

Vědci si od experimentu lékařů z nemocnice Rambam v izraelské Haifě slibují, že se rakovina nebude tak často vracet. Lékaři odstranili čtyřem pacientům rakovinové nádory z močového měchýře. Místo obvyklého vyříznutí je zmrazili.

Článek

Metoda odstraňování nádorů mrazením místo obvyklým vyříznutím má velký potenciál, věří izraelští vědci. Pokud by se během dalšího monitorování pacientů zjistilo, že se rakoviny nadobro zbavili, může tato metoda výrazně snížit krvácení, bolesti i riziko infekce u budoucích operací.

Zmrazení nádorů zatím lékaři provedli čtyřem pacientům, všichni už byli z nemocnice bez vedlejších příznaků propuštěni a nyní je budou lékaři sledovat. Pokud by se jim rakovina nevrátila, provedou stejný zákrok i dalším pacientům.

„Místo vyříznutí nádoru jsme ho polili tekutým oxidem uhličitým, což je proces, který způsobuje zjizvení zdravé tkáně,“ vysvětil serveru Times of Israel lékař Izák Hofman, který operoval spolu s kolegou Giladem Amielem. „Jsme šťastní, že se nám podařilo zmrazit nádor, po němž rakovinové buňky uhynuly, aniž bychom je museli vyřezávat.“

Při současných metodách jsou pacienti s rakovinou močového měchýře často náchylní k recidivě, ale Hofman uvedl, že očekává, že zmrazovací terapie účinněji odstraní rakovinné buňky a sníží pravděpodobnost recidivy.

Poznamenal také, že kryoterapie, tedy použití extrémního chladu k zmrazení a odstranění abnormální tkáně, není nová a používá se u různých druhů rakoviny. Ale až dosud ji lékaři nemohli použít na rakovinu močového měchýře, která postihuje více než dva miliony lidí na celém světě.

„Normálně jsou nádory zmrazeny injekcí zmrazovacího prostředku pomocí jehel, u rakoviny močového měchýře to nejde,“ řekl Hofman. Firma Vessi Medical ale vyvinula speciální sprej, kterým se kapalný oxid uhličitý rozprašuje. Poté vznikne led, který zničí rakovinové buňky, aniž by poškodil močový měchýř.

Vynález by měl vést k tomu, že pacienti budou v nemocnici trávit méně času, předpovídá Hofman. „Cílem je propustit pacienta z nemocnice ve stejný den, kdy dojde k zákroku,“ říká vědec.

Rakovina močového měchýře je čtvrtým nejčastějším druhem rakoviny u mužů v západním světě. Jedním z faktorů, který k ní podle vědců významně přispívá, je kouření.

Reklama

Související témata:

Doporučované