Hlavní obsah

Nová stopa: Známe osud zlatého pokladu z havarovaného letounu

Záhady Josefa Klímy: Známe osud zlatého pokladu z havarovaného letounu z roku 1947.Video: Jaroslav Mareš, Seznam Zprávy

 

Reklama

21. listopadu 1947 se u Lomnice nad Popelkou zřítil letoun sovětsko-rumunské společnosti Tars. Při havárii zahynulo osm, podle jiných zdrojů devět lidí. Na palubě letadla bylo také hned několik zlatých pokladů. Zlato se později ztratilo, stejně jako dokumenty k vyšetřování havárie, pokud vůbec nějaké proběhlo.

Článek

Přestože se v té době letecké nehody běžně vyšetřovaly, o vyšetřování pádu letounu Tars nemá informace žádný ze zodpovědných úřadů, žádné z dotčených ministerstev. Oficiálně se dochovalo jen několik novinových článků a strohých hlášení v policejních svodkách.

Vydali jsme se po stopách dávné nehody. A první stopy našli v oblastních archivech v Zámrsku a v Praze. Nešlo přitom o vyšetřování samotného zřícení stroje, ale o trestní stíhání tří osob na palubě.

V listopadu 1947 se v Rumunsku schylovalo k bolševickému převratu. V letadle byl i odstupující rumunský velvyslanec v Československu. Stroj mířil do Prahy, nad Brnem však změnil kurs k severu.

Proč? Vyšetřovatelé podezírali posádku, že šlo o manévr, který jí měl umožnit propašovat zlato tak, že přistanou nouzově mimo letiště v Ruzyni.

Pravděpodobnější varianta – že se letadlo ztratilo – nálezem dokumentu slábne. Vyplývá z něj totiž, že se stroj těsně před nehodou pohyboval u lomnického letiště. A dříve se mohl zorientovat podle Hradce Králové nebo Pardubic, nad kterými musel proletět.

Z dobových zápisů vyplývá, že na palubě mělo být zlato rumunského krále, který tou dobou pobýval ve Velké Británii a který se rozhodl před nastupujícími bolševiky uchránit aspoň část královského pokladu.

Velkou záhadou dosud byla podoba pokladu a jeho další osud. Zlaté mince prý nebyly v zavazadlech, ale zamontované v draku letadla. Než ho začali rozebírat na vrakovišti, o zlatu se prý nevědělo.

Jenže – nejméně o části zlata se vědět muselo. Svědčí o tom podivný zápis v hasičské kronice města Lomnice, který tvrdí, že dobrovolní hasiči hlídali dobře a neztratilo se nic. Co tedy hlídali, když nic nevěděli? A co skrýval podivný úkryt v zemi, který už jako otevřený objevil náhodný houbař nedaleko místa neštěstí, shodou okolností těsně po uplynutí promlčecí lhůty trestného činu zatajení nálezu?

Další osud zlata nebyl dosud znám, dosavadní záznamy končily konstatováním, že zlato bylo uloženo v národní bance. Nově objevené záznamy ale navedly na novou stopu i archiváře v národní bance. Kam zmizelo sedm oficiálně nalezených kilogramů zlata? Podívejte se na reportáž pořadu Záhady Josefa Klímy.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované